Hlavní navigace

Poštovní spořitelna mění ceny

18. 12. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přelom roku si za čas změny zvolila i Poštovní spořitelna. Svým klientům připravila jedny z nejrozsáhlejších změn, s jakými se český trh setká. Vedle úpravy cen všemi směry zřizuje nové programy, kterými chce jít s dobou a trendem rozhýbaným jinými bankami.

První změna se týká vedení účtu. Zatímco do konce roku zaplatí klienti s Postžirovým účtem za vedení a měsíční výpisy celkem 12 Kč měsíčně, od nového roku si budou moci vybrat z několika variant, kde nejlevnější stojí o 3 Kč více, 15 Kč/měsíc. Výjimkou je juniorský účet, kde zůstává součet poplatků neměnný, na 10 Kč za měsíc.

Tabulka č. 679
Vedení účtu s měsíčními výpisy
Program Kč/měsíc
Klasik 15
Rodina 50
Plus 90
Elektron 70
Junior 10
Senior 15

Čím se jednotlivé programy liší?
je určen pro nezletilé klienty ve věku 15 – 18 let, ale ve výjimečných případech ho mohou využívat mladí až do 26 let věku. Zdarma mladí dostanou MAX kartu a zasílání výpisů z účtu, které bude do plnoletosti dostávat i zákonný zástupce. je určen pro nezletilé klienty ve věku 15 – 18 let, ale ve výjimečných případech ho mohou využívat mladí až do 26 let věku. Zdarma mladí dostanou MAX kartu a zasílání výpisů z účtu, které bude do plnoletosti dostávat i zákonný zástupce. 

Ruku v ruce se zvýšením poplatku za vedení a měsíční výpisy se opticky zlevňuje jiná četnost zasílání výpisů než měsíční. Nezapomeňme, že v ceně za vedení účtu jsou již započítány poplatky za měsíční zasílání výpisů ve výši minimálně 15 Kč a zlevnění, které ukazuje následující tabulka, nepřevyšuje 12 Kč. I zde tedy dochází k faktickému zvýšení ceny minimálně o 3 Kč.

Tabulka č. 680
Četnost výpisů Starý poplatek (Kč/měsíc) Nový poplatek (Kč/měsíc)
Po každém obratu 100 90
Týdně 50 38
Dekádně 36 25

U programů Klasik, Rodina, Plus a Elektron dochází k zavedení poplatku za vklad na účet MAX kartou ve výši 3 Kč, čímž je dorovnán na úroveň ostatních způsobů vkladu hotovosti. Ani výběr nezůstává nepostižen – bez ohledu na dodržení či překročení limitu klienti zaplatí 7 Kč (oproti současným 5 a 8 Kč). Výběr šekem podraží o 2 Kč na 12 Kč.

Zvyšování poplatků se více dotkne klientů s programy Junior a Senior. Za mimořádný výpis zaplatí 30 Kč místo 15 Kč, za blokaci účtu či výplatního šeku si připlatí o 50 Kč více na 200 Kč, za objednané tiskopisy si připlatí 50 haléřů na 1 Kč a při vyhotovení opisu z účtu s fotokopií dokladu zaplatí místo 50 rovných 100 Kč.

dan_z_prijmu

Poplatky se zvýší ale i u běžných, takřka každodenních operací. Senioři zaplatí za výběr MAX kartou 6 Kč bez ohledu na limit (dosud při výběru do limitu platili pouze 4 Kč), stejnou částku budou hradit i junioři, pro které je poplatek za výběr MAX kartou nový. Při výběru šekem vzroste poplatek oběma skupinám na 10 Kč, přičemž pro juniory představuje zražení 5 Kč a pro seniory 2 Kč.

Změny sazeb Poštovní spořitelny se dotknou všech klientů této divize ČSOB (včetně firemní klientely, které podobně jako nepodnikatelům Postžiro zdraží Postkonto), ale přestože v procentním vyjádření vypadají nové sazby vůči starým hrozivě, Poštovní spořitelna i nadále patří mezi nejlevnější banky na českém trhu.

Je to malý, potlučený, shrbený a škrábe to na dveře. Co je to?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).