Hlavní navigace

Názory k článku Podřízené vklady: O trochu lepší zisk, o hodně vyšší riziko

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 4. 2022 6:23

    Kousavka

    Při současné inflaci nemá drobné investování smysl. pracně uspořená tisícikoruna se hodně rychle smrskne. Teď má cenu tak maximálně rekonstruovat to, co už máte, případně si pro potěšení koupit Tuzemák nebo Um. I ten ale ztratil svou hodnotu, protože původně mívaly lihoviny 42% alkoholu, pak to kleslo na 37,5%, ale některé šarže mají tzv. optimalizovanou recepturu, kde výrobek obsahuje jen 25% alkoholu (např. https://www.zbozi.cz/vyrobek/captain-morgan-tiki-25-0-7-l/, ale jsou i jiní, abych neupozorňovala jen na jednu značku. Berte to prostě jen jako příklad). Takové jsou pak prodávány s velkou slávou v akci za tu super cenu, za kterou to jinde nekoupíte, ale už nikdo neřekne, že zákazník je klamán (což bylo dříve trestný čin, dneska je to newspeakem pouze optimalizovaná receptura) a okrádán. Jenže jinde za svých investovaných pár šušňů dostanete okamžitě 25%? :-) :-) :-)

  • 28. 4. 2022 12:47

    Patrik Chrz

    Ohledně těch rumů a obsahu alkoholu. Je třeba rozlišovat mezi rumem a výrobky z rumu. Na výrobcích Captain Morgan je dobré si všimnout, že se nejmenuje "rum", ale "Captain Morgan Original Spiced Gold" například.

    Vyrábí i rumy, ale ty v těch akcích nejsou a většinou ani v běžných super a hypermarketech, ale spíše ve specializovaných prodejnách s alkoholem.

    Ono to není nic špatného, já třeba mám různé "elixíry" (jak takové slabší a nějakým způsobem ochucené výrobky z rumu nazývají jiné značky) raději, než běžné rumy, třeba Legendario elixir de cuba. Není to žádný podvod, je to zkrátka jiný výrobek a má své zákazníky.

  • 30. 4. 2022 5:18

    Kousavka

    Vzhledem k tomu, že už 28 let pracuju v IT (SW pro potravinářskou výrobu), jako vedlejšák a privátní hobby jsem asi 10 let dělala Mystery Shoppera a kontrolora hyper- a supermarketů (než se ta kontrolorská firma vymluvila na covid a krachla), si dovolím o potravinách a potravinářství něco vědět. Mně to připadá, že to je všechno cílená debilizace národa. Tady prostě mocipáni nepotřebují vzdělané lidi, protože nevzdělaný dav se lépe ovládá. Tak tu cíleně likvidujeme školství. Vždyť co jiného je inkluze? To se prostě mezi děti s normálním IQ nacpou děti, které na základkách nemají co dělat, a mele se o jejich "právu na vzdělání." Jenže ani sebelepšní učitel nic nenadělá s dětmi, které se prostě učit nechtějí a ani nebudou, protože vzdělání je totiž práce. Nikdo se ovšem vzdělávat nechce, všichni si chtějí hlavně hrát (o čemž je hned vedle další článek o tom, jak banky mají klienta "bavit", místo aby se zodpovědně staraly o jeho peníze, viz: https://www.mesec.cz/clanky/banka-jako-kamarad-a-mama-v-mobilu-pece-o-penize-uz-nestaci-klienti-chteji-emoce/). A tak se tedy děti ve škole baví, ale neučí. A pro nevzdělaný národ se pak nevyrábí např. Petol (starší hospodyně si pamatují, že to býval přípravek na zavařování, zabraňoval plísním. Petol byl obchodní název pro kyselinu benzoovou), ale vyrábí se "přípravek na zavařování". Což je totéž jako Petol, jen asi 10x dražší. Proč neprodat nevzdělanému zákazníkovi ten úžasný a hlavně ekologický čisticí přípravek v ceně cca 100,- káblí za 1/2 litru (např. https://www.zbozi.cz/vyrobek/frosch-eko-cistic-vodniho-kamene-s-malinovym-octem-500-ml/, ale to berte jen jako příklad, nikoli dehonestaci produktu), který obsahuje kyselinu octovou? Proboha, kdo z nás by to neudělal? Co na tom, že to je prakticky stejný výrobek jako běžný kvasný lihový ocet, který ovšem stojí pouze 11,- Kč/litr? Jediný rozdíl je v tom, že kvasný ocet není navoněný, čisticí schopnost mají oba výrobky prakticky stejnou. Ale pro výrobce je to rozdíl, inkasovat 200 Kč za litr místo nějakých usmolených 11 káblí, že? na tom by teda fakt moc nevydělal. Totéž máte třeba u různých "zázračných" čističů, jako je třeba Krtek a jemu podobné.. My vzdělaní použijeme na pročištění zanesených odpadních trubek v domácnosti kapánek hydroxidu (cena cca 50,- Kč/kg), ekologicky smýšlející, ale nepříliš vzdělaný spotřebitel si koupí ekologický přípravek Krtek za 155,- Kč/kg. Co na tom, že chemické složení je téměř stejné? Moderní spotřebitel je prostě eko a bio, ať to stojí, co to stojí. Na čisté životní prostředí si přece stojí za to si připlatit, ne?
    A stejné je to u potravin. Proto se přestal uvádět výrobce, aby nebylo možno zjistit, kde se daný výrobek vyrábí. Postupně se přestává uvádět jeho složení a raději se uvedou nutriční hodnoty, protože vzdělaný zákazník by snadno objevil, že výrobek je chemický humus, který by za normálních okolností nedal ani psovi (proč myslíte, že se např. u granulí a krmiv pro zvířata neuvádí složení? No přece proto, aby se zákazník nedozvěděl, že masožravce převádíme na vegetariány, protože i ty nejkvalitnější psí granule obsahují převratná 4% masa a zbytek je bezcenný a ovoněný balast. Hlavně že to je pak označeno jako "prémiové složení" a zákazník je poté patřičně podojen. Chudák zvíře, které to následně musí žrát. Ale kdyby to nežralo, tak by si na své následně nepřišli veterináři, že? Chov domácích miláčků se totiž postupně stává velmi dynamicky se rozvíjejícím odvětvím s miliardovými obraty a taktéž s miliardovými zisky). Vzdělaný zákazník nakoupí prvotní suroviny a doma si uvaří. Fuj, z prvotních surovin a ještě za levno? Kam by obchod přišel, to by zkrachoval! Tudíž je třeba zákazníkovi nakukat, že prioritní je péče o přírodu a nejlépe o celou Zeměkouli, a poté mu prodat produkty s patřičnou přirážkou. Zákazník si tak ve starostech o zdravou přírodu ani nevšimne, že kupuje jablka z Nového Zélandu, jahody z Maroka, brambory z Egypta a stejk z jižní Ameriky. Ale ony ty potraviny nepřišly ze své rodné země pěšky, vážení, ony byly přivezeny, třeba velkokapacitní kontejnerovou lodí,, ano přesně takovou, jaká na týden zablokovala Suezský průplav (https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/doprava/suezsky-pruplav/r~14ce2d388c8911eb9f15ac1f6b220ee8/). Ta kocábka vážila pouhých 220 000 tun, to ta loď pak musí mít opravdu poněkud silnější motory, aby se ta obrovská kráva vůbec rozpohybovala, že? Ještě že existují lidé, kteří mají smysl pro humor, hned bylo na světě veseleji (https://magazin.aktualne.cz/bagr-ktery-pomahal-v-suezskem-pruplavu-bavi-internet-jeho-ri/r~9a4cc8cc992f11ebb0fa0cc47ab5f122/ nebo celá galerie na https://zahranicni.hn.cz/c1-66901990-zkuste-vatovou-tycinku-nebo-mazivo-pro-kutily-zablokovany-suezsky-pruplav-spustil-na-internetu-vlnu-vtipku . Nejlepší je tam ta "česká stope" a hned za tím "Burlaci na Volze"). Počítám, že je děěěsně eko a bio vozit potraviny přes půl Zeměkoule a doma na polích pěstovat řepku a lít řepkový olej do dieselových motorů. Ale já už jsem holt ta starší generace, co není cool a IN a hlavně ne bio a eko.

    30. 4. 2022, 05:19 editováno autorem komentáře

  • 30. 4. 2022 17:50

    Krtek

    Podle mě až moc generalizujete a zjedndušujete. Ale napsala jste jednu velkou pravdu:

    Na čisté životní prostředí si přece stojí za to si připlatit, ne?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).