Hlavní navigace

Názor k článku Podoba penzijní reformy dohodnuta. Co vás čeká v důchodu? od Flasi - To je fér? Haha. Současný systém je prostě...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 2. 2011 17:08

    Flasi (neregistrovaný)

    To je fér? Haha. Současný systém je prostě nastaven tak, že mít dítě se ekonomicky nevyplatí. Dítě vás stojí minimálně ten milión, ale normálního člověka bude stát alespoň miliony dva. Stát vám dá cca 250 tisíc slevu na dani snad kolem 200 tisíc jako mateřskou a rodičovský příspěvek. Ve výši vašeho důchodu se dítě nijak neprojeví.

    Každý důchod ale tak jako tak zaplatí děti, které budou v produktivním věku pracovat, tvořit hodnoty a platit daně.
    V případě průběžného systému je to zcela přímočaré. V případě fondových systémů je to sice nepřímo, ale tak jako tak bude fondový systém vydělávat více, když bude v zemi hospodářský růst. A u současných ekonomik je jedním z důležitých kamínků v mozaice hospodářského růstu i růst populace.

    Člověk, který si pořídí a řádně vychová děti se tudíž o státní důchod (a nepřímo o soukromý z fondů) zasloužil podstatně více, než člověk, který si děti nepořídil. Čili mě současný stav vůbec fér nepřipadá. A fér by mi připadalo zvýhodnění lidí, co vychovali děti rozšířit - a nikoliv vyměnit malou slevu na dani za mírně vyšší důchod.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).