Hlavní navigace

Názory k článku Podnikání z domova. Co a kdy můžete uplatnit do nákladů?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 12. 2015 9:13

    kl (neregistrovaný)

    Překvapuje mě, že i právníci dávají mezi pojmy živnostník a OSVČ rovnítko. Kromě živnostníků přece doma pracují svobodná povolání, autoři... a řekl bych, že u této druhé skupiny bude práce z domova i častější, než u živnostníků.

    Spíš bych uvítal článek, který by popsal hranici mezi živností a autorskou činností, protože je to nejasné, typicky u překladatelů, programátorů, novinářů, ale i třeba řezbářů apod.

    Hodně lidí chybuje, že programují, píší články nebo překládají na živnost a uplatňují 60% paušál, což je samozřejmě špatně.

    U některých oborů je to ještě zajímavější, např. překlad může spadat pod 3 režimy:
    - autorský 40% paušál
    - tlumočení dle zák. o znalcích 40% paušál
    - živnostenský 60% paušál

  • 7. 12. 2015 11:27

    P2010 (neregistrovaný)

    Jenze spatne jsou oba pripady, jak 40% tak 60%. Napriklad zminene "programovani", coz je dnes pomerne siroky pojem, je uveden i v nekterych zivnostech (poradenstvi v oblasti sw, webove stranky, zpracovani dat - vytvoreni databaze, vyzkum a vyvoj v oboru technickych ved, poradani odbornych kurzu a lektorska cinnost ...). Programovani neni o nejakem "psani od nuly na zelene louce" jako basen, kniha nebo pisen. Casto jen spojujete jiz hotove moduly, pripadne jen nekde zmenite nejakou hodnotu v konfiguraci podle dokumentace. To prece neni zadne jedinecne autorske dilo, to je jen rutinni prace.

    Takze kdyz pouzijete "spatne" 60%, vystavujete se riziku domereni dane.

    Jeste horsi je ovsem podle mne opacny pripad kdyz pouzijete "spatne" 40%, protoze cinnost muze byt (diky spornym vymezenim v seznamu zivnosti) nakonec oznacena za nedovolene podnikani, coz je od castky 50 000 Kc dokonce povazovano za trestny cin.

    A ted si vyberte ...

  • 7. 12. 2015 12:41

    kl (neregistrovaný)

    Proto bych uvítal článek od právníka, ale to by musel myslet hlavou... Žádný právník se do takového rozboru nepustí, také jsem u několika advokátů byl na konzultaci, neví, která bije.........­.......

    Bohužel na bulvárním Měšci se objevují jen samé zbytečné tisíckrát recyklované články.

    Každopádně, když jsem psal o programování, měl jsem na mysli užší variantu, tedy tvorbu počítačového kódu dle §65 a násl. AutZ

  • 7. 12. 2015 13:03

    P2010 (neregistrovaný)

    Ano, to je realita, nikdo nic presne nevi ... akorat nakonec dostanete pokutu :-) Inu podnikani v CR.

    Tvorba pocitacoveho kodu podle AZ ma ten problem, ze vetsina odberatelu chce stejne fakturu s IC (dnes mozna zase ICO), jinak vas posle do haje (osobni zkusenost). Nehlede na to, ze ta predstava psani kodu jako jedinecne basne nebo pisne na cistem papire je dnes naprosto zcestna, takto to zkratka ve skutecnosti nefunguje a je s tim spojeno plno dalsich ukonu, ktere jsou prave explicitne zmineny v naplni volnych zivnosti.

    Kdyz jsem se kdysi ptal na urade, zda lektorska cinnost v oblasti vyvoje software vyzaduje dalsi obor zivnosti, zvlaste kdyz je jen prilezitostna (a mel jsem jiz zapsan klasicky "pocitacovy" obor - poradenstvi v obasti software), bylo mi receno ze ano, protoze staci jen to, ze dana cinnost je byt i jen okrajove zminena v naplni jine zivnosti. A protoze obecne "programovani" dnes zahrnuje take ukony zminene "okrajove" v naplni nekterych zivnosti, vychazim z toho ze urad by podobny postup pouzil pri posuzovani pripadneho nedovoleneho podnikani, pokud by se "programovani" vykazovalo pouze jako ta (nesmyslna) cinnost podle AZ. Pricemz pripadne trestni stihani povazuji za jeste vetsi prusvih, nez likvidacni pokuta dodanenim rozdilu pausalu. Proste to nemuzete mit dobre, i kdyz chcete.

    Musim-li si vybrat mezi dvema moznostmi, kde ani jedna z nich neni bezpecna pred zvuli uradu, vyberu si tu pro mne vyhodnejsi (kterou podle danovych poradcu urady stejne toleruji, byt vedi ze je to napul spatne). Zvlastne kdyz uz stejne musim mit ZL na dalsi cinnosti, u kterych je to alespon jasne dane.

    Resenim by bylo ten pausal sjednotit treba na 50% a je pokoj nebo zrusit ono "autorstvi" a udelat z toho klasickou zivnost.

  • 7. 12. 2015 17:28

    kl (neregistrovaný)

    Když už jsme u legislativní reformy, nejlepší by samozřejmě bylo zrušit živnostenské úřady (navrhoval Jahn v roce 2005) a živnostenského zákona, který je zapomnělým pozůstatkem Rakouska-Uherska. Co je to za nesmysl, aby stát povoloval podnikání? Co je mu do toho, čím se živím?

  • 7. 12. 2015 18:39

    P2010 (neregistrovaný)

    To samozrejme ano. Ale na tak radikalni krok tu zatim nikdo neni pripraven, je jim to vlastne jedno. Proste to nedokazou :-)

  • 7. 12. 2015 13:20

    P2010 (neregistrovaný)

    Jeste doplneni, podle nekterych poradcu by pri pripadnem soudnim sporu (ke kteremu zatim nedoslo) doslo na to, ze autorsky zakon je zakon, kdezto ten seznam volnych zivnosti je jen vyhlaska. Dale pak existuje nejaky pokyn MF, ktery zminuje tyto pripady, ale zase to omezuje castkou za rok nad kterou se to uz povazuje za podnikani.

    Uz jsem s timto problemem stravil tolik casu, s prakticky nulovym vysledkem, ze opravdu nepovazuji za unosne to dokola resit. Proste jdu v tomto "s davem", ktery pouziva 60% a fakturuje s IC. Vim ze IC mohl drive dostat od CSU i "autor", ale toto uz je pry zruseno a rozdeluji to jen nejake profesni komory.

  • 15. 12. 2015 7:26

    VlK (neregistrovaný)

    Naivní dotaz, zkusil jste se už oficiálně (nejlépe asi datovkou) zeptat finančního úřadu?
    Teď to nemohu najít, ale měla se zavést tato placená (pár tisícovek) možnost a úřad se k tomu musí závazně vyjádřit.
    Prostě bych poslal dotaz, v nejhorším pošlou složenku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).