Hlavní navigace

Názor k článku Darujete peníze? Pozor na to, jak to děláte. Nakonec by je mohl dostat někdo jiný od Kecka - Benda měl zase jakýsi proslov. Po pravdě řečeno...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 8. 2011 12:06

    Kecka (neregistrovaný)

    Benda měl zase jakýsi proslov. Po pravdě řečeno jsem moc neporozuměl, protože některé věci které jsem dříve slyšel byly s jeho dnešním vyjádřením v rozporu. Navíc je u něj těžko rozlišitelné kdy se vyjadřuje ke stavu současnému a kdy k jakému konečnému stavu nové normy. v každém případě mne zaujalo toto:

    "Pokud není provedený soupis majetku nebo sepsaná závěť, odpovídá dědic za dluhy v plné výši," upřesňuje senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) pro ParlamentníLis­ty.cz.

    „Když například dědic prohlásí, že tatínek nic neměl, tak odpovídá za dluhy v plné výši. Když ale tuší, že byl tatínek předlužený, musí sebrat veškerý tatínkův majetek, nechat o tom udělat soupis a pak odpovídá pouze do výše svého dědického podílu a zbytek mají věřitelé smůlu, protože to byl člověk, který žádný majetek neměl," uvádí pro jistotu příklad.

    Neopatrný dědic může zdědit dluhy i za ostatní

    Když tedy někdo neprovede podle nového zákoníku takzvanou "výhradu soupisu", což je v podstatě seznam majetku zůstavitele (zemřelého), zaplatí veškeré dluhy neomezeně. „Pokud je například více dědiců, kteří jinak ručí solidárně - tedy stejným dílem, dojde k tomu, že dědici musí nejprve splatit dluh v plné výši a pak se teprve vypořádat mezi sebou. Navíc je v zákoníku uveden princip, že když bude například pět dědiců, čtyři z nich uplatní výhradu soupisu a jeden nikoli, ten jeden pak nehradí dluhy jen ve výši toho svého podílu, ani ve výši svého podílu celkového dluhu, ale veškeré dluhy zůstavitele (zesnulého)," říká Jiří Diesntbier, který také na tuto okolnost právě při jednání expertů upozornil.

    „Myslím, že se vychází z toho, že pokud je soupis dělán ve prospěch dědiců (když jde o nezletilé děti, dělá se takový soupis automaticky), takže pokud bude tento soupis proveden, mělo by být jasné, že se hradí pouze do výše provedeného soupisu," vysvětluje Marek Benda.

    **
    Vyvolává to celou řadu otázek, co když někdo zdědí jen dluhy, a spoustu dalších, které se řetězí geometrickou řadou...

    Rozhodně to bude problém. Myslím, že i když si lidé dají tu práci a novou normu nastudují a pochopí a následně si budou jako ostříži muset hlídat aby jim vzniklo co nejméně neočekávaných problémů, bude zde stále přinejmenším problém s kvalitou vykladačů zákona - soudců a právníků.

    Naše zákony jsou hodně divné a hodně špatné, ale tento zákon mi příjde rovnou už jako z předpeklí. Přitom na počátku byl možná dobrý úmysl (naše současná norma kolem dědictví je otřesná)... a pak pravděpodobně někdo zasáhl a promítl do normy zvrácenosti...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).