Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Potraviny v EU podraží během tří let o 30 pct, v Česku do konce roku o 10 pct od Nefin - Článek považuji za jeden díl skládačky reklamy připravující...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 8. 2007 22:47

    Nefin (neregistrovaný)
    Článek považuji za jeden díl skládačky reklamy připravující veřejnost na zvýšení zisků zemědělců. Mediální masáž zemědělské lobby se pravidelně opakuje, jednou je zima, podruhé horko, moc vody, málo vody, Čína vykupuje, EU nás dusí,dotací je málo od státu, od EU, málo se urodilo, moc se urodilo, Topolánek má dítě a bude třeba zvýšit produkci, Paroubek z hladu hubne, atd. Všechno se hodí.
  • 19. 8. 2007 13:09

    Okřídlený čípek (neregistrovaný)
    Nechci se zemědělců zastávat, v zemědělství nepracuji - ale ty zisky nejsou až zas takové, pár lidí živících se zemědělstvím znám a rozhodně to není procházka růžovým sadem. Pokud se podíváte, s jakou technikou dnes pracují - nevím, kde se vzaly všechny ty muzejní exponáty, s kterými se ani za socialismu nedělalo. Připadám si jak v zaostalém Polsku - tam taky mají traktory bez kabiny a kombajny bez klimatizace. Nevím, žijeme už přece jenom v jiné době než po válce, tak když může mít podnikavec klimošku v autě, ve kterém stráví třebas jen hoďku denně, nevím, proč by ji nemohl mít zemědělec v traktoru či kombajnu, ve kterém tráví třeba 12 hodin denně. Doporučoval bych těm závistivcům "zisků" jednu takovou šichtu prožít - to není 8 hodin a padla, víkendy a svátky leháro.

    Pokud výnos ze zdražení potravin půjde opravdu zemědělcům,budiž, bojím se ale, že hlavní zisk půjde opět zase zpracovatelům a různým překupníkům.

    I když zemědělci nějakou dotaci obdrží, po kontrole ji musí vrátit, protože splnění podmínek je natolik složité a pro běžného sedláka natolik zatěžující, že pokud nemá ansámbl právníků a poradců (na což může mít nějaký velký podnik, ale rozhodně ne jednotlivec čirodina). No a ty podmínky jsou většinou nastaveny tak, že i když tomu ten amsábl poradců porozumí, stejně nejdou splnit a musí se tedy dotace vrátit a ještě zaplatit pokuta. Sedláci nejsou zkrátka úředníci. Pokud budu chtít po úředníkovi, aby zasel, obhospodařoval, sklidil a prodal, taky to nezvládne.

    Vím, že popudím nepřátele socialismu - ale v zemědělství se musí plánovat. Díky špatnému plánování a restrikcím EU stoupají ceny všeho závratným tempem, platy u nikoliv. Plánují všechny vyspělé ekonomiky, my jako nevyspělá ekonomika a zarytí nepřátelé všeho dobrého z minulosti bohužel ne. Tak to tvrdě zaplatíme z našich kapes. A v zemědělství se nedá zmáčknout čudík - snížíme rychlost a výkonnost a za čtrnáct dní zase otočíme knoflíkem, aby se produkce zvýšila. Pokud se urodí, máme "nadbytek". Pokud se neurodí a nejsme v potravinách soběstační, máme smůlu. Když bude nerúroda, ani za peníze nic nepořídíme! A státní rezervy v rukou sokromníků jsou dávno rozkradeny.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).