Hlavní navigace

Pozornost trhů se přesouvá od Řecka k americkým datům a centrálním bankám

31. 10. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Rozhýbou trhy po dlouhé době fundamenty?

Po týdnu, který přinesl velkou naději na to, že Řecko alespoň na nějaký čas nebude udávat rytmus globálních finančních trhů, přichází týden, kdy budou mít investoři prostor oprostit se od strachu z finanční nákazy a bude tudíž šance se více věnovat ekonomickým fundamentům.

A těch bude tento týden více než dost. Kromě pokračující kvartální výsledkové sezóny budou v centru pozornosti především americká makroekonomická data v čele s trhem práce, přičemž začátek měsíce bude již tradičně ve znamení důležitých předstihových ukazatelů v podobě indexů podnikatelských nálad. Všeobecně se přitom očekává, že sentiment podnikatelů se jak v USA, tak třeba i v Asii lehce vylepší. Stejně tak analytici očekávají, že americký trh práce se v říjnu vyvíjel relativně příznivě, když počítá s tím, že přírůstek nových pracovních míst byl trojciferný. Aniž bychom chtěli tato očekávání nějak zásadně rozporovat, domníváme se, že skutečné hodnoty nemusejí být tak příznivé, jak si trhy představují.

skoleni_15_4

Vedle důležitých makroekonomických ukazatelů to budou nepochybně i centrální banky, které na sebe strhnou tento týden pozornost. V úterý totiž začíná své dvoudenní zasedání americký Fed, přičemž ve čtvrtek to bude pro změnu ECB. V prvním případě bude zasedání Fedu zajímavé z toho titulu, že vyústí v tiskovou konferenci šéfa americké centrální banky Bernankeho. Ten by měl trhům říci, jak daleko je Fed od toho, aby zavedl dalšího kolo měnové expanze v podobě nových nákupů dluhopisů do bilance centrální banky.

Zasedání Fedu bude velmi pravděpodobně zastíněno čtvrteční tiskovkou ECB, kde si svoji velkou premiéru odbude nový šéf této instituce – Ital Mario Draghi. Trhy budou velmi zvědavy nejen na měnově-politická rozhodnutí o úrokových sazbách a dalších likviditních opatřeních, ale i na nový styl vedení tiskové konference ECB. Draghi bude možná působit poněkud více technokratickým dojmem než jeho předchůdce Trichet. To nemusí být na škodu věci, hlavně, aby Draghi byl schopen obstojně komunikovat i velmi citlivé informace jakými jsou např. rozhodnutí ECB o dalších nákupech italských vládních dluhopisů…

Mobilní aplikace – nepřetržité informace o českých trzích

Měšec.cz vám zdarma nabízí jedinečnou mobilní aplikaci, díky které můžete mít neustálý přehled o stavu svých investic. Najdete v ní kurzy českých i zahraničních akcí, komodit, fondů i forex.

Dostupná na Apple Store.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).