Hlavní navigace

Názor k článku Práce odhadce nemovitostí? Volný čas a až 50 000 Kč měsíčně od petr.p - Kupuji byty, u nás v okrese jsou pouze...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 5. 2015 23:06

    petr.p (neregistrovaný)

    Kupuji byty, u nás v okrese jsou pouze 3 odhadci z oficiálních seznamů, kteří dělají pro naprostou většinu bank, takže ať si vezmu úvěr u RB, ČSOB, Equi nebo Sberbank, střídají se tihle 2-3 odhadci. Jeden odhadce dělá jen komerční úvěry, takže zbývá třeba jen jeden odhadce, pokud ten druhý pro danou banku nedělá. Na celý okres... Jeden z těch odhadců je mimochodem ředitelem stavebního úřadu, takže odhady dělá jen bokem a ne pro každého a účtuje si 7000 Kč, což je šílené.
    Vpodstatě pořád dokola oslovuji tu jednu odhadkyni. Nikdy nemá čas, vždy když volám, tak dělá souběžně třeba 15-20 odhadů, jak je vytížená. Každý měsíc jezdí na dovolenou, takže reálně pracuje 2-3 týdny v měsíci. To strašně prodlužuje všechny odhady...
    Co se týče kvality odhadů, nejsem schopen posoudit, ale překvapila mě šablonovitost, celá práce spočívá v nafocení bytu a domu (cca 10-15 minut), já musím nechat vždycky udělat za svoje peníze katastrální mapy, výpis KN a úřední kopie nabývacích titulů (prodávající je obvykle už nemají, takže je beru také na KÚ), což mě obvykle vyjde až na 1000 Kč. Prakticky mění v odhadu jenom titulní stránku, kde vyplní základní info o bytu a pak jeden odstavec na druhé straně ("komentář"), všechno ostatní zůstává stejné - a pak přiloží ty fotky a kopie výpisu, mapy a nabývacího titulu. I se zpracováním fotek práce na 0,5 hodiny maximálně.
    Naštěstí zatím vždycky potvrdila větší část kupní ceny, nikdy neuzná 100 %, ale třeba 95-98 % uzná.
    Neříkám, že to je jednoduchá práce, ale fakt nechápu význam odhadů pro banku. Klidně by si banky mohly samy odhady provádět na základě vlastní evidence z předešlých úvěrových připadů, tuším, že ČS už dělá odhady od stolu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).