Hlavní navigace

Podle Fedu je zpomalení Ameriky jen přechodnou záležitostí

4. 5. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Americká centrální banka vidí současné zpomalení pouze jako přechodnou záležitost. To je hlavní vzkaz ze včerejšího zasedání Fedu.

Neboli, Fed sice ve svém komentáři uznal, že ekonomika i inflace roste pomaleji, avšak hodnocení současné makroekonomické situace zůstalo poměrně optimistické, přičemž, jak již bylo řečeno výše, velmi nízký růst HDP v prvním čtvrtletí (0,7 %) byl interpretován jako dočasná záležitost.

dan_z_prijmu

Po včerejším zasedání Fedu tak zůstává možnost, že by americká centrální banka v polovině června zvýšila sazby o další 25 bazických bodů, ve hře, dokonce se může jevit o něco pravděpodobnější. O tom, jestli však Fed dokáže udržet relativně rychlé tempo zvyšování úroků – co kvartál to 25 bazických bodů plus – však rozhodnout příchozí data, kterých bude během následujících dvou měsíců ještě poměrně hodně. Minimálně to budou ještě dvoje statistiky z trhu práce (jedny dostaneme tento pátek) a dvoje inflační data. A právě údaje o inflaci by mohly Fed od červnového zvýšení úroků odradit. Ať již celková, tak především jádrová inflace v tomto kvartále velmi pravděpodobně dále zpomalí, což Fed sice může chápat jako přechodnou záležitost, ovšem je otázkou, jak utlumený růst bude chápán v kontextu dalších konjunkturálních dat.

S červnem, jakožto další možný termín pro zvýšení úroků v USA, je tedy třeba počítat, byť ani zdaleka nejde o jednoznačný scénář. Je třeba vyčkat nejen na další data, ale i na chování trhů a hlavně na chování ECB po francouzských volbách. Pokud po nich v eurozóně zavládne euforie, že se vše vrací k normálu, Fed snadno může nabýt dojmu, že je třeba pokračovat v normalizaci měnové politiky (čti zvyšování úroků) bez ohledu na “přechodně” slabší data, resp. nižší inflaci.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).