Hlavní navigace

Povinné čipování psů od ledna 2020. Vše, co potřebujete vědět

20. 9. 2019
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Jestli jste svého psa zatím nenechali očipovat, máte na to čas už jen do konce roku. Kolik vás to bude stát, kam psy nechat čipovat a jaké jsou sankce za nesplnění povinností? A chystá se čipování i pro kočky?

Povinnost opatřit psa čipem ukládá majitelům novela veterinárního zákona a současně také nařízení EU o neobchodních přesunech zvířat v zájmovém chovu, a to od 1. ledna 2020. Těm, kteří toto nařízení nesplní, hrozí pokuta až do výše 20 tisíc Kč. Neočipovaným psům navíc nebude z pohledu zákona uznána platnost očkování proti vzteklině, i když vaše zvíře očkováno bylo a má to řádně zaznamenané v očkovacím průkaze.

Štěňata musí být označena mikročipem nejpozději v době prvního očkování proti vzteklině, tedy nejpozději v půlroce věku. Povinnost nechat psa očipovat se nevztahuje na majitele zvířat s čitelným tetováním, které bylo provedeno před 3. červencem 2011.

Je váš pes očipovaný?

Kontroly bude provádět Státní veterinární správa. Nemusíte se ale bát, že k vám přijde veterinární inspektor, potřeboval by totiž povolení k domovní prohlídce. Kontroly mají být spíše namátkové a inspektoři se budou zaměřovat především na problematické chovy psů. Kontroly budou cíleny především na chovy, které některými podmínkami připomínají množírny nebo je zde komplikovaná identifikace zvířat. V praxi se nám stává, že například přijdeme k chovateli, kde je 20 zvířat, následující měsíc je tam 25 zvířat nebo i víc. Žádné z nich nemá čip. Všechna sice papírově mají očkovací průkazy, ale my s jistotou nevíme, jestli nějaké očkování opravdu absolvovala, vysvětluje Petr Vorlíček, tiskový mluvčí Státní veterinární správy.

Jak jsou na tom kočky?

O povinném čipování koček se v současnosti neuvažuje. Nicméně stejně jako u psů zvyšuje majitel kočky jejím označením pravděpodobnost návratu ztraceného zvířete. Podle Markéty Císařovské, ředitelky Národního registru majitelů zvířat, označených kočiček výrazně přibývá. Pokud se svým zvířetem plánujete cestovat do zahraničí, je povinnost označení zvířete mikročipem stanovená evropskou legislativou už řadu let. Vztahuje se nejen na psy, ale také na kočky a fretky.

Může vašeho psa udat soused?

Některá hlavně větší města už mají povinné čipování zavedené, například Praha nebo Ostrava. Pokud obec stanovila vyhláškou povinnost čipování, pak plnění legislativy kontrolují strážníci. Ani ti, stejně jako inspektoři veterinární správy, nemohou narušit domovní svobodu, pokud nemají povolení k domovní prohlídce. Soused vás tudíž teoreticky udat může, ale s tím, že váš pes příliš štěká, je vzteklý a určitě nemá čip, u policie a inspektorů uspěje jen těžko. Pokud byste však měli podezření, že je ve vaší obci nelegální množírna, udání poslat můžete.

Každý rok provádíme řadu kontrol psů, a to jak plánovaných, tak neplánovaných na podnět. Je při nich kontrolováno dodržování zákona na ochranu zvířat proti týrání, podmínky chovu, zdravotní stav zvířat a povinná vakcinace proti vzteklině. Čipy byly dosud kontrolovány jen při obchodování se psy v rámci EU či jejich exportu mimo EU. Kontrola sama se provádí čtečkou, jenž načte číslo čipu, které je následně možné ověřit s číslem uvedeným v očkovacím průkaze, dodává Petr Vorlíček.

Zjistěte si, co váš mazel dostává pod kůži

K čipování se používá speciální mikročip o velikosti zrnka rýže, který je zvířeti vpraven pod kůži pomocí jehly. Zdravotních komplikací se bát nemusíte. Obal čipu je vyrobený z biokompatibilních materiálů, aby se eliminovalo riziko reakce organismu na cizí těleso. Při čipování zaplatíte za cenu čipu a za práci veterináře, který čip aplikuje. Ceny čipů jsou rozdílné, průměrně se pohybují od 200 do 450 Kč. Jejich kvalita ale může být rozdílná.

Pokud vám jde pouze o splnění povinnosti dané nyní zákonem, pak si možná vyberete nejlevnější typ mikročipu bez kódu země a bez registrace v ceně označení. Což ale nemusí být vždy šťastné řešení. O značku či výrobce mikročipu byste se měli aktivně zajímat. V souvislosti s povinným čipováním se objevují nápadně levné no-name mikročipy především asijské provenience. Je třeba mít na paměti, že čip má psovi a jeho majiteli sloužit po celý život, varuje Markéta Císařovská, ředitelka Národního registru majitelů zvířat.

Kolik za to zaplatíte?

  • Cena čipu: 200 až 500 Kč.
  • Cena práce veterináře: 300 až 900 Kč.
  • Cena za zařazení do registru: 200 až 500 Kč.

Čipování vás může vyjít na necelé 2000 Kč, ale také na mnohem méně. Vyplatí se zjistit si nabídky veterinářů v okolí, a pokud možno zaregistrovat čip do databáze už při samotném čipování. Šetřit se naopak nevyplatí na mikročipu.

Čip povinný je, jeho registrace v databázi ne

Zvlášť pokud víte, že se psem budete cestovat do zahraničí, nebo bydlíte blízko státních hranic, neměli byste na pořízení čipu šetřit. U dražších čipů máte jistotu, že jsou opatřeny kódem země. Český kód, kterým mají být označena všechna zvířata čipovaná v České republice, je 203 CZ. Dále váš pes dostane svůj vlastní autentický kód, přidělený pouze jemu.

Jestliže se vám náhodou zaběhne nebo jej někdo ukradne, bude dohledatelný nejenom v Čechách nebo v EU. Díky napojení registrů na mezinárodní vyhledávací sítě jej najdou prakticky ve všech vyspělých zemích na světě. O registraci do databáze si musíte požádat sami. Není povinná a mikročip tam není zařazen automaticky. Můžete si ji zařídit rovnou při čipování.

Je možné, že tak za registraci nezaplatíte vůbec nic. „Registraci v databázích nabízejí některá veterinární pracovitě jako standardní součást čipování, jiná za příplatek,“ upozorňuje Vojtěch Novák, prezident České asociace veterinárních lékařů malých zvířat. Pokud čip nenecháte zaregistrovat do databáze při čipování zvířete, můžete to udělat kdykoliv později.

Zvířecí čipy v kostce

Mikročipy nahradily v polovině 90. let metodu tetování. Hlavním bonusem mikročipů je možnost dohledání majitele ztracených, zaběhnutých, případně ukradených zvířat, a to nejen psů, ale i koček, králíků, fretek a jiných domácích mazlíčků. Samozřejmě pouze za předpokladu, že majitel zaregistruje své kontakty v nějaké databázi. Čip sám o sobě nese pouze patnáctimístný alfanumerický kód složený z kódu země, odkud zvíře pochází, a identifikačního čísla. Čip neobsahuje údaje o majiteli, jeho adresu ani kontakty, jak se často mylně uvádí.

„Registraci lze dodatečně uskutečnit kdykoli u kteréhokoli čipu, ovšem zpravidla již za poplatek, obvykle cca od 200 Kč a výš,“ říká Markéta Císařovská. Existuje několik registrů, kam můžete čip svého čtyřnohého miláčka zaznamenat. Tím největším je u nás Národní registr majitelů zvířat, který provozuje společnost Altercan, s. r. o. Registrace v něm je pro mikročipy Datamars bezplatná a čip se v evidenci objeví do 7 pracovních dnů. U čipů ostatních typů zaplatíte poplatek 198 Kč. Expresní registrace do 24 hodin vás vyjde na 455 Kč a odeslání identifikačního průkazu zvířete doporučeným dopisem na 65 Kč.

Předtím, než své zvíře někam zaregistrujete, byste se měli zajímat o to, jak dlouho daný registr existuje, jaká je dostupnost jeho operátorů (např. 24 hodin denně, i o svátcích) nebo začlenění do mezinárodní vyhledávací sítě.

skoleni_15_4

Majitelé často zapomínají aktualizovat své údaje

Registrace čipu sice není povinná, ale rozhodně se vám vyplatí. Bez ní čipování jako takové ztrácí svůj hlavní smysl, kterým je snadná dohledatelnost a evidence vašeho zvířete. Úspěšnost nalezení majitelů, kteří si svého psa nebo jiné zvíře zaregistrovali, je velmi vysoká. Snižuje ji pouze okolnost, že někteří majitelé zapomínají aktualizovat v registru své kontaktní údaje, například změnu telefonního čísla, adresy nebo e-mailu, vysvětluje Markéta Císařovská. Další peníze vás bude stát samotné čipování. Cenu za aplikaci si účtuje každý veterinář sám.

Lze předpokládat že ve větších městech, jako je Praha či Brno, za očipování zaplatíte více než v jiných regionech. Podle našich zkušeností se rozpětí za označení čipem může pohybovat od cca 300 do 900 Kč. Dá se očekávat, že hlavně na venkově bude nyní čipování spojováno s hromadným očkováním proti vzteklině a v těchto případech bude podstatně levnější, dodává Markéta Císařovská.

Od kdy musí být pes očipován?
Povinnost opatřit psa čipem vyplývá z novely zákona a současně také nařízení EU a platí od 1. ledna 2020. Štěňata pak musejí být opatřena čipem nejpozději v době prvního očkování proti vzteklině, tedy zhruba v půl roce života. 
Jaká je cena čipování?
Cena čipu se pohybuje v rozmezí 200 až 500 Kč. K této sumě je ale nutné připočíst také práci veterináře, která se může pohybovat od 300 do 900 Kč, a poplatek za zařazení do registru, který činí 200 až 500 Kč. 
Jaká hrozí pokuta v případě neočipovaného psa?
Majiteli neočipovaného psa hrozí pokuta do výše 20 tisíc korun. Neočipovaným psům navíc nebude ze zákona uznána platnost očkování proti vzteklině, a to i v případě, že zvíře očkováno bylo.
Jak probíhají kontroly?
Kontroly řádného čipování psů provádí Státní veterinární správa. Toho, že by vám úředníci za tímto účelem vtrhli do domu, se ale bát nemusíte. Potřebovali by totiž povolení k domovní prohlídce. Kontroloři se spíše než na jednotlivce zaměřují na problematické chovy psů.
Jak je to s čipováním koček? 
O povinném čipování koček se zatím neuvažuje. Je však dobré myslet na to, že v případě zatoulání očipovaného zvířete, zvyšuje majitel šance na jeho návrat. Povinné čipování psů a koček (a dokonce i fretek) je pak nutné v případě, kdy se zvířetem cestujete za hranice státu. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).