Hlavní navigace

Posilující trend na koruně se v tomto týdnu zastavil

14. 6. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Kurz CZK/EUR se odrazil od svého lokálního dna.

Zatímco druhá polovina května a počátek června byly ve znamení posilování koruny, kdy se kurz dostal z kotací u 26,20 CZK/EUR až k 25,50 CZK/EUR, byl tento týden ve znamení zastavení tohoto poklesu a mírné korekce korunových zisků. V závěru týdne se kurz nacházel těsně nad 25,70 CZK/EUR, což znamenalo týdenní ztrátu ve výši zhruba dvou třetin procenta. Koruna tak byla nejhůře se vyvíjející měnou regionu v tomto týdnu. Polský zlotý totiž ve výsledku stagnoval, maďarský forint si dokonce o 1,3 % polepšil.

I když domácí makroekonomická data zveřejněná v prvních dvou červnových týdnech většinou pozitivně překvapila, kumulují se spíše antiinflační rizika. Již v prvním červnovém týdnu publikovaná dubnová data z průmyslu, exportu i maloobchodu skončila ve srovnání s tržním konsensem lépe a naznačují tak, že ekonomika by mohla ve stávajícím druhém čtvrtletí opustit recesi. Z tohoto pohledu vyznělo celkem příznivě i květnové snížení míry nezaměstnanosti na 7,5 % z dubnových 7,7 %. Od únorového maxima tak již došlo ke snížení o sedm desetin procentního bodu. Zlepšení je čistě důsledkem nástupu prací sezónního charakteru. Pozitivní ovšem je, že květen byl prvním měsícem v současné recesi, kdy nebylo zaznamenáno zhoršení situace na trhu práce po očištění právě o sezónní faktor.

Květnová inflace překvapila svou nízkou hodnotou. Spotřebitelské ceny se v průběhu května snížily o 0,2 %, což vedlo ke zpomalení meziročního růstu z dubnových 1,7 % y/y na pouhých 1,3 % y/y; trh přitom čekal snížení pouze na 1,5 % y/y, květnová prognóza ČNB činila 1,6 % y/y. Z toho je zřejmé, že se z pohledu centrální banky objevily komentáře poukazující na převahu antiinflačních rizik, i když to nejhorší má česká ekonomika zřejmě za sebou. V tomto duchu vyznělo jak dnešní vyjádření guvernéra centrální banky M. Singera, tak i včerejší komentář člena bankovní rady K. Janáčka. Podle něj je uspokojivý kurz koruny mezi 25,60 až 26,00 CZK/EUR, pohyb v tomto pásmu nezakládá důvod k tomu, aby centrální banka nějakým způsobem zasáhla. Je však připraven podpořit přímé intervence v případě, pokud to bude potřeba. Právě tyto verbální intervence pomohly korekci korunových zisků, dopad současných turbulencí na politické scéně byl prozatím marginální.

Příští týden bude při pohledu na fundamenty relativně nezajímavý, alespoň z pohledu tuzemského devizového trhu. Jedinými ukazateli budou květnové produkční ceny a dubnová platební bilance. Oba ukazatele budou publikovány v pondělí.

Oproti tržnímu očekávání jsme poměrně velkými optimisty pokud jde o předpokládaný výsledek běžného účtu platební bilance. Ten by měl v dubnu skončit v přebytku 13,9 mld. CZK, což by představovalo meziroční nárůst o 12,5 mld. CZK. Všechny jeho složky by si měly meziročně polepšit. Největší meziroční nárůst čekáme u bilance se zbožím a u bilance výnosů. V březnu kvůli vysokému odlivu dividend běžný účet silně zklamal. V dubnu by tak odliv dividend mohl být nižší.

dan_z_prijmu

Ceny průmyslových výrobců by měly v květnu stagnovat, tržní konsensus ukazuje na nepatrný pokles o 0,1 % m/m. Ceny ropy v korunovém vyjádření, které ovlivňují zejména ceny rafinovaných ropných produktů, zůstávají antiinflačním faktorem. Opačným směrem by měla působit slabší koruna. Meziroční dynamika produkčních cen by měla v květnu stagnovat na 0,5 %.

I v příštím týdnu můžeme být svědky komentářů ze strany centrálních bankéřů ke kurzu koruny. Ty by se měly nést ve stejném duchu jako dosud – tedy akcentování antiinflačních rizik, verbální intervence proti koruně, zmínky o možnosti využití přímých intervencí v případě potřeby. Pohled na aktualizovanou technickou analýzu ukazuje, že kurz se pohybuje v krátkodobém sestupném kanálu. Jako silná oblast podpory by měla působit hladina 25,45 CZK/EUR (v případě jejích zdolání by se otevřel prostor pro pokles k 25,22 CZK/EUR). Posun nad 25,70 CZK/EUR by znamenal návrat do střednědobého rostoucího trendového kanálu s úrovní technické rezistence na 26,15 CZK/EUR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).