Hlavní navigace

PPF nabízí drobným akcionářům odkup akcií. Za jakou cenu?

20. 11. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Akcie společnosti O2 zareagovaly pozitivně na zprávu, že majoritní vlastník PPF nabízí drobným akcionářům odkup jejich akcií. Jakou cenu nabízí?

 Hlavní události

PPF nabídla fyzickým osobám odkup akcií O2 Czech Republic za 277,15 Kč za kus.

Představenstvo O2 odmítá platbu úroků za půjčku PPF až v okamžiku její splatnosti.

ČEZ potvrdil zájem o koupi podílu ve Slovenských elektrárnách, nutná je však analýza dostavby jaderné elektrárny Mochovce.

Novela zákona o pohonných hmotách počítá s nižší kaucí pro malé distributory pohonných hmot.

Evropské akcie by dnes měly otevřít smíšeně.

Dnešek bude na nová makroekonomická data ve Spojených státech bohatý. Úřady zveřejní data o spotřebitelské inflaci, předstihové indikátory výrobní aktivity a statistiky z trhu nemovitostí. V eurozóně se bude pozornost soustředit především na indexy nákupních manažerů.

Hospodářské výsledky dnes reportuje například Raiffeisen Bank nebo ThyssenKrupp.

Analytici Société Générale včera snížili doporučení na držet pro dvě ruské těžební společnosti Evraz a Severstal.

Obchodování na globálních akciových trzích

Americké indexy včerejší seanci uzavřely ve ztrátě. S&P 500 klesl o 0,2 %, technologický Nasdaq odepsal nakonec šest desetin. Důvodem byl zápis z posledního zasedání americké centrální banky, který ukázal na to, že někteří členi výboru naznačili, že ceny v ekonomice nerostou dostatečně rychle, což by mohlo být negativním signálem ohledně hospodářského vývoje. To je v kontrastu s nedávným komentářem Janet Yellen, která uvedla, že rizika nenaplnění inflačního cíle se snižují. Reakcí tak byl pokles sedmi subsektorových indexů z deseti v rámci indexu S&P 500. Nejhůře se dařilo telekomunikačním a technologickým titulům.

Nálada z amerického trhu se přehoupla i na asijský kontinent, kde během dnešní seance akcie vesměs ztrácely. Japonské akcie ale nakonec uzavřely s kladnou nulou, když jim pomáhal oslabující jen, který se vůči dolaru opětovně přiblížil k nejslabší úrovni od srpna 2007. Nejhlubší ztráty si z dnešního obchodování odnesla australská burza, která ztratila jedno procento.  

O2 Czech Republic

Majoritní vlastník PPF včera nabídl drobným akcionářům odkup jejich akcií za cenu 277,15 Kč za kus. Nabídky se budou moct účastnit majitelé akcií k 15. srpnu 2014, přitom bude možné prodat maximálně 200 ks. Nabídka je určena pouze pro fyzické osoby a PPF bude moci podle zákona vykoupit maximálně jedno procento. Lhůta pro její akceptování je v období od 1. prosince 2014 do 16. ledna 2015.

Akcie společnosti během včerejšího obchodování reagovaly na zprávu růstem o více jak pět procent. PPF v současnosti vlastní celkem 83,15 % akcií společnosti O2. K potenciálnímu vyvlastnění minoritních akcionářů je zapotřebí dosáhnout úrovně 90 %.

Představenstvo společnosti, jemuž stále předsedá Luis Malvido, odmítlo podmínky, za kterých by O2 Czech Republic půjčila PPF sumu 24,8 mld. Kč. Jde především o platbu úroků, které PPF chtěla platit až po sedmi letech, tedy v okamžiku splatnosti úvěru. Představenstvo však požaduje průběžné placení úroků a zároveň ve vyšší výši, než za kterou si samo O2 vezme půjčku. Zprávu vnímáme lehce pozitivně.

ČEZ

ČEZ včera potvrdil, že se chce ucházet o koupi dvoutřetinového podílu ve Slovenských elektrárnách. V zaslaném dopise současnému italskému vlastníkovi Enel společnost uvedla, že spojení ČEZ a Slovenských elektráren by přineslo synergické efekty při řešení provozu a rozvoje jaderných i vodních elektráren v obou zemích. Nejedná se však o závaznou nabídku, důležitou součástí bude detailní analýza dostavby jaderné elektrárny Mochovce.

Zprávu považujeme za neutrální, bude záviset na finálním rozhodnutí skupiny ČEZ a ceně dvoutřetinového balíku. Možností je také zapojení slovenské vlády, která by ráda ve Slovenských elektrárnách navýšila svůj menšinový podíl. Pro ČEZ by bylo také ideální, aby se jako dodavatel stavby zapojil ruský Rosatom. Stále zde tak existuje mnoho variant celé transakce.

skoleni_15_4

Unipetrol

Novela zákona o pohonných hmotách počítá se snížením současné 20milionové kauce pro malé distributory pohonných hmot. Nově zavedené kauce v loňském roce snížily dovozy nezdaněného benzinu a nafty. To se také projevilo na výsledcích Unipetrolu, který tak zvýšil prodeje paliv v rámci velkoobchodu a sítě čerpacích stanic Benzina.

Zůstává otázkou, zda úleva, kterou chystá novela zákona, nepovede k opětovnému zvýšení dovozu nezdaněného paliva, což by se vzápětí projevilo i na prodejích Unipetrolu. Z tohoto důvodu vnímáme zprávu mírně negativně pro vývoj akcií společnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).