Hlavní navigace

Názor k článku Podoba penzijní reformy dohodnuta. Co vás čeká v důchodu? od Petr - Současná politická reprezentace (spolu s ekonomy zastupujícími zájmy...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 3. 2011 11:43

    Petr (neregistrovaný)

    Současná politická reprezentace (spolu s ekonomy zastupujícími zájmy svých chlebodárců bank) se nám snaží vnutit představu, že státní penzijní systém je špatný a neudržitelný. Tímto příspěvkem chci ukázat, že je to přesně naopak - jediný trvale udržitelný, dostatečně solidární, funkční a "levný" je současný STÁTNÍ PRŮBĚŽNÝ SYSTÉM.

    1) Průběžný systém je trvale udržitený
    jen je potřeba udržovat rozumný poměr důchodců a ekonomicky aktivních lidí, tj. především přiměřeně zvyšovat věk odchodu do důchodu a podporovat aby lidi měli děti.
    Nepředpokládám, že by se průměrný věk dožití v následujících desítkách let zvýšil oproti dnešku o víc něž o pár let, takže problém vidím spíš nedostaku dětí. Za ten - přiznejme si to - nemůže jen "špatná" životní úroveň mladých lidí, ale spíš současný pohled na rodinu. Proč před 100 lety byly běžné rodiny s 5 dětmi i když žli skromně a maso měli k obědu jen v neděli..? Proč se nejvíc dětí rodí v chudých částech světa? Proč vyspělé státy vymírají i když rodinu podporují všemožnými dávkami a úlevami na daních apod?
    Ano je mnoho lidí, kteří by děti chtěli a bohužel je mít nemohou, ale pak je tady obrovské množství těch kteří po rodině netouží. Nebo aspoň ne teď. A když ano tak 1 dítě bohatě stačí.
    Problém není v tom, že by stát ekonomicky málo podporoval (osobně jsem pro větší mateřskou a větší úlevy rodičům na daních, popř. statní půjčky mladým na bydlení, ale nemyslím, že by to mohlo významně zvrátit současný trend).
    Především je potřeba změnit myšlení lidí (podívejte se třeba na křesťany). Vrátit se ke skutečným hodnotám, aby rodina a děti byly zase "in" a "cool"... Tomu by určitě pomohla osvěta jak ve školách tak trochu té propagandy v médiích.
    Zároveň by stát (a média typu senzacechivé Novy) měli lidi méně strašit černými vyhlídkami (koukněte se někdy na TV, když dávají zprávy z dob socialismu, jak nám zemědělci splnili plán na 120%, jak se daří průmyslu apod. A kdy jste viděli ve zprávách něco optimistického dnes? Dívat se na to každý den asi byla nuda, ale upřímně, baví vás koukat denně na bouračky, vraždy, týrání zvířat, poslouchat co nám zítra zakážou, co bude dražší atd?? Vždyť tam vlastně taky nic nového není.)

    2) Průběžný systém je solidární a funkční
    je totiž schopný všem důchodcům (ať dělali ukízečku nebo ředitele) zajistit dostatečný a "důstojný" důchod.
    Solidarita je dána tím, že člověk s dvojnásobným příjmem platí 2x takové odvody na soc. pojištění, ale důchodnemá 2x větší.
    Funkčnost je zajištěna tím, že se dnešní důchody vyplácejí z peněz které dnes odvedli pracující. Tím je zajištěno, že DŮCHOD ODPOVÍDÁ AKTUÁLNÍ KUPNÍ SÍLE PENĚZ BEZ OHLEDU NA INFLACI.
    Kdyby si důchodci měli brát penzi z toho co si naspořili (plus těch pár procent zhodnocení), brali by pravděpodobně podstatě méně než dnes.

    3) Průběžný systém je (může být) levný
    protože jeho fungování zajišťuje stát a nemusí se na něm nakapsovat vlastníci fondů.

    Současné penzijní připojištění je užitečné asi jako stavební spoření (spíš ještě míň). Stát štědře dotuje "spoření na penzi" a přitom si sám peníze musí půjčovat. A hádejte od koho.. Od penzijních fondů. Nebýt těchto dotací úlev na daních apod. tak vám výnosy fondů nepokyjí ani inflaci.
    Takže přestože si sám pár stovek měsíčně spořím, myslím, že by stát dotace těmto fondům měl výrazně omezit.

    Penzijní reforma, která by vyvedla peníze (nebo část peněz) do soukromých fondů podle mě není dobré řešení.

    1) Fondy to zadarmo dělat nebudou.
    Tj. v důsledku se na tom nikdo neušetří.

    2) Buď budou moc investovat do akcií (budete si celý život spořit a pak fond zkrachuje), nebo jen do státních dluhopisů (stejně od vás peníze vybere stát, aby vám je přes fond zase vrátil, jen si na tom nahrabou vlastníci fondu)

    Řešení:
    1) Státu a většině občanů by prospělo kdyby byl současný penzijní systém zachován tak jak je (max. se podle potřeby ještě o rok dva zvýšil odchod do důchodu).

    2) Penzijní připojištění, jak ho známe dnes by nemělo být tak štědře dotované státem.

    3) Udržitelnost systému počítá i s přiměřenou zaměstnaností. Ta by se dala např. řešit daňovými úlevami pro podniky zaměstnávajícími lidi nad 50let a naopak vyšším zdaněním prduchů (aby jim nebrali práci).

    Závěrem bych chtěl apelovat na mladé lidi: MĚJTE SE RÁDI A MĚJTE DĚTI, jinak vám žádná reforma nepomůže.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).