Hlavní navigace

Politická nejistota sráží důvěru na finančních trzích

13. 12. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zveřejnění listopadové inflace v Německu mnoho vzrušení nepřinese, protože se bude jednat pouze o její finální číslo, které by se nemělo lišit od předběžného odhadu.

Pozornost tedy bude směřovat na německý ZEW index, který by se měl ve své složce očekávání stabilizovat na slušných hodnotách.

Německý ZEW mírně ztratí

Politická nejistota, kterou posílily výsledky referenda o reformě ústavy v Itálii, podle ekonomů SG brání dalšímu zvyšování důvěry finančních trhů reprezentované německým ZEW indexem. Očekáváme jeho mírné snížení i přesto, že průzkumy z reálné ekonomiky ukazují na zlepšující se obrázek reálné ekonomiky. Převažují totiž obavy z volatility na finančních trzích, která odráží právě politickou nejistotu.

Čínská data potvrzují stabilizaci tamní ekonomiky

Čínská data zveřejněná dnes v noci skončila mírně nad očekáváním. Za zrychlením růstu průmyslové produkce v listopadu však stojí zejména výroba v sektoru utilit. Zpracovatelský průmysl si držel stejnou dynamiku jako v říjnu.

Společné evropské měně se včera proti dolaru dařilo, když posílila přibližně o půl procenta a její kurz se znovu vyhoupnul nad úroveň 1,060 USD/EUR. V průběhu asijské seance se euro obchodovalo za 1,063 USD/EUR.

I deflace polských jádrových cen se pomalu vytrácí

Dnešek je na data z regionu velmi skoupý. Zveřejněna bude polská jádrová inflace. Podle našeho odhadu v listopadu jádrové ceny stagnovaly. Meziroční dynamika jádrové inflace tak na rozdíl od celkového růstu spotřebních cen zůstává ještě v záporném teritoriu.

skoleni_15_4

Polská spotřebitelské ceny se již vymanily z deflace

Polský statistický úřad potvrdil, že se polská ekonomika v lednu dostal z deflace, když vykázala meziroční stagnaci spotřebitelských cen. Polská inflace by měla na začátku příštího roku akcelerovat, což by mohlo vyvolat spekulace o případném utahování měnové politiky českých severních sousedů.

Česká koruna se včera bez sebemenších výkyvů držela těsně nad hranicí kurzového závazku. Bez výrazných změn se pohyboval i kurz polského zlotého. Ten dnes ráno otevírá na 4,450 PLN/EUR. Maďarskému forintu se na druhé straně podařilo drobně posílit a v dnešních ranních hodinách se obchoduje za 314,5 HUF/EUR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).