Hlavní navigace

Podpoří dnes Fed ceny amerických státních dluhopisů?

19. 6. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dnes končí dvoudenní jednání FOMC, tedy nejvyššího orgánu americké centrální banky. Co od tohoto zasedání očekávat?

Z makroekonomického pohledu se od posledního jednání, které se uskutečnilo na počátku května, nic zásadního nepřihodilo, aby to centrální bankéře přesvědčilo ke změně měnové politiky. Pohled na finanční trhy však již tak statický není. Od počátku května se výnos desetiletého amerického státního dluhopisu zvýšil o cca 50 bazických bodů na více než 2,20 %, což znamená atakování nejvyšší úrovně za poslední více než rok.

skoleni_15_5

Otázkou je, co stojí za tak razantním zvýšením výnosů. Zlepšená růstová očekávání americké ekonomiky to patrně nebudou. Situace na trhu práce i nemovitostí se sice zlepšuje, z pohledu centrálních bankéřů však ne dostatečně. Navíc stále není zřejmé, do jaké míry ovlivní letošní razantní fiskální konsolidace americká makroekonomická data. A koneckonců ani v posledních týdnech slábnoucí dolar vzestup dolarových výnosů nereflektuje. Vysvětlením vzestupu výnosů tak může být nejistota související s tím, jakým způsobem hodlají američtí centrální bankéři začít opouštět nestandardní politiku kvantitativního uvolňování.

Trh s americkými dluhopisy i dolarový devizový trh by tedy bezesporu potěšilo, pokud by výstupem dnešního jednání FOMC bylo upřesnění detailů, jak, kdy a za jakých podmínek hodlají američtí centrální bankéři realizovat ústup od současné strategie extrémně uvolněné měnové politiky. My se domníváme, že zahájení strategie ústupu nastane po prázdninách, s tím, že třetí kolo kvantitativního uvolňování bude ukončeno na konci roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).