Hlavní navigace

Podnikatelem snadno a rychle

3. 7. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pracovat na živnostenský list není jenom zisk, ale také risk. Navíc zřízení živnostenského listu ještě nedávno představovalo hned několik formálních komplikací. Ale od 1. července je vše jinak.

První červencový den byl ve znamení dobrých zpráv pro všechny podnikatele. Tímto dnem totiž vešla v platnost novela živnostenského zákona, která jim výrazně zjednoduší podnikání. Ze změny se radují především mladí podnikatelé.

Největší novinkou je, že nyní už podnikatelé nebudou potřebovat živnostenské oprávnění na každou živnost, ale v některých případech jim bude stačit pouze výpis. Další významnou změnou je vznik pouze jedné jediné volné živnosti. Doposud jich bylo 126. Zároveň byla zrušena povinná praxe pro absolventy. Živnostenské listy budou nahrazeny výpisem z registru živností, tedy pouze výpisem z počítače, což je, v porovnaní s předchozí praxí, výrazně zjednodušený postup.

Novela ušetří čas i peníze

Změna živnostenského zákona neznamená pouze zjednodušení procesu přihlášení se k podnikání, ale zároveň je také úsporou v novém kabátu. Zatímco doposud podnikatelé museli za každou živnost platit zvlášť, nyní jim postačí jedna volná živnost na vše, takže zaplatí pouze 1000 korun českých, a to bez ohledu na to, kolik živností si zaregistrují. Pokud si k volné živnosti podnikatelé zažádají ještě o další živnost nevolnou, zaplatí pouze 500 korun českých. Ministerstvo si od toho slibuje, že podnikatelé ušetří až 125 milionů ročně.

Novela přináší i další změny, které podnikatelům ušetří čas i starosti. Doposud podnikatelé museli nahlašovat živnost na příslušném živnostenském úřadě v místě jejich trvalého bydliště, což byla velká komplikace především pro ty z nich, kteří se pohybují dlouhé kilometry od svého trvalého bydliště. Udělat si výlet na úřad, když mají tak zaplněný diář, pro ně není zrovna nejjednodušší. Nyní ale mohou svoji živnost vyřídit kdekoliv v České republice. Zároveň nebudou muset předkládat všechny údaje, vystačí si pouze s těmi, které si úřad nemůže zjistit sám.

Zatímco dříve bylo u některých živností povinností prokazovat tříletou praxi, nyní je to již minulostí. Lze předpokládat, že tuto změnu uvítají především absolventi škol, kteří se dříve cítili tímto omezováni. S novelou živnostenského zákona tak přibude především mladých podnikatelů.

Rok beze změn

Ti z vás, kteří jsou proškoleni praxí našeho zákonodárství a nyní proto jen odevzdaně mávají rukou se slovy: „Takových změn tu už bylo a žádná nevydržela!”, se tentokrát nemusí bát. Na živnostenský zákon, který je nechvalně znám především počtem svých častých změn, je vyhlášen stop stav. To znamená, že minimálně rok si můžeme být jisti, že k žádné další změně nedojde.

Novela zákona vznikla jako odpověď na množící se stížnosti ze strany podnikatelů. Ti volali po zjednodušení administrativní zátěže. Některé firmy dokonce uváděly, že tato zátěž jim komplikuje práci více než daňový systém.

skoleni_15_5

A věděli o čem mluví, protože právě díky vysoké administrativní zátěži patří Česká republika v oblasti podmínek pro podnikání až na 56. místo. Ještě loni byla o čtyři příčky výše. Byl tedy nejvyšší čas na změnu. Jestli nám novela živnostenského zákona pomůže zlepšit si pověst, se dozvíme teprve za rok. Jen pro zajímavost v pořadí nejvýhodnějších daňových systémů jsme se umístili na 113. místě. Toto ne příliš lichotivé umístění jsme si zasloužili především pro složitost naplnění daňových povinností. Na jejich splnění potřebujeme nejvíce času z celé Evropské unie.

Novela živnostenského zákona v kostce:
  • jedna živnost místo původních 126,
  • zjednodušení vyplnění formuláře, místo 21 stran budeme nyní vyplňovat jen 2 listy,
  • původní seznam 662 vymezení předmětů činnosti se zredukuje na 80 položek,
  • místo původních 471 kolonek budou podnikatelé vyplňovat pouze 140,
  • podnikatelé již nebudou vázáni k příslušnému živnostenskému ú­řadu,
  • novelou bude zavedena pouze jediná volná živnost,
  • oznamovací povinnost se vztahuje pouze na informace, které si sám úřad nemůže zjistit,
  • absolventi přivítají zrušení praxe.

Další informace o novele živnostenského zákona naleznete na sesterském serveru Podnikatel.cz.

Změní novela živnostenského zákona něco i pro vás?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Specializuji se na psychologii, pracovně právní problematiku a zavádění moderních manažerských metod. Studuji žurnalistiku, politologii a chystám se na práva.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).