Hlavní navigace

Pozdě podané přiznání k dani z nemovitostí? Pokutě se od letoška vyhne více lidí

5. 2. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Daňové přiznání už byste měli mít podané. Pokud jste zapomněli, stále ho můžete podat bez sankce. Od letoška se vyhne pokutě ještě více lidí. Jak na to?

Ačkoli řádný termín pro podání daňového přiznání pro daň z nemovitostí už je pryč, vy máte stále možnost podat formulář bez pokuty. Jak na to?

Poděkujte daňovému řádu

Čas na podání daňového přiznání i po skončení oficiálního řádného termínu vám dává daňový řád.

Ten totiž umožňuje podat formulář bez sankce ještě pět pracovních dní po řádném termínu. Vzhledem k tomu, že ten končil 31. ledna, měli byste formulář na finanční úřad doručit nejpozději 7. února. Pod který finanční úřad nově spadáte? Odpověď najdete v článku Daň z nemovitostí a změny v roce 2013

Pokuta nejistá i při pozdějším podání

I po tomto termínu ale není jisté, že pokutu dostanete. 

Dosud totiž platilo, že podáte-li daňové přiznání i po 5denní lhůtě, kterou dává zapomnětlivcům daňový řád, musíte zaplatit pokutu minimálně 500 Kč. Její výše se sice vypočte jako 0,05 % stanovené daně za každý den prodlení (maximálně 5 % daňové povinnosti), daňový řád ale stanovil minimální výši pokuty absolutně jako 500 Kč. 

Od letošního roku došlo ale v rámci daňového řádu k dalším změnám. Právní úprava (konkrétně § 250 odst. 3 a 4) začala rozlišovat opožděné a nepodané tvrzení daně. Do letošního roku tedy dostali pokutu za pozdní podání (po 5 pracovních dnech po řádném termínu) přiznání všichni poplatníci bez rozdílu. Tedy i ti, kteří podali formulář pozdě, i ti, kteří ho nepodali vůbec.

Nově poplatníci, kteří podají přiznání opožděně, nemusí pokutu platit, pokud nedosáhne výše 200 Kč. V opačném případě pak platí opět minimálně 500 Kč. 

Původně platnou „pětistovku“ (a více) zaplatí poplatníci, kteří nepodají řádné nebo dodatečné daňové přiznání a neučiní tak ani dodatečně po dobu, kdy možnost podat přiznání stále trvá.

Na platbu daně máte času dost

S platbou daně zatím spěchat nemusíte. Pokud daň z nemovitostí nepřekročí hranici 5000 Kč, platíte ji vcelku do konce letošního května. V opačném případě si můžete platbu rozložit na dvě splátky, přičemž první je nutné uhradit do konce května a druhou do konce listopadu. (Provozovatelé zemědělské výroby a chovatelé ryb musí první část – případně celou daň, pokud je do 5000 Kč – uhradit do konce srpna.)

V případě, že letos přiznání podávat nemusíte, zjistíte výši daně ze složenky, kterou vám zašle správce daně. 

Online s elektronickým podpisem i bez něj

Nejpohodlněji a nejrychleji podáte daňové přiznání přes Daňový portál České daňové správy. Abyste ale nemuseli vytáhnout paty z domu, musíte mít také uznávaný elektronický podpis. O ten můžete požádat jednu ze tří akreditovaných certifikačních autorit. Jedná se o: 

  • Českou poštu s.p. 
  • eIdentity, a.s. 
  • První certifikační autorita, a.s. 

Pak s pomocí Průvodce daňovým přiznáním zvládnete vyplnění daňového přiznání hravě. Nevíte, kam které údaje vyplnit? Napovíme vám v článku Daň z nemovitostí 2013: Formulář krok za krokem

Nezapomeňte si ale s předstihem opatřit všechny potřebné údaje. Měli byste mít zejména výpis z katastru nemovitostí, kde najdete například číslo parcely stavby apod. Pak už jen znát typ nemovitosti, který můžete případně telefonicky konzultovat s finančním úřadem.

Všechny sazby a koeficienty pak vyplní formulář automaticky za vás. Máte-li zmíněný elektronický podpis, můžete vyplněný formulář odeslat rovnou na finanční úřad. Čtěte více: Daň z nemovitostí 2013: Která okresní města zvýší daň?

Pokud elektronický podpis nemáte, můžete sice přiznání také odeslat elektronicky přes aplikaci přímo správci daně, po jeho vyplnění ale musíte v nabídce zvolit tisk E-tiskopisu a ten podepsaný do 5 dnů od odeslání elektronického formuláře doručit na příslušný finanční úřad.

Formuláře na serveru Měšec.cz

Pokud nemáte elektronický podpis, můžete stejně pohodlně vyplnit daňové přiznání k dani z nemovitostí také přímo na serveru Měšec.cz. V případě, že vám stačí pro vyplnění přiznání jeden list daně ze staveb, můžete bezplatně použít interaktivní formulář, který předvyplní všechny sazby a koeficienty za vás (pokud potřebujete více listů k dani ze staveb, zaplatíte za kompletní formulář 99 Kč vč. DPH). 

Podívejte se, jak jsme vyplnili daňové přiznání k dani z nemovitostí na modelovém příkladu. Jednotlivé vyplněné listy daňového přiznání najdete také v naší galerii: 

Mailem či přes „datovku“

Elektronický formulář můžete poslat také prostřednictvím elektronické pošty s připojeným elektronickým podpisem (případně bez něj s nutností formulář vytisknout a do pěti dní ho doručit správci daně s vlastnoručním podpisem) nebo prostřednictvím datové schránky v požadované struktuře. Při odeslání prostřednictvím datové schránky se elektronický popis nevyžaduje. Za den odeslání se považuje den, kdy je odeslání učiněno. 

Už jste zaplatili daň z nemovitých věcí?

Pěšky nebo přes poštu

Pokud se vám možnost podat přiznání online z nějakého důvodu nezamlouvá, můžete využít staré dobré osvědčené a tradiční metody. Na serveru Měšec.cz si můžete vytisknout formulář ve formátu PDF a máte-li čas a chuť na procházku, můžete s formulářem zajít na finanční úřad osobně. 

S kontrolou formuláře pracovnicí ale příliš nepočítejte. Přiznání totiž podáváte ve stejném termínu jako většina ostatních poplatníků – tedy na poslední chvíli – a je proto velmi nepravděpodobné, že by mohl mít nějaký pracovník správce daně čas i na kontrolu. 

skoleni_15_4

Další možností je podat formulář přes poštu. V případě pozdního podání už ale neplatí, že rozhoduje datum odeslání na razítku. 

Pokud si myslíte, že by výše vaší pokuty mohla přesáhnout 200 Kč a tak byste rádi, aby byl formulář u správce daně opravdu nejpozději 5. pracovní den po řádném termínu, musíte dojít na poštu s předstihem tak, aby už byl 5. den po termínu formulář přímo na finančním úřadu a ne teprve podaný na poště.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).