Hlavní navigace

Povinné ručení online je často spíše komfortní brzdou

3. 6. 2009
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Povinné ručení uzavřené přes telefon nebo internet sice budí zdání rychlosti a pohodlí, ve většině případů si ale nepomůžete. Rychlejší cestou k okamžitému využití zelené karty je v drtivé většině cesta na pobočku. Pokud potřebujete ihned odjet s autem s pojistkou, u online služeb většinou neuspějete.

Nabízet sjednání povinného ručení prostřednictvím telefonu nebo internetu je dnes u většiny pojišťoven běžnou záležitostí. Problém nastává až v situaci, kdy potřebujete povinné ručení okamžitě využít a vyjet do ulic se zelenou kartou. Mnoho pojišťoven totiž zelenou kartu vydá až po podpisu smlouvy, nebo ji zasílá až za několik dnů po zaplacení.

Pojišťovny nabízející sjednání povinného ručení telefonicky nebo online

Které pojišťovny avizují možnost sjednat si povinné ručení na dálku?

  • Allianz pojišťovna
  • AXA pojišťovna
  • Česká pojišťovna
  • Česká podnikatelská pojišťovna
  • ČSOB pojišťovna
  • DIRECT Pojišťovna
  • Generali pojišťovna
  • Kooperativa pojišťovna
  • Slavia pojišťovna
  • UNIQA pojišťovna
  • Triglav pojišťovna
  • Wüstenrot pojišťovna

Potřebujete povinné ručení okamžitě? Nemáte-li vedle sebe pobočku pojišťovny, spolehnout se můžete jen na Českou pojišťovnu a DIRECT Pojišťovnu. Pouze tyto dvě pojišťovny umí telefonicky nebo přes internet sjednat povinné ručení tak, abyste mohli okamžitě odjet s pojištěným autem.

Allianz pojišťovna

Povinné ručení lze sjednat v online formuláři nebo přes telefon. Touto cestou pojištění vzniká počátkem následujícího dne po podání návrhu na uzavření pojistné smlouvy, informovala server Měšec Pavla PasekováAllianz pojišťovny. Ihned po sjednání pojištění online přijde e-mailem tzv. dočasná zelená karta, která má měsíční omezenou platnost. Lze si ji vytisknout, ale pouze na barevné tiskárně. Platba musí být provedena nejpozději do 10 dnů od sjednání pojištění, jinak smlouva ani nevznikne.

Po uhrazení přijde poštou kromě smlouvy a pojistných podmínek i zelená karta s dlouhodobou platností. Jak uvedla obsluha zákaznické linky, ve většině případech platí, že ceny pojištění sjednaného na pobočkách jsou vyšší než u online nebo telefonického sjednání. Při telefonickém sjednání jsou všechny tiskoviny ihned zasílány poštou, klient je má tedy k dispozici až za dva až tři dny. Zelené karty s dlouhodobou platnosti jsou v obou těchto případech sjednání pojištění na dálku klientům odesílány až po úhradě prvního pojistného, doplnila Paseková.

AXA pojišťovna

AXA pojišťovny lze sjednat pojištění na pobočce nebo prostřednictvím poradce. I elektronická cesta je možná, ale ne přímo z webu pojišťovny. Povinné ručení zřízené přes elektronický formulář je možné, ale pouze z externích webů na internetu, řekl serveru Měšec Marek Zeman z AXA pojišťovny. V tomto formuláři lze zadat i konkrétní hodinu, od které je smlouva platná. Podle Zemana by měl klient po vyplnění formuláře obdržet od makléře potvrzení e-mailem. Ten by také měl zároveň odeslat předvyplněnou smlouvu. Tu klient podepíše a zašle zpět makléři, který ji musí co nejrychleji doručit do pojišťovny. Čtěte více: Způsobili jste v práci škodu? I její placení má svá pravidla

Až po obdržení podepsané smlouvy může makléř poslat klientovi dočasnou zelenou kartu. Tu trvalou klient obdrží ihned, jakmile je smlouva natypována do systému, upřesnil Zeman. Do dvou měsíců se pak smlouva musí uhradit. V opačném případě smlouva ani nevzniká. Někteří makléři na externích webech ale, podle slov zaměstnanců jedné z poboček, dočasnou kartu zasílají obratem spolu s potvrzením. Dodali také, že už se však staly případy, že tento mail klient neobdržel. Nejjistějším způsobem je proto podle nich cesta na pobočku. Ceny jsou stejné při sjednání oběma způsoby a při uzavření smlouvy na pobočce získá dočasnou zelenou kartu (s platností na 2 měsíce) klient ihned při podpisu smlouvy. Poštou pak obdrží originál s platností jednoho roku.

Česká pojišťovna

Nabízí sjednání povinného ručení přes internet i telefon. Smlouva může být platná už za hodinu nebo až za 3 měsíce, datum si volí sám klient. Uhradit pojistné je pak třeba do 1 měsíce od tohoto data. Po sjednání smlouvy přijde e-mailem kromě návrhu smlouvy i dočasná zelená karta k vytištění, s platností na jeden měsíc. Po úhradě pojistného zákazník obdrží poštou i originál zelené karty. U pojištění přes telefon je pak možné doručit ji také kurýrem, upřesnila Dagmar KoutskáČeské pojišťovny.

Nejčastěji ale chodí klienti pro povinné ručení stejně na kamenné pobočky. Internet a telefon jsou stále populárnější, poskytují navíc i desetiprocentní slevu, ale představují spíše doplňkové prodejní kanály, potvrdil serveru Václav Bálek z České pojišťovny.

auto, zablácené auto, vrak

Ilustrační foto

Česká podnikatelská pojišťovna

Z přímých kanálů poskytuje pojištění pouze přes internet. Smlouva je v tomto případě platná od připsání peněz za pojistné na účet pojišťovny. V případě, že klient při online sjednání uvedl svoji e-mailovou adresu, obdrží po připsání peněz potvrzující zprávu o proběhlé platbě, včetně odkazu na tiskovou verzi uzavřené pojistné smlouvy. Přijetí peněz pojistitelem si klient může též kontrolovat na stránkách společnosti, uvedla Renata SvobodováČeské podnikatelské pojišťovny. Čtěte více: Provize v pojištění pod pokličkou

Po uhrazení si lze smlouvu vytisknout a zajít s ní na pobočku, kde vystaví zaměstnanci zelenou kartu na počkání, jinak musí zákazník čekat nejdéle tři pracovní dny, až přijde originální zelená karta poštou. Platba musí být provedena do 1 měsíce od sjednání smlouvy. Při sjednání přes internet klient čerpá 15% slevu po celou dobu pojištění. V tomto případě tedy na pobočku stejně musíte, pokud chcete zelenou kartu získat rychle.

ČSOB pojišťovna

ČSOB Pojišťovna nabízí sjednání přes telefon i přes internet. Pojištění je platné od zaplacení pojistné částky, upozornil server Měšec Tomáš Hejda z ČSOB pojišťovny. Při telefonickém sjednání do dvou dnů klient obdrží poštou pojistnou smlouvu s originálem zelené karty. V rámci tohoto způsobu sjednání smlouvy budete čerpat 3% slevu. Objednáte-li si povinné ručení přes internet, získáte slevu ve výši 5 %. Ani zde není možné zelenou kartu ihned vytisknout a použít. Čtěte více: Mladý muž za volantem znamená riziko

DIRECT Pojišťovna

DIRECT Pojišťovny je naopak sjednání přes internet či telefon jedinou možností, jak povinné ručení získat. Smlouva je platná od data počátku pojistky, které lze nastavit klientem ještě na tentýž den, nejdéle však do dvou měsíců. Účinná je smlouva ale až okamžikem úhrady pojistného. Účinností je okamžik, od kdy je klientovi poskytována pojistná ochrana, upřesnil Tomáš Zavoral z DIRECT Pojišťovny. Pokud použijete pro zaplacení pojistky platební kartu, je vše provedeno v reálném čase a účinnost pojištění je okamžitá.

V obou způsobech sjednání si lze vytisknout dočasnou zelenou kartu – opět je nutné tisknout na barevné tiskárně. Karta má platnost jeden měsíc. Do dvou až tří pracovních dnů pak přijde klientovi originál zelené karty. Smlouva by měla být uhrazena od jednoho měsíce od data sjednání pojistky. Peníze byste měli zaslat i v případě, že máte platnost nastavenou na pozdější datum. Výše povinného ručení je pro oba způsoby uzavření stejná.

Srovnání povinného ručení na Měšci

Vyberte si to nejlepší povinné ručení a sjednejte si ho online.

Generali pojišťovna

Generali pojišťovna sice nabízí možnost sjednat si povinné ručení i přes elektronický formulář, podle informací ze zákaznické linky je ale smlouva platná nejdříve za 7 dní. Účinná je pojistka až jejím uhrazením. Až poté, co se smlouva implementuje do systému pojišťovny, dochází k odeslání originálu zelené karty. Ačkoli můžete při online sjednání získat podle typu povinného ručení slevu ve výši 12 – 15 %, sjednat si je na pobočce je jednoznačně rychlejší, neboť kartu dostanete ihned po podpisu smlouvy.

Kooperativa pojišťovna

Kooperativa pojišťovna nabízí v současnosti telefonické i online sjednání povinného ručení. Při sjednání po telefonu je podle obsluhy zákaznické linky návrh smlouvy odesílán poštou či e-mailem zákazníkovi, který ji nejprve musí podepsat a poté doručit pojišťovně. Zelená karta je vydána skutečně až po podpisu smlouvy. Podmínkou pro předání zelené karty klientovi je podpis pojistné smlouvy doručený pojistiteli, uvedl Marek Vích z Kooperativa pojišťovny. Čekání na kartu se nevyhnete ani při sjednání prostřednictvím internetového formuláře. Ten sice umožňuje okamžitou platbu, pro kartu ale musíte na pobočku nebo si počkat, až do 10 dnů přijde poštou. Čtěte více: Na co nezapomenout při koupi auta? 

Slavia pojišťovna

Povinné ručení od Slavia pojišťovny je možné získat přes internet i telefon. Automobil je standardně při těchto objednávkách pojištěný od půlnoci následujícího dne, sdělil serveru Měšec Rostislav Kocman. Zelená karta se zákazníkům posílá poštou. Z pojišťovny podle jeho slov odejde nejpozději druhý den po uzavření pojistné smlouvy. Nejrychlejším způsobem je proto opět návštěva pobočky, kde dostanete zelenou kartu hned. Cena se navíc mezi jednotlivými prodejními kanály nijak neliší.

UNIQA pojišťovna

UNIQA pojišťovna nabízí k uzavření pojištění na dálku internetovou aplikaci a telefonní linku. Dokumentace je pak zákazníkům zasílána poštou. Ihned po sjednání je zelená karta zasílána poštou. Její platnost je omezena 40 dny. Po zaplacení smlouvu aktivujeme a klientovi zasíláme trvalou kartu s platností na jeden rok, upozornila Eva Svobodová z UNIQA pojišťovny s tím, že podmínkou vzniku pojištění, jehož začátek je uveden ve smlouvě, je provedení úhrady pojistného na účet UNIQA nejpozději do 14 dnů od požadovaného počátku. V případě zájmu o okamžité vystavení je zelená karta zaslána na pobočku, kde si ji musí klient vyzvednout. Pokud má klient k dispozici barevnou tiskárnu, můžeme mu ZK také poslat naskenovanou mailem, doplnila Svobodová. U sjednání povinného ručení přes internet poskytuje pojišťovna 10% slevu. Čtěte více: Za neodhlášené auto nemusíte platit tisíce na povinném ručení 

Triglav pojišťovna

Ani zde není sjednání přes elektronický formulář nebo telefonní linku tím nejrychlejším způsobem, jak zelenou kartu získat. Stejně jako mnoho ostatních i Triglav pojišťovna zašle poštou zákazníkovi originál zelené karty až poté, co od něj obdrží podepsané smlouvy.

Uzavřeli jste si někdy povinné ručení on-line?

Wüstenrot pojišťovna

I zde se spíše vyplatí pojistit se na pobočce. Tam totiž dostanete zelenou kartu ihned. Prostřednictvím elektronického formuláře sice získáte minimálně 10% slevu, na zelenou kartu ale budete čekat. Pojišťovna si vyhrazuje 7 dní na její zaslání poštou. Pojištění je v tomto případě platné nejdříve následující den po sjednání. Podmínkou vzniku smlouvy je zaplacení do 15 dnů od sjednání, uvedla pro server Měšec Helena DuškováWüstenrot pojišťovny.

dan_z_prijmu

Jak pochodíte v autobazarech?

V autobazarech můžete většinou sjednat povinné ručení stejně jako na pobočkách pojišťoven. I zde vám často vystaví zelenou kartu na počkání a vy můžete se zakoupeným vozem rovnou odjet. Pojištění začíná platit ihned. Pokud vám ale záleží na uzavření pojistky s konkrétní pojišťovnou, informujte se předem, zda ji vybraný autobazar zastupuje. Další možností je sjednat si povinné ručení samostatně. Pokud se rozhodnete pro tuto alternativu, měli byste se raději předem informovat, zda je to u konkrétního autobazaru možné a využít služeb některé z pojišťoven, kde je možné získat zelenou kartu ihned a bez návštěvy pobočky. Důležitý je totiž fakt, že bez platné zelené karty můžete porušit zákon. K porušení dojde v okamžiku opuštění autobazaru s nepojištěným vozem, upozornil Milan SmutnýAAA AUTO. Čtěte více: Porovnejte si nabídku povinného ručení 2009 

Kde sjednáte pojištění skutečně online

Online s okamžitou platností i se zelenou kartou

  • Česká pojišťovna
  • DIRECT Pojišťovna

Online s platností od následujícího dne a se zelenou kartou

  • Allianz pojišťovna
  • AXA pojišťovna
  • UNIQA pojišťovna

Zelená karta přijde elektronicky (e-mailem nebo vygenerovaná v prohlížeči) a pro její uznání Policií České republiky je nutné vytisknout ji na barevné tiskárně.

Kromě online aplikací pojišťoven můžete využít služby online makléřů (stačí zadat do vyhledávače slova „povinné ručení online“), kde máte velkou pravděpodobnost, že s pomocí makléře bude smlouva jakékoli podporované pojišťovny platná nejpozději následující den. Jak zástupci všech pojišťoven potvrdili, zájem o sjednávání pojištění na dálku se zvyšuje. Doufejme tedy, že bude brzy možnost opravdového a komfortního sjednání povinného ručení na dálku v nabídce všech pojišťoven.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).