Hlavní navigace

Poslat peníze nejvýhodněji

21. 5. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Čas od času musí každý z nás zaplatit nějakou tu platbu. Způsob, který si k tomu vybere, nemusí být vždy nejvýhodnější. Jaké máme možnosti, které z nich jsou nejlevnější, které naopak šetří čas a přinášejí pohodlí?

Platby za nájem, elektřinu, topení – to jsou ty nejzákladnější platby, které musí každý z nás chtě nechtě zaplatit. Nemluvě o dalších položkách, jako jsou splátky úvěru, platba stavebního spoření či úhrada daní a různých dalších poplatků.

Na výběr máme široké spektrum způsobů úhrady, ale řada lidí přesto stále využívá nevýhodný a často časově náročný typ platby. V ročním vyjádření lze ušetřit změnou systému placení nejen poměrně slušnou částku peněz, ale také značnou sumu času.

Platba složenkou na poště
Donést hotové peníze na poštu, vystát dlouhou frontu a nakonec si odnést malý ústřižek složenky. I to je jedna z možností, jak zaplatit za zboží či služby. Ovšem obecně řečeno ta nejméně výhodná. Tento typ plateb stále ještě využívá řada zvláště starších lidí nebo těch, pro které je přechod na jinou formu placení tabu.

Předností složenky je její možná úhrada na kterékoliv poště v České republice a také jednoduchost celé operace, kterou ocení zejména staří občané – u předtištěných složenek stačí pouze zaplatit na přepážce pošty příslušný finanční obnos. Hlavní nevýhodou jsou pak poměrně vysoké poplatky, odstupňované podle výše zasílané částky.

Složenky na poště

Tabulka č. 991
Složenka A do 200 Kč do 1 000 Kč do 5 000 Kč do 50 000 Kč do 100 000 Kč do 500 000 Kč
účtovaná částka 12 Kč 20 Kč 20 Kč 30 Kč 40 Kč 120 Kč

Navíc doba, za jakou Česká poště peníze připíše na účet příjemce, je ze všech způsobů popisovaných v tomto článku nejdelší. Ani fronty na poště nemusejí být zrovna nejkratší, a tak se lze pouze divit, kolik lidí tento způsob i nadále využívá.

Vklad hotovosti přímo v bance
Ještě donedávna nebyl ve většině našich bank vklad hotovosti na jakýkoliv účet zpoplatněn. Není divu, že tento celkem příjemný způsob plateb lidé často využívali. Zvlášť ti, kteří neměli vlastní účet anebo měli dostatek času navštěvovat jednotlivé banky.

Časy se mění a dnes už za vklad na účet platí, a to dost vysoké částky, dokonce tak vysoké, že se klientovi v mnoha případech vyplatí navštívit i jinak drahou poštovní přepážku. Důvodem razantního zdražení je především snaha bank odradit klienty od hotovostního vkládání peněz na účet. Tento trend je už nějakou dobu známý – peněžní ústavy „vyhánějí lidi od přepážek“, a tím se snaží uspořit. Přesto se ještě dají najít banky, které od nás nic nechtějí.

Kolik zaplatíme při platbě v hotovosti za složenku přímo v dané bance?

Tabulka č. 992
Banka Platba složenkou v bance
Česká spořitelna 45 Kč
Komerční banka 45 Kč nebo ZDARMA *
Poštovní spořitelna viz poštovní poukázky
ČSOB 30 Kč
GE Capital Bank ZDARMA
Raiffeisenbank ZDARMA
Živnostenská banka do 10 tis. Kč 0,5 % z částky, jinak ZDARMA


* V Komerční bance je vklad na účet standardně zdarma, ale u některých vybraných účtů se platí poplatek 0,15 % z dané částky, minimálně 45 Kč. Jde bohužel o účty Českého Telecomu, energetických společností a řady dalších podniků, které občané často využívají. Před platbou v KB se v každém případě informujte, zda je vklad zpoplatněn. 

Převodem z účtu
Jedná se o nejlevnější a nejpohodlnější způsob plateb, který může využívat každý majitel bankovního účtu. Výhodou jsou nižší poplatky za převod, rychlost převodu peněz a při využití přímého bankovnictví téměř nulová časová náročnost. Pro někoho však vlastní účet nemusí být výhodný.

Stále ještě existují lidé, kteří jsou přesvědčeni, že složenku, která jim přišla domů, nemohou zaplatit převodem z účtu. Opak je pravdou. Stačí správně opsat veškeré náležitosti ze složenky, změnit konstantní symbol pro hotovostní platby na bezhotovostní a je vyhráno. Klienti Poštovní spořitelny mohou využít složenky přímo k bezhotovostní úhradě.

Přehled poplatků za převod z osobního účtu

dan_z_prijmu

Tabulka č. 993
Bankovní ústav Převod na přepážce (box)
(v rámci banky/mimo banku)
Přímé bankovnictví
(v rámci banky/mimo banku)
Česká spořitelna 6 Kč/8 Kč (sběrný box) Internetbanking, hlasová služba 2 Kč/4 Kč
Telefonní bankéř 3,50 Kč/5,50 Kč
Komerční banka 1.-5. pol. 5 Kč/7 Kč
6. a další 11 Kč/13 Kč
Telefonní bankéř KB
1.-10. pol. 2,90 Kč/4,90 Kč
11. a další 7 Kč/9 Kč
Internetové bankovnictví
1,90 Kč/ 3,90 Kč
GE Capital Bank 12 Kč/12 Kč 3 Kč/3 Kč
ČSOB 6 Kč/8 Kč Linka 24 6 Kč/8 Kč
Mobil 24, Homebanking 24 2 Kč/4 Kč
Poštovní spořitelna 4 Kč/6 Kč 1,50 Kč/3,50 Kč

Co je nejvýhodnější
Vlastníte-li běžný žirový účet, lze platby převodem jen doporučit. Máte-li větší množství úhrad, vyplatí se využívat některý z typů přímého bankovnictví, kde je největší výhodou pohodlí, nižší cena a možnost platit kdykoli a odkudkoli.

Nevlastníte-li účet, který by umožňoval uskutečnění bezhotovostních plateb, nezbývá než vybírat mezi Českou poštou a vkladem v hotovosti přímo v bance. V každém případě je nutné se předem informovat, zda je v bance služba zpoplatněná a v jaké výši.

Jakým způsob platby používáte nejčastěji?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).