Hlavní navigace

Názory k článku Podrazí Evropě nohy zadlužené státy nebo to za ně udělá Amerika?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 7. 2011 0:34

    Jeden z okradených (neregistrovaný)

    Jen bych chtěl upozornit, že čeští politici rozdávají peníze Čechů na řešení problémů Evropy a to i přestože nedávno, ale pravděpodobně jen naoko, Kalouskovy a sami sobě (viz nedávná mnohá chaotická vyjádření onoho pána a následně i zbytku vlády k tomu, zda přispívat či nepřispívat do záchranných fondů ECB a ručit za nesplácené dluhy) nedovolili zaručit se za dluhy problémových zemí euro-zóny či přispívat do garančních fondů euro-zóny...

    Podle názoru Svobodných, tím že Česko minulý týden ratifikovalo dohodu o změně fungování EU, a tím že nemá vyjednánu výjimku na zavedení Eura, bude automaticky muset začít plnit i všechny povinnosti které mu z této dohody vyvstanou. Naše země se tak automaticky stane účastníkem záchranného mechanismu a pravděpodobně budeme nuceni odvést 250 miliard Kč na záchranu eurozóny.

    18.7.2011 Poslední pokus o dopis - Senát se chystá ratifikovat změnu Smlouvy o fungování EU
    24.7.2011 Rozhoduje se o transferu našich 250 miliard korun na záchranu eurozóny

  • 25. 7. 2011 10:38

    Roman (neregistrovaný)

    Taky se s Machovými názory obecně neztotožňuju a už mi taky leze na nervy, že každou diskusi tapetuje těmi svými „moudry“. Na to má ty své stupidní webové stránky, tam ať si hlásá co chce, ale neotravuje s tím ostatní svými SPAMy v diskusích.

  • 25. 7. 2011 11:28

    Kecka (neregistrovaný)

    A nemohl byste mne, jen tak pro zajímavost, informovat o jakých diskusích to mluvíte? Měšec navštěvuji několik let a na příspěvky pana Macha či jeho spolupracovníků si nevzpomínám.

    Kdybych vám uvedl jiný, obecně uznávaný zdroj, který jeho výzvu přejal tak byste byl spokojenější, než když jsem vás odkázal přímo na zdroj informace?

    **
    Nejsem zaslepený, ani přímý stoupenec nikoho. Tedy ani svobodných, zatím. I kdybych byl, myslíte že bych kvůli tomu spamoval v této diskusi? Myslíte, že když je někdo něčí příznivec tak má všechny názory totožné s oficiálními prohlášeními onoho uskupení?

    Vaše prohlášení, zde na Měšci, postrádá absolutně smysl.
    Mimochodem, navštěvuji hodně ekonomicky a filozoficky zaměřených serverů, na mnohých z nich komunikují i příznivci strany Svobodných občanů a jiní liberálové, mezi než se také počítám, ale přesto jsem nikde nenarazil na protlačování příspěvků pana Macha či jeho stoupenců (například pana Matějky) i přestože jsou v mnoha ohledech hodnotné.

  • 25. 7. 2011 23:07

    anonym (neregistrovaný)

    Takže dalich je Machův sympatizant - či přímo registrovaný člen jeho trapného spolku? Proč tedy, dalichu, slinty svého gurua Macha nepublikuješ coby partajní propagandu a místo toho je tlačís do diskuzí?
    Myslíš si, že budou tak mít na čtenáře větší váhu? Poradím ti - zkuste s Machem inzerci v Blesku...

  • 25. 7. 2011 9:43

    Kecka (neregistrovaný)

    Protože podle výkřiků jedné hysterky vidím, že v případě určitých osob (jejichž názory podle mne nikdy ani nečetla) není schopna posuzovat informace přiměřeně, pravděpodobně není vůbec schopna je vstřebávat a vůbec myslet... zde jen ve zkratce to zásadní.

    **
    Vláda předložila Senátu ke schválení Rozhodnutí Evropské Rady z 25.3.2011, kterým se mění Smlouva o fungování EU. Ani ne rok po složitém dojednání tzv. Lisabonské smlouvy se mají pravidla fungování EU opět měnit, konkrétně v souvislosti s dluhovou krizí v eurozóně.

    (Senát jednal o změně smlouvy 20.7.2011, jednání odročil a bude o změně jednat znovu pravděpodobně 4.8.2011.)

    Změna smlouvy má Evropské unii umožnit zřídit mechanismus pro dotování a úvěrování států eurozóny neschopných hradit samostatně své závazky (tzv. ESM, Evropský mechanismus stability). Účast v tomto mechanismu má být povinná pro všechny budoucí členy eurozóny včetně ČR. Dosud Evropská unie pravomoc iniciovat takovýto mechanismus nemá a členské státy eurozóny se proto loni rozhodly vytvořit záchranný fond (EFSF) dobrovolně, mimo rámec EU (založily jej jako s.r.o. se sídlem v Lucembursku, přičemž podílníky jsou jednotlivé členské státy eurozóny.)

    České republiky se předkládaná změna dotýká v tom ohledu, že jsme státem, který má ze Smlouvy o přistoupení k EU povinnost přijmout euro. Vstupem do eurozóny se pak – bude-li nyní předkládaná změna smlouvy schválena – staneme automaticky účastníky záchranného mechanismu s povinností přispět formou přímého kapitálového vkladu a formou záruk částkou v celkové hodnotě 250 miliard korun.

    Důsledky

    Evropská rada 25.3.2011 rozhodla, že bude-li změna Smlouvy schválena, bude zřízen ESM s kapitálem 700 miliard eur, z nichž 80 miliard eur má být splaceno v hotovosti a 620 miliard eur má být splaceno formou záruk. Členské státy se mají na splacení kapitálu podílet podle klíče pro upisování kapitálu Evropské centrální banky (ECB). Protože podíl České republiky na kapitálu ECB je v současnosti stanoven na 1,4472 procenta, byla by Česká republika vázána uhradit kapitál ESM ve výši 10 miliard eur (250 miliard korun), z toho 1 miliardu eur bezprostředně a 9 miliard eur formou záruk splatných na požádání.

    Na tomto místě je třeba upozornit, že to nebude vláda Petra Nečase, jež změnu smlouvy schválila a prosazuje v Parlamentu, ale budou to příští vlády, které budou muset plnit záruky z mechanismu vyplývající. Bude to tedy nějaká příští vláda, která bude vyzvána k proplacení záruk v objemu čtvrt bilionu korun.

    Řešení: Výjimka z eura

    Není v zájmu České republiky bránit stávajícím členům eurozóny ve zřízení záchranného mechanismu. Není ale akceptovatelné, aby Česká republika přislíbila svým souhlasem se změnou smlouvy příspěvky na záchranu eurozóny v objemu 10 miliard eur.

    Řešením je sjednání výjimky pro Českou republiku ze zavedení eura, podobné jako mají Velká Británie a Dánsko. Protože vynětí České republiky z povinnosti zavést euro nepředstavuje rozšíření pravomocí EU (naopak znamená omezení pravomocí EU v měnové oblasti vůči členskému státu), lze takovou výjimku zavést zjednodušenou proceduru změny Smlouvy, tedy podle čl. 48, odst. 6 Smlouvy o EU.

    Parlament tedy může vyzvat premiéra, aby na některém z příštích zasedání Evropské rady prosadil změnu smlouvy ve smyslu stanovení trvalé výjimky na zavedení eura v ČR. Jakmile by taková změna vstoupila v platnost, může Česká republika podpořit změnu smlouvy, která má umožnit zřízení záchranného mechanismu eurozóny, pakliže členové eurozóny takovou změnu Smlouvy o fungování EU potřebují.

    **
    Ohledně Lisabonské dohody bude u nás problémů více. Nedávno Klaus nutil Sobotku, že musí podpořit výjimku z Lisabonské smlouvy týkající se Sudetských Němců. Prý je nezbytně nutné výjimku přijmout a tím zároveň schválit přistoupení Chorvatska k EU - tyto dvě věci jsou zřejmě natolik spolu provázané že je většina našich politiků musí projednávat společně...

  • 25. 7. 2011 9:51

    Méďa Béďa (neregistrovaný)

    Proboha, tohle je DISKUZE k článku, ty svoje výlevy zkus nabídnout redakci Měšce jako článek...

  • 25. 7. 2011 11:14

    Kecka (neregistrovaný)

    Tohle je diskuse k článku který se týká problémů eurozóny a USA. Vše uvedené se přímo týká problémů eurozóny a jejího řešení pomocí záchraných mechanismů.

    V poslední době všichni řeší jak se nás problémy eurozóny pravděpodobně ne-dotknou a můžeme být v pohodě a klidu,... ale to že se politici nepřímo zaslíbí pomoci eurozóně a nikdo o tom ani lidi neinformuje mne má nechat v klidu?!

    Znamená to že je možné, že všechny články a "studie", které poslední měsíce byly vydány ztrácejí na hodnotě. Znamená to, že politici definitivně mohou rozkrádat majetek občanů Česka a dělat si co chtějí a beztrestně... a já mám držet hubu?! V případě medvídka Béé, Bůů, či jak si říká budu, energií s hlupáky nemrhám.

    **
    Mohl bych vám tu říct spustu názorů které jsem v poslední době ohledně problémů eurozóny četl. Je zajímavé jak se jednotliví oslovení odborníci, vetšinou ekonomové a analytici, odpovídající na sobě nezávisle, navzájem doplňují i když každý se vyjadřuje k něčemu trochu jinému. Bohužel, tyto názory nemohu většinou již dohledat.
    Kdybych je jen volně interpretoval, jsem-li toho vůbec schopen (zůstane vám jen jakýsi názor na věc, či jen pocit názoru jiných) tak mne tu zeřvete že jsem idiot. Nejlepší je, že si myslím, že i kdybych tu nechal konkrétní odkazy, tak by je většina lidí nenavštívila...

    Proč tedy nepokřikujete na redakci Měšce, že vás úvahy o problémech eurozóny nezajímají? Mne zajímají, ale vyjadřovat se k nim zjevně nemá smysl. Kdybych vás měl potřebu zahltit nesmysly tak spamuji pod naprosto nesouvisejícími články. Tudíž když jsem tuto informaci uvedl, tak ji považuji za důležitou a vztahující se k probírané problematice.

  • 25. 7. 2011 15:41

    anonym (neregistrovaný)

    Běž se léčit, úchyle! Tyhle demagogický plky si šiřte na svém webu a na jiné diskuze, kde jen tapetujete, nelezte. Už jste s Machem stejně směšní jako komunistobijec Cibulka - a stejně jako on se do parlamentu stejně nikdy nedostanete!

  • 25. 7. 2011 18:53

    opičák (neregistrovaný)

    Máš pravdu. Češi jsou stádo ovcí. Nechej je bejt. Za chvilku začnou bečet......Ještě chvíli a nebude na pivko a cigára. Pak teprv začnou být trošku akční a budou békat,že jim nikdo nic neřekl.......

  • 25. 7. 2011 12:13

    SRS (neregistrovaný)

    Dluhy se budou navyšovat tak dlouho, až dojde k:

    1. měnové reformě
    2. bankrotu

    jiná možnost není, buď první nebo druhá událost. Trhy jsou naprosto mimo realitu, viz. minulý týden, kdy se sice vůbec nic nevyřešilo, ale Merklová a Sarkózy se pěkně objali, řekli že soukromí investoři ponesou nějaké ty ztráty a hned šly trhy nahoru. Za 6 týdnů vyprchá nadšení a trhy půjdou dolů. Politici chtějí jen volební preference, takže určitě nebudou mít na to, aby osekali sociální benefity na úroveň z roku 1960. No a občané tomu nerozumí a ani nechtějí. Oni prostě chtějí práci a čas na rodinu, jenže někdo to bude muset všechno zaplatit a nejvíce peněž vytvoří pracující lidi, kteří se nemůžou nijak bránit, protože nejsou organizováni a ani vlastně neví, čemu by se bránit měli.

  • 25. 7. 2011 13:28

    Kecka (neregistrovaný)

    Pravděpodobnější asi nejspíše bude restrukturalizace řeckého dluhu neboli vyhlášení bankrotu. Jaké to může mít následky?

    Ona „restrukturalizace“ u řeckého dluhu už fakticky nastala. A to v okamžiku, kdy se letos prodloužila splatnost a snížila úroková sazba u obří půjčky od Mezinárodního měnového fondu a eurozóny ve výši 110 miliard eur. Vy mluvíte asi o restrukturalizaci směrem k soukromým věřitelům. K té, mám pocit, může dojít až v okamžiku, kdy bude soukromých věřitelů Řecka málo a drtivou většinu řeckého dluhu budou držet daňoví poplatníci jiných zemí, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond. Je to kruté, ale tito nedobrovolní věřitelé se restrukturalizují snáz.

    Takto odpovídal v rozhovoru pro Peníze.cz pan Mojmír Hampl, viceguvernér České národní banky.

    **
    Nic neočekávaného, snad s výjimkou od koho tato slova zazněla, a přesto to většina stále nechce pochopit. Natož hnát politiky k zodpovědnosti, dokud jsou škody ještě malé. Ony budou větší, uvidíte...

    Zajímavě možnosti řešení rozebírá také článek Co je za zarputilostí Evropské centrální banky? (motejlek.com, 29.6.2011)

    Zajímavé je také to, že spousta "dnešních názorů" a požadavků občanů vůči vládám byla přednesena a prezentována již před zhruba rokem a půl, například u našich německých sousedů. Zdá se ale, že vždy byly tyto hlasy umlčeny, či byly jen uspokojeny nějakým bezvýznamným prohlášením?!. Myslím, že se jen lidé neozývali dostatečně hlasitě a nevyvinuli na politky soustředěný tlak, a politici dokázali najít jiná vhodná témata pro zaměstnání mas lidí. A investoři? Ti prostě jen spekulují, počítají se ziskem i ztrátou, i kdyby přitom okrádali bližního svého...

  • 25. 7. 2011 14:10

    SRS (neregistrovaný)

    Špatně jsem to podal, z příspěvku to není jasné, nemluvím pouze o Řecku, ale o západní civilizaci. Tedy EU a USA, dvě unie, které nejsou schopny zvládnout své dluhy a tak je budou vytvářet, dokud nenastane banktrot. ČR se poveze, my jdeme tak, kam vítr zafouká. Minimálně příštích 20 let se budou dluhy jen zvyšovat.

  • 25. 7. 2011 15:11

    Kecka (neregistrovaný)

    Mne by zajímalo zda se někdy dozvíme podrobnosti/detaily motivu, nebo rovnou celý obsah manifestu, toho Nora, kterému právě kvůli politikům a situaci v Evropě již hráblo a řešil to po svém...

    Vzhledem k neveřejnému procesu a moci politiků a médií se nezkreslené údaje pravděpodobně nedozvíme nikdy (ne masy lidí) i přesto, že se nám právě svým činem a manifestem snaží něco podstatného sdělit.
    Co mne zajímá ještě více, je to zda se vůbec někdy Evropa zamyslí... Třeba nad tím, že může být ještě hůře, a že (nedej bože, přestože to je vrah) by mohl mít na lecos správný názor (doufám, že teď nezačnou všichni obdivovat toho, přinejmenším polovičního, zločince Klause)...

  • 25. 7. 2011 15:27

    Kecka (neregistrovaný)

    Ona sem chodí spousta magorů, možná i srovnatelných s oním Norem...

    Aby si někdo nemyslel, že ty jeho řeči (hodnotných informací je opravdu minimum) mne nějak berou a jeho činy oslavuji?!

    Prostě mne napadlo, podle mnoha zkreslených zpáv v českých médiích, že kromě narážek na muslimy, vnímal i ostatní problémy Evropy. Chtěl dát světu najevo, že to není dobré a je potřeba s tím něco dělat a protože asi věděl, že na Jana Palacha ani ostatní mučedníky si už nikdo ani nevzpomene, zato terorem nuceně žije celá Evropa i "ostatní svět"...

    Podle mne, pozornost upoutal. Ten čin už nikdo zpět nevezme. Tak si chci poslechnout co ho k tomu vedlo, i kdyby to byla jen jeho naprosto chorá mysl!

  • 25. 7. 2011 15:47

    anonym (neregistrovaný)

    Tak to poraď svému chlebodárci šílenému Machovi!
    Dokonale se tím zviditelní a bude se o něm konečně hovořit i mimo naše media , ve kterých si svoje články a rozhovory stejně musí platit - případně zdarma otravovat všechny diskuze!

  • 25. 7. 2011 16:03

    Kecka (neregistrovaný)

    Kolik vám platí? Už jsem o podobných projektech slyšel, ale myslel jsem že podobné výkřiky musí mít úroveň a nesmí být plné nenávisti!

  • 22. 10. 2013 10:55

    Roman (neregistrovaný)

    Já jsem slyšel o jednom placeném diskutérovi z jedné vesnice poblíž Ústí nad orlicí.Jeho otec byl dříve zaměstnán u Státních lesů.Vystupuje pod mnoha přezdívkami a účty.Většinou obhajuje komunistickou stranu a totalitní režim,ale i píše jiné články,na které pak reaguje,jako by je napsal někdo jiný.Diskutujícím krade jejich přezdívky a hrubě je napadá.Tohoto člověka znám osobně,a silně pochybuji o jeho zdravém rozumu.Je to člověk který má po čtyřicítce a má rodinu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).