Hlavní navigace

Polská NBP překvapivě sazby nemění a tím dává zlotému křídla

4. 10. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Prakticky všude centrální bankéři nyní tolerují vyšší hrozbu inflace a uvolňují měnové šrouby. Včera jsme z Polska ale zaznamenali výjimku.

V prakticky všech rozvinutých zemích světa mají dnes centrální bankéři tendenci tolerovat vyšší hrozbu inflace a s odůvodněním, že ekonomika čelí bezprecedentním problémům, uvolňují měnové šrouby, kam až to jde. Včera jsme však v naší bezprostřední blízkosti zaznamenali výjimku. Tou stal polská centrální banka, které překvapivě nesnížila úrokové sazby o 25 bazických bodů tak, jak si většina trhu myslela. Podle NBP zůstává inflace nad jejím cílem (což je však dnešním světě běžné) a mimo jiné i proto je třeba zajistit, aby reálné úrokové sazby zůstaly pozitivní.

dan_z_prijmu

Odhlédneme-li od dlouhodobějších makroekonomických efektů, které včerejší rozhodnutí NBP přinese, pak tím nejviditelnějším okamžitým efektem bude posílení polské měny, a to i třeba vůči koruně. Naše nákupy v Polsku po nějakou dobu určitě nebudou tak levné, neboť NBP minimálně prozatím odmítla vstoupit do měnových válek a přidat se na stranu těch centrálních bank, které chtějí znehodnotit kurz domácí měny.

Pochopitelně i odvaha polských centrálních bankéřů vystavit ekonomiku efektům silné měny bude mít své hranice. Bude-li zlotý posilovat velmi rychle, můžeme se rychle dočkat dostatečně silně holubičí rétoriky, která trh připomene, že NBP již na svém listopadovém může jednat agresivněji. Konec konců, již včera guvernér NBP Belka připomenul, že centrální banka čeká na aktualizovanou inflační prognózu, která by měla být zveřejněna právě na příštím zasedání (7.11.).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).