Hlavní navigace

Pozornost se přesouvá od dat k politice

17. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Trhy budou dnes vstřebávat zápis z jednání ECB a začnou se připravovat na politické události příštího týdne. Tedy Řecko a problémy s třetím záchranným balíkem a plány Trumpovy administrativy ohledně daňové reformy.

Dnešek je na data ze světa opravdu chudý. Trhy budou vstřebávat včera zveřejněný zápis z jednání ECB a začnou se připravovat na politické události, které přinese příští týden. Na scénu se vrací Řecko, kde bude nutné vyřešit problémy s třetím záchranným balíkem, a pozornost bude také směřovat na plány Trumpovy administrativy ohledně daňové reformy.

Britský maloobchod stagnuje

Kalendář ekonomických událostí ve světě je dnes v podstatě prázdný. Podle ekonomů SG výsledek britských maloobchodních tržeb znovu zklame. Slabé prodeje můžou souviset i s nejistotou související s procesem Brexitu.  

ECB udržuje svůj holubičí postoj

Včerejšek přinesl smíšená data z amerického nemovitostního trhu. Počet nově zahájených staveb se meziměsíčně snížil o 2,6 %, zatímco počet vydaných stavebních povolení stoupnul o 4,6 %. Jedná se ovšem o velmi volatilní statistiky, a proto nelze ze včerejších čísel vyvozovat velké závěry. Zklamání přinesla francouzská nezaměstnanost, která se v posledním čtvrtletí i přes slušný růst HDP nesnížila.

Zápis z posledního jednání ECB potvrdil, že současný rychlý růst inflace nutně neznamená, že ECB začne zpřísňovat měnové podmínky. ECB se na cenový vývoj dívá z dlouhodobé perspektivy. Dokud se tedy současný skok v cenách energií nepřelije do složek, kde se ceny udrží výše po delší dobu, není utahování měnových podmínek na pořadu dne. Rizika pro budoucí ekonomický vývoj v eurozóně jsou podle rady guvernérů stále koncentrována ve směru slabšího růstu zejména kvůli politickým nejistotám a křehkému růstu globální ekonomiky. Nicméně také bylo konstatováno, že se tato rizika zmenšují. Podle ekonomů SG ani na březnovém zasedání nebudou rizika hodnocena jako vyrovnaná. To by mohlo přijít až na červnovém zasedání. Podle SG se jedná o nutnou podmínku pro to, aby ECB začala s omezováním svého programu kvantitativního uvolňování.

I přes potvrzení holubičího postoje ECB mělo euro včera tendenci proti dolaru posilovat. Postupně přidalo 0,6 % a dnes ráno kurz USD/EUR otevírá na 1,067.  

Polská data by měla pozitivně překvapit

Dnes zveřejněná polská data by měla potvrdit dobrý vstup hospodářství českých severních sousedů do nového roku. Podle odhadu ekonomů SG se dařilo jak průmyslu, ale růst by měly vykázat i maloobchodní tržby.

skoleni_15_4

Dovozní ceny potvrzují inflační tlaky v ekonomice

České dovozní ceny v prosinci akcelerovaly. Za tímto vývojem stojí zejména velký růst dovozních cen minerálních paliv, ale dovozní inflační tlaky vidíme i u cen potravin. Včerejší data potvrzují náš výhled, že by se inflace měla udržet nad 2% inflačním cílem národní banky po celý letošní rok. Snižuje se i meziroční pokles vývozních cen.

Včerejší obchodování na středoevropských trzích nevybočilo z klidného průběhu posledních dnů. Kurz polského zlotého zůstal oproti své včerejší ranní otevírací úrovni téměř beze změny a dnes ráno se obchoduje za 4,31 PLN/EUR. Maďarský forint si ve včerejších odpoledních hodinách mírně polepšil a dnes ráno otevírá na 307,6 HUF/EUR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).