Hlavní navigace

Pokles reálných mezd by se měl příští rok zastavit. Není ale důvod k veselosti

5. 12. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokles reálných mezd by se měl v příštím roce zastavit. Stane se tak ale hlavně kvůli tomu, že klesne inflace.

• Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl uvedl v rozhovoru pro český rozhlas, že nejsou důvody pro posilování koruny, protože se zastavila konvergence ČR k úrovní EMU. Případné intervence proti koruně by byly nástrojem měnové politiky, proto není možné jejich časování vázat čistě na kurz koruny (ale spíše na stav ekonomiky). Podle našeho názoru není v blízké budoucnosti intervence pravděpodobná. Se stabilizací eurozóny čekáme postupné zlepšení stavu české ekonomiky, z čehož plyne, že intervence nevidíme jako pravděpodobné ani ve střednědobém horizontu. 

• U nás byly včera zveřejněny reálné mzdy, které ve třetím kvartále klesly o 1,8% r/r. Potvrzuje to obrázek, který nám průběžně dávají data z trhu práce, maloobchodní tržby a spotřebitelská důvěra. V příštím roce by se pokles reálných mezd měl zastavit, hlavně ale díky tomu, že klesne inflace. Trh práce i na dále zůstane slabý, čekáme nezaměstnanost příští rok ještě mírně vzroste. Dnešní číslo o něco zvýšilo šance, že ČNB sáhne k měnovým intervencím. Je to ale zbraň dvojsečná, protože slabší koruna zvedne dovozní ceny, což ovlivní negativně spotřebu domácností. 

• Šéf Ecofinu J.-C. Junker se rozhodl ke konci roku opustit svou předsednickou funkci. Ministrům financí EMU předsedal od roku 2005. Tento krok se více méně čekal, takže nejde o žádný šok a ani trhy na něj nereagovaly. Otázka jeho nástupce se zatím neřešila. 

• Německo a Francie se neshodují v názorech na bankovní unii. Němcům se (jak řekl ministr financí Schäuble) nelíbí, že by měla mít konečné slovo v dozoru nad bankami ECB, zodpovědnost za dozor nad většinou bank by si podle něj měli udržet národní regulátoři. Schauble také řekl, že je nezbytně nutné oddělní měnové politiky a bankovního dozoru. Francouzský ministr financí Moscovici pak protestoval proti oslabování plánů na bankovní unii a trval na tom, že dozor musí provádět ECB. 

• Dnes zasedá polská centrální banka. Trh (i my) očekává další snížení sazeb o 25 bodů. Data z reálné ekonomiky v poslední době konzistentně překvapují směrem dolu, naposledy to bylo HDP, které ve 3Q rostlo jen o 1,4 % (trh čekal 1,8 %). Začaly se tak čím dál častěji ozývat hlasy volající po větším cutu. Je možné že se bude hlasovat i o 50 bodech, v úspěch ale nevěříme. Jestřábí křídlo má v polské CB dlouhodobě navrch a k takto ráznému kroku se podle nás neodhodlá. 

• U nás dnes vyjdou maloobchodní tržby. Headlinové číslo by mělo ukázat poměrně slušný r/r růst, je to ale zapříčiněno vyšším počtem pracovních dní. Očištěny o tento efekt by tržby měly meziročně naopak klesnout. 

skoleni_15_5

• Kvůli pověstem kolujícím na trhu, podle kterých se banka Credit Suisse chystá úročit institucionální depozita ve francích negativně včera oslabil frank až na 1,2114, tj tříměsíční minimum. 

• Ve svém včerejším interview dal prezident Obama republikánům ultimátům – buď dojde ke zvýšení daní pro 2% domácností s nejvyššími příjmy nebo bude rozpočtový sráz. Momentálně vypadají pozice demokratů a republikánů hodně vzdálené, přesto věříme, že k dohodě nakonec dojde. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).