Hlavní navigace

Pozornost se z amerického trhu práce přesune do Řecka

9. 5. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Čísla z amerického trhu práce zůstala za očekáváním a optimisté v nich museli hledat dobré zprávy jako jehlu v kupce sena. Pozornost ale přitáhne i Evropa. Dnes mají o záchranném řeckém programu jednat ministři financí eurozóny.

Čísla z amerického trhu práce zůstala za očekáváním a přesvědčení optimisté v nich museli hledat dobré zprávy jako jehlu v kupce sena. Přesto nakonec ke konci seance končil dolar o něco silnější a americké výnosy (především ty delší) spolu s akciemi lehce vzrostly. Proč? Asi především proto, že trhy už nemohly o moc více snížit již tak nízké sázky na růst amerických sazeb v tomto roce. Navíc čím déle optimisté prohledávali onu na první pohled negativní kupu sena, tím více pozitivních drobností nakonec vydolovali. Těšit se mohli především z toho, že za zpomalením dynamiky trhu práce stál do velké míry vládní sektor. Navíc čísla přinesla o něco rychlejší růst mezd, a i když pracovní místa přibývají o něco pomaleji, Američané pracují v průměru každý měsíc déle. Tak jako tak v našich očích byla americká čísla z minulého týdne (payrolls, ISM) spíše zklamáním a pravděpodobnost růstu sazeb na červnovém zasedání Fedu jde dolů. V tomto týdnu bude zajímavé sledovat, jak s novými zprávami naloží centrální bankéři (vystoupení plánují Dudley, Williams, Mester, Rosengren a George).

Pozornost ale minimálně na začátku týdne přitáhne i Evropa. Dnes mají o záchranném řeckém programu jednat ministři financí eurozóny. Přes snahu řecké vlády prosadit další úsporná opatření se ale zdá, že cíle pro řecké primární přebytky jsou nerealistické. Mezinárodní měnový fond proto bude trvat na tom, aby se Athénám poskytlo výraznější odpuštění dluhů. To naráží na tvrdý odpor Německa. Pokud nedojde k dohodě v nejbližším týdnu, je pravděpodobné, že se během kampaně před hlasováním o Brexitu odkloní celá “řecká otázka” na vedlejší kolej. Začne se pak jednat opět až na začátku července, těsně před mamutími splátkami přesahujícími 3 miliardy eur. Jak je v případě Řecka zvykem, za pět minut dvanáct.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).