Hlavní navigace

Expresní dodání: Vybírejte pečlivě nebo zaplatíte tisícovku a žádný expres neuvidíte

14. 12. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Budete doručovat dárky zásilkovou službou na poslední chvíli? Rozdíly v cenách jsou velké. Při správném výběru můžete ušetřit i devět stovek.

Také nestíháte vánoční nákupy? Pokud své dárky, nakoupené na poslední chvíli, nemůžete dát svým blízkým osobně, použijte zásilkovou službu. Nabídka je poměrně široká. Dejte ale pozor na to, kterých služeb využijete, ceny se někdy výrazně liší.

Zkoumali jsme, na kolik vás vyjde balíček o hmotnosti 1 kg a malých rozměrech (30×20×10), chcete-li ho poslat do jiného města, ale pořád v rámci ČR. Čtěte také: Vánoční úvěry v akci. Vyplatí se v obchodě nebo raději v bance?

Česká pošta

Česká pošta nabízí čtyři druhy služeb, přes které můžete svůj balík poslat. Služba Doporučený balíček je sice nejlevnější (54 Kč) ale počítejte s tím, že v předvánočním období bude doručení trvat i 5 – 6 dnů. Posílat můžete pouze balíky, jejichž hodnota nepřesáhne 500 Kč, do této částky pošta ručí při ztrátě balíku.

Služba Cenný balík garantuje také dodání do 5 – 6 dnů a vyjde vás jen o pár korun dráž (58 Kč). Balík už ale můžete pojistit do částky 1 mil. Kč. Do hodnoty 500 Kč neplatíte kromě poštovného žádný příplatek. U balíku do hodnoty 5000 Kč platíte 5 Kč příplatek, do 30 000 Kč pak 12 Kč a za každých započatých 10 000 Kč nad hodnotu 30 000 Kč si připlatíte dalších 12 Kč.

Pokud potřebujete dodání urychlit, využijte službu Obchodní balík. Zaplatíte 82 Kč, ale k příjemci by se zásilka měla dostat už druhý pracovní den. Pošta v tomto případě ručí za zásilku do hodnoty 100 000 Kč. Čtěte také: Za expresní platbu si banka naúčtuje 500 Kč, skutečná cena je přitom 25 Kč

Express mail service (EMS) můžete využít, pokud potřebujete balík doručit do 2. dne, který ale vychází na sobotu. Ve vybraných městech pošta doručuje v rámci této expresní služby i v neděli. Za expres dodání zaplatíte 112 Kč.

U všech služeb Česká pošta avizuje dodání až do domu. V případě, že adresát nebude zastižen, musí pro svůj balík přímo na poštu.

ČD Kurýr

Další možností, která vám může zaručit dodání ještě v týž den, je ČD Kurýr. Nevýhodou je, že musíte s balíkem na nádraží, stejně jako příjemce zásilky. Stanice, kde je možné službu využít, jsou vypsané na webu Českých drah, stejně jako výpis spojů, se kterými lze balík poslat. Dejte pozor na dochvilnost, protože ve stanici musíte být minimálně 30 minut před odjezdem. Pro stanici Praha – hl.n. platí dokonce hodina před odjezdem.

Za balík do 15 kg a maximální hodnotě do 50 000 Kč zaplatíte 180 Kč. Pokud byste službu využívali pravidelně, budete mít po 20 zásilkách dopravné sníženo na 140 Kč.

Pokud se chcete vyhnout cestě na nádraží nebo jí chcete ušetřit adresáta, můžete využít návazné služby společnosti Český kurýr. To už vás ale tak levně nevyjde. Jen za vyzvednutí zásilky u vás doma a odeslání službou ČD Kurýr (včetně platby za dopravné) zaplatíte 572 Kč. Pokud si přejete balík vyzvednout u vás doma, zařídit odeslání přes ČD Kurýr (včetně platby za dopravné) a následně ho vyzvednout a doručit až domů k adresátovi, zaplatíte 948 Kč. Rychlost ale bude stejně závislá na tom, zda a kdy pojede nejbližší spoj, který službu ČD Kurýr provozuje. Čtěte také: 5 + 1 vánoční tip na dárek. Ze zahraničí to jde levněji

DHL

Společnost DHL se specializuje spíše na větší objemy přepravy. Doručuje ale i malé balíky. Cenově se ale příliš nevyplatí. Za dodání balíku s výše uvedenými parametry do 2. pracovního dne totiž zaplatíte 756 Kč. Za víkend se připlácí, cena se vyšplhá na 1440 Kč. Chcete-li svůj balík pojistit, můžete začít už od 1 Kč. Do hodnoty 30 000 Kč zaplatíte za pojištění 360 Kč, za hodnotu vyšší už 1 % z ceny. Za nepojištěné balíky ručí společnost zhruba 250 Kč na 1 kg.

Těšíte se na Vánoce?

DPD

U společnosti DPD zaplatíte za doručení podstatně méně. Služba DPD Clasic garantuje doručení zásilky do 50 kg a hodnoty 50 000 Kč do druhého pracovního dne za 107 Kč. Dokoupit lze ještě službu DPD Privat. Získáte tak možnost získat oznámení o doručení SMSkou či e-mailem nebo změnit instrukce k doručení. Za službu Clasic ve variantě Privat zaplatíte 132 Kč.

Využít můžete i expresní doručení. DPD 10:00 garantuje za cenu 198 Kč doručit zásilku do druhého dne do 10 hodin dopoledne. Tuto variantu expresní služby lze využít jen v některých městech. Podobně služba DPD 12:00 za cenu 168 Kč garantuje dodání do poledne následujícího dne a se službou DPD 18:00 za 143 Kč do šesté hodiny večerní. Expresní služby je ale možné využít pouze v rámci pracovního týdne.

Kromě poplatků za dopravné počítejte ještě s palivovým příplatkem, který v prosinci činí 4 % z ceny dopravného. Na každý kg vaší zásilky vám také bude naúčtováno 29 haléřů jako poplatek za mýtné. Čtěte také: Na vánoční dárek ze zahraničního e-shopu je pozdě, pokud si nepřiplatíte

Messenger

Kromě expresní dopravě po Praze nabízí společnost Messenger služby také za expresní zásilkovou službu po celé ČR. Na svém webu ale společnost varuje, že kvůli dopravní situaci a sjízdnosti na českých komunikacích negarantuje obvyklé lhůty doručení.

Se službou Overnight 14:00 by vaše zásilka měla být po ČR dopravena do 14 hodin následujícího pracovního dne za 180 Kč. Základní cena platí pro zásilky do 3 kg a do rozměrů 50×50×50 cm. Za každý další kg si připlatíte 5 Kč. Službu lze za tento poplatek využít pouze v Praze, Plzni, Liberci, Českých Budějovicích, Velkém Meziříčí, Brně, Olomouci a Ostravě. Do dalších měst vám cena povyskočí podle toho, kam za adresátem bude kurýr vyrážet. Každopádně byste se neměli podle informační linky společnosti Messenger dostat na vyšší částku než za službu Overnight 9:00.

Pokud potřebujete dodat zásilku ještě během dopoledne, můžete si připlatit a objednat zmíněnou službu Overnight 9:00. Ve výše zmíněných městech za ni zaplatíte 480 Kč. U ostatních destinací počítejte s příplatkem 14 Kč/km za cestu tam i zpět.

Pokud na dodání opravdu pospícháte, využít můžete ještě službu Direct. Do hodiny po objednání bude zásilka vyzvednuta a od vás doručena rovnou k adresátovi. Čas dodání, o kterém budete informováni, bude tedy závislý na tom, kam až je potřeba balík doručit.

Stačí-li na doručení využití osobního auta, zaplatíte 119 Kč a kilometrovné 12 Kč/km tam i zpět. Společnost Messenger si účtuje také palivový příplatek, který je ale za prosinec nulový.

PPL

Společnost PPL dodává zásilky standardně do následujícího pracovního dne od 8 do 18  hodin. Zkušenost ale praví, že při nepříznivém počasí se lhůty mohou prodloužit. Za balík o váze 1 kg zaplatíte 116 Kč. Chcete-li aby byl adresát o zásilce informován, můžete využít službu PPL Soukromá adresa. Řidič bude o dodání příjemce informovat. V některých městech můžete navíc zvolit režim tzv. večerního dodání od 17 do 21 hod. Za tuto službu zaplatíte 136 Kč.

Společnost na svém webu avizuje, že balíky podané 23.12. budou doručeny až 27.12. Operátorka nám poradila, že chceme-li balík dodat ještě pod stromeček, je vhodné ho odeslat už 20.12.

Toptrans

Společnost Toptrans nabízí dodání zásilek v několika variantách. Balík můžete poslat s dodáním do 24 hodin, do 18 hodin nebo v rámci večerního doručování či v sobotu. Za dodání balíku o váze 1 kg do 24 hodin například z Prahy do Jablonce nad Nisou zaplatíte  170 Kč. Budete-li chtít dodání urychlit (do 18 hodin) zaplatíte za stejnou trasu i balík 214 Kč. Za večerní doručení v době od 16 do 20 hodin zaplatíte za službu Privat 530 Kč. Tam, kde má společnost Toptrans své pobočky   vám nebude u služby Privat účtován 50% příplatek a vy tak zaplatíte stejnou cenu jako za dodání do 24 hodin. V ostatních městech si standardně připlatíte k základní ceně 360 Kč.

Za dodání o víkendu (respektive v sobotu) do 13 hodin si připlatíte. Zásilka vás na dopravném vyjde na 856 Kč.

dan_z_prijmu

Dodací lhůta začíná ve všech případech plynout od 18 hodin v den převzetí zásilky. Abyste měli dárek pod stromem, stačí ho podle společnosti Toptrans poslat 22.12.

Ne všechny společnosti avizují možnost zpoždění dodacích lhůt. Deset centimetrů sněhu na silnicích, která tradičně znamenají kalamitu, ale může stejně dodávky zpozdit. Pokud si tedy chcete ušetřit vrásky na čele, počítejte raději s časovou rezervou. Pokud se vaše zásilka zpozdí, hledejte na webu informaci o tom, jak rychlé dodání dopravce garantuje. Často se můžete dočkat například vrácení poloviny přepravného. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).