Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Porodné: Blýská se nám na lepší časy? od NoODSak - Typicky česká diskuze. Hned první diskutér zjevně není...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 10. 2006 1:43

    NoODSak (neregistrovaný)
    Typicky česká diskuze. Hned první diskutér zjevně není důchodce a nic o této skupině neví, přesto ji soudí. Jiný napadá důchodce, že volí komunisty. Copak pro důchodce demokracie neplatí? To mají volit ODS a vděčně brát rovný důchod "pár šupů", aby do roka vymřeli? Ano, některé skupiny důchodců, spojené přílišnou loajalitou s předchozím režimem, skutečně mají nepřiměřeně vysoké důchody. Těch je ale výrazná menšina, a proč myslíte, páni demokraté, že jim na ně ODS-ka nesáhne? A nynější důchodci (většina) rozhodně nebudovali po válce republiku ve šlépějích SSSR dobrovolně. Ti, kdo zažili rok 1968 vědí, jaké nadšení tehdy národem proudilo (se "sametovkou" zcela nesrovnatelné) a jak obrodný proces "zalily krví" tanky cizích zemí. Nebýt této tragedie, byli bychom na úrovni Rakouska rozhodně spíš než pod kteroukoliv nynější demokratickou vládou. Mimochodem, nikdy jsem v žádné straně nebyl, a jednoho z mých rodičů komunisté označili za "nepřítele pracujícího lidu" (ač poctivě pracoval), takže jsem rozhodně "na růžích ustláno" neměl.
  • 8. 10. 2006 12:50

    JautSor (neregistrovaný)
    Absolutně souhlasím s NoODSakem. Vážení přátelé, stručně a jednoduše. Ať je tu systém jakej chce, základem je, aby se k sobě lidi chovali slušně. Trošku slušnosti to chce, bez tý se žádná ekonomika nezvedne, pánové. Takže jestli jste pro nebo proi, komunisti nebo kapitalisti, jíte bůček nebo zeleninu, chovejte se trošku slušně a nehádejte se jako malý děti. Věřte mi, že pak to všechno bude lepší. Minimálně bude možný normálně se bavit. Tahle debata neslouží k tomu, aby se tady lidi napadali. Jeden něco řekne, druhej mu za to začne nadávat. Třetí zprudí druhýho, co nadává prvnímu, a tak to jde furt dokola. Držte lidi sakra trošku přisobě
  • 8. 10. 2006 16:48

    HDC (neregistrovaný)
    Problémem je, že se tu lidi k sobě nechovají slušně od r. 1989. Tedy hlavně za přispění Očekávatelů Funkcí a ODS. Ať je to na silnicích, v práci (šéf / podnikatel vám průběžně musí ukazovat, že ON je NĚKDO a musí vás přece držet v nejistotě, že můžete přijít o flek), v soukromém životě (pokud lidi nejsou spokojeni v práci, nedostává se jim dostatek peněz na základní životní potřeby). Pokud si podnikatel potřebuje vylít zlost, vyjede na podřadnou (jak tu někdo uvedl) pokladní v supermarketu, těžko na svého obchodního přítele, i když ho sere právě on. Ano, přetvářka, tolik charakteristická západní konzumní společnosti, o které jsme se za komančů jen učili v občanské výchově, je tvrdě tady. Nesmí se říkat pravda (vše je únik informací jako to nejzávažnější porušení pracovní kázně). Jak to lhaní komunistů vadilo s. Havlovo při převratu v 89. a nyní strká nos do problémů cizích států, ale problémy vlastní země ho nazajímají. Přesně tak to dělali i komunisti - vlastní problémy přehazovali na problémy na Západě.
    Chytráci typu Radek, Phil, Jezevec - kde pracujete, co děláte, že nemusíte lézt šéfům do zadku? Odsuzovat pokladní, že musí dělat za brutto 9 hrubého - znám i spoustu vysokoškolsky a středoškolsky vzdělaných lidí, co musí hákovat v pamprskama na kase. Bohužel, řada pozic je méně důležitá, přesto je daleko lépe placená. A naopak. Nevím, co bude se všemi těmi vysokoškoláky, co chrlí naše bezkoncepční školství - kde najdou uplatnění. Přece pro každého vysokoškoláka není v této zemi montoven místo. Leda, že se bude vše dělat ještě komplikovaněji než nyní a pokud si budeme chtít jít koupit třeba 2 housky, půjdeme nejprv za právníkem sepsat kupní smlouvu s tím, co uděláme, když půl housky nesníme, půl housky sníme se salámem a jednu housku použijeme do knedlíků - kam to pak máme jít vysr*t, aby ekologické zatížení bylo co nejmenší ... ...
    Tuhle jsem v Hospodářských četl, jak na Západě pochopili, že není nad spokojeného zaměstnanace bez nervů. Kdežto k nám to přijde za 15 let ...
    Dělal jsem u jednoho autorizovaného prodejce Škodovek. Každý den ráno manželka majitele přišla, seřvala pár vybraných, co ji ještě neošukali nebo ji ošukali nekvalitně, pro hovadinu. Zcela zbytečně. Pokud se vám nelíbí, táhněte, na pracáku je moc a moc dalších čekatelů, co budou ochotní dělat ještě za míň. Proto bych si dneska po těhle zkušenostech ani Škodovku nekoupil, i když nemám iluze, že u jiných značek to bude nějak lepší.
  • 8. 10. 2006 23:00

    jezevec (neregistrovaný)
    Co dělá strejda jezevec? Jsem prašivý zaměstnanec, služebník. Moji práce si ale moji šéfové váží. Proto mne platí dokonce o malinko víc, než si skutečně zasloužím, jen abych nepřešel ke konkurenci. Moji práci by nikdo z pracáku nezvládl - ale může to kdykoliv zkusit, šéf není nepřístupný mzdovým úsporám - a když by nějaký bezdomovec zvádl mojí práci za desetinu mojeho platu, okamžitě by mně vyrazil. Musel by jí ale dělat stejně dobře jako jezevec - a to je právě ten problém. A zároveň jediná cesta k finanční soběstačnosti - i pro vás. Snažte se, vzdělávejte se, a MAKEJTE. O slušné zaměstnance je všude zájem, protože se bez nich žádná normání firma neobejde. Ten zbytek holt musí vyšukávat šéfovu manželku, vysedávat na kase v supermarketu, nebo dokonce na pracáku. To ale není vina zaměstnavatelů, nich wahr?
  • 9. 10. 2006 0:01

    UP (neregistrovaný)
    Proč nejseš konkrétní? Takový nekonkrétní bláboly - jestli takhle i v zaměstnání mlžíš a zaměstnavatel tě tak kladně hddnotí.To se pak nedivme, že republika v pr...
    Neřekl bych, že všude je o slušné zaměstnance zájem. Jdi se třeba podívat do místního obchůdku - aspoň u nás doma a u práce - každou chvíli nové síly. Na pracáku jich je dost. Ale když pak zaměstnavatel naslibuje hory doly a pak je z toho minimální mzda za 25 hodin práce denně bez oběda, tak ať se nikdo nediví, že mu utečou. A když jim ještě neplatí zdravotní a sociální, ale z platu jim to strhává ...
  • 10. 10. 2006 23:15

    jezevec (neregistrovaný)
    Řekl bych to asi takto - internet poskytuje jistou anonymitu, která dává svobodu diskutovat férově. Pokud bych řekl adresu svého zaměstnavatele - už bych například nikdy nemohl říct, že mně asi trochu přeplácí, čímž by tato diskuse utrpěla na pestrosti.
    Nicméně argument že "o slušné zaměstnance není zájem" je apriori prokazatelně zcestný. Pokud přijemete postulát (č.1), že bez zaměstnanců se většina firem neobejde - a pokud přijmete postulát (č.2), že zaměstnance vyškolit a zapracovat a zaúčtovat a poskytnout mu pracovní pomůcky atd, znamená pro zaměstnavatele nenulové náklady - - - potom musíte připustit, že pro zaměstnavatele je EKONOMICKY nejvýhodnější zaměstnance držet na pracovním místě co nejdéle, případně ho povyšovat v rámci firmy, a v jeho mzdě zohlednit latenmtní náklady na zapracování a zaučení jiného zaměstnace.
    Proto má každý DOBRÝ zaměstnanec malinko nadbytečný plat, malinko lepší pracovní podmínky, a zajištěnou práci nafurt - zatímco pitomci pracují za minimální mzdu bez oběda tak dlouho, dokud jim nedojde, že o ně zaměstnavatel fakt nestojí, že se neosvědčili. To ale není vina zaměstnavatele, nicht wahr. Buďte si jist, že až budete pro zaměstnavatele opravdu PŘÍNOSEM - udělá všechno pro to, aby si vás udržel. Někomu se to povede už na škole, někomu nikdy.
  • 10. 10. 2006 23:35

    anonymní
    Vaše tvrzení nelze nepřijmout, nicméně vychází ze zásadního předpokladu, že Váš zaměstnavatel je normální a jeho myšlení nevybočuje z obecných zásad logiky.

    Některým rychlokvašeným zaměstnavatelům, např. bývalým absolventům VUMLu nebo agentům Státní Bezpečnosti však tyto předpoklady chybí, proto jednají v rozporu s Vaším tvrzením.
  • 11. 10. 2006 1:43

    jezevec (neregistrovaný)
    To máte nepochybně též velkou pravdu - nicméně ani chuj vás nedonutí pro takového zaměstnavatele pracovat. Tím pádem zlotřilý zaměstnavatel buď radikálně změní svou nabídku pracovních podmínek - a nebo, zaměstnanců nemaje, po zásluze zkrachuje. Vy si mezitím vyhledáte zaměstnavatele naveskrz normálního. Pokud se ve vašem okolí nacházejí pouze zaměstnavatelé z VUMLu - začněte sám podnikat za "normálních" podmínek pro zaměstnance, a nemůžete neuspět - všichni ti dobří se totiž pohrnou právě k vám. Nejste-li duší podnikatelem - nějakého ředitele si prostě kupte, a buďte jen majitel myšlenky (strejda jezevec byl též takto zakoupen).
  • 11. 10. 2006 15:09

    anonymní
    S podnikáním bych měl problém... Jednak s úředníky, když vidím těch kontrolních orgánů, tak je mně blivno, druhak vidím, že bez "všimného" pro různé radní atd. se neobejde skoro žádná zakázka - a na to já prostě nemám žaludek.
  • 13. 10. 2006 0:32

    čsAS (neregistrovaný)
    O slušné zaměstnance zájem jistě je, ale není zájem je zaplatit. Skutečnost, že 2/3 lidí nedosáhnou ani na průměrný plat, hovoří za vše.
    Nevím, kde děláte, když to nechcete přiznat. Bojíte se snad "demokracie", že pravda musí být potrestána? Pár dobrých míst jistě v této republice existuje, ale opravdu jen pár. Doporučil bych vám změnit místo, abyste viděl, jak to chodí ve zbytku. Držet ústa a krok a ještě za to brát minimální mzdu. A k tomu pamprsky na pokladnu v supermarketu pro SŠ nebo VŠ vzdělaného člověka... Pak byste možná nehájil takové kidy, jaké s radkem a philem tady trousíte ...
  • 21. 10. 2006 12:10

    Radek (neregistrovaný)
    "Skutečnost, že 2/3 lidí nedosáhnou ani na průměrný plat" vychází především ze způsobu výpočtu statistiky a z faktu, že zde existuje minimální mzda. Mzda vám nikdy neklesne pod minimální úroveň (ať už se jedná o zmíněnou minimální mzdu nebo 0 Kč/EUR/USD/...), ale vždycky si můžete vydělat víc. Tedy, bez urážky, s vaším postojem pravděpodobně ne.
  • 9. 10. 2006 1:16

    Radek (neregistrovaný)
    Jsem taky řadový zaměstnanec. Pravda, s kvalifikací, ale tu si můžete také zajistit. A se zkušenostmi. Ty ale můžete také získat. A jen pro vaši informaci, není tomu tak dávno, kdy přišel šéf s tím, že by mi měl přidat - nešel jsem já za ním, ale on za mnou.
  • 9. 10. 2006 7:27

    anonymní
    To budete asi pěknej patolízal. Nebo zaměstnanec, kde se přidává podle tabulek, např. po dosažení nějaké doby délky praxe, dle počtu odpracovaných let atp. Nebo jste udělal šéfovi dobře a on to odcenil takto.Ještě jsem se s tím v životě nesetkal, aby člověk sám od sebe dostal přidáno. Všude se musí o peníze bojovat. Ať na mzdy nebo na dotace nebo investice nebo aby vám v práci koupili novou tužku. Toť realita devadesátých let minulého století a výše.
    Je mnoho zaměstnanců, s kvalifikací, kteří musí konat podřadnější práci, s neodpovídající odměnou. To je ale princip kapitalismu. Kdybychom byli odměňováni všichni, jak si zasloužíme a tudíž si i mohli koupit, co potřebujeme, byl by tu socialismus nebo kominismus. A to přece v "demokracii" a "tržním hospodářství" není možné.
    Jinak mi připadá, že jezevec, radek, phil jsou stejnými osobami, píšícími pod jinou přezdívkou. Navlas stejné názory...
  • 9. 10. 2006 8:38

    Radek (neregistrovaný)
    Asi Vás zklamu, ale ani s tabulkovými platy ani se šéfem či jeho ženou :-) nemám nic společného. Stejně tak nejsem jezevec ani phil. To už se ale tak stává, že lidé občas mívají obdobné názory (když se podíváte do historie, naleznete nejeden příklad, kdy jsem se s uvedenými neshodl).
  • 10. 10. 2006 8:39

    anonymní
    Málokdo by asi přiznal, že je jedna a tatáž osoba píšící pod různými přezdívkami.
    Je fakt, že mi jako "uživatel si přál zůstat v anonymitě" taky přisoudil jeden z vaší trojice názor, který jsem nepsal, ale klidně bych se pod něj taky podepsal, neboť vyjadřoval obdobu mého postoje k dané problematice.

    Tak kde vlastně makáte a jakou máte pracovní pozici?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).