Hlavní navigace

Podílové fondy... vyplatí se po propadech?

6. 6. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Máte nějaké peníze navíc a nevíte, co s nimi? Finanční poradci by vám pravděpodobně doporučili investovat. Jsou investiční fondy tou pravou cestou ke zbohatnutí? Co se stalo s jejich výnosem v souvislosti s poklesem cen akcií? Je právě teď vhodná doba k nákupu podílových listů?

Trendy posledních několika let v oblasti úspor a investic jsou jasné a nekompromisní. Zatímco ještě před pěti lety bylo nejoblíbenějším prostředkem zhodnocení finančních prostředků stavební spoření, jeho čas a potenciál pomalu vyprchává. V objemu prostředků si stavební spoření sice stále drží druhé místo hned za běžnými vklady, ale jeho tempo růstu se postupně snižuje.

Stavebko překonávají fondy

Odborníci se shodují na tom, že jeho roli v nejbližší budoucnosti převezmou investice do fondů. Tuto skutečnost potvrzují i statistiky, které zaznamenaly neuvěřitelný více než 30% nárůst objemů investic do fondů mezi léty 2005 a 2004. A stejně vysoká čísla nás podle odhadů čekají i v tomto roce – pokud se na nich neprojeví události na akciových trzích z posledních dvou měsíců, měl by celý „fondový“ trh od fyzických osob letos dosáhnout na hranici 100 mld. korun.

Vývoj nástrojů zhodnocení peněz
v mld. KČ 2002 2003 2004 2005 Změna 03/02 Změna 04/03 Změna 05/04
Fondy 130,6 151 169,1 224,9 16 % 12 % 33 %
Penzijní připojištění 63,4 76,8 93,8 112,6 21 % 22 % 20 %
Stavební spoření 179,6 236,2 286,2 328,1 32 % 21 % 15 %
Netermínované vklady 249,6 298,9 328,4 371,6 20 % 10 % 13 %
Termínované vklady 434,0 363,2 339 298,6  –16 %  – 7 %  – 12 %

Zdroj: ČSOB

Ještě lépe znějí informace o rostoucí oblíbenosti fondů v absolutních číslech. Podle Asociace pro kapitálový trh (AKAT) svěřili lidé během 1. čtvrtletí roku 2006 do podílových fondů téměř 240 mld. korun. Největší část této sumy investovali institucionální investoři. Ze soukromých zdrojů, tedy od fyzických osob, ale plynulo do fondů úctyhodných více než 21 mld. Kč. Podle množství peněz, které do nich lidé uložili, jsou neoblíbenějšími fondy peněžního trhu a zajištěné fondy. Hned za nimi se ovšem drží akciové a dluhopisové fondy.

Za oblibou akciových fondů stojí mimořádně úspěšná střednědobá historická výkonnost většiny akciových trhů. Dočasné ochlazení zájmu o fondy peněžního trhu a fondy dluhopisové souvisí s růstem eurových a dolarových úrokových sazeb a s očekávaným růstem korunových úrokových sazeb, uvedl Martin Fuchs, předseda představenstva AKAT.

S pádem burzy klesaly výnosy

Pozitivní údaje z počátku roku, více než 7% růst trhu fondů, budou pravděpodobně zkaleny o něco horšími výsledky z druhého kvartálu. Co se vlastně stalo? Ve dvou jarních měsících, v dubnu a květnu, došlo k razantním propadům na pražské Burze cenných papírů. Hlavním důvodem poklesu cen akcií nebyly problémy kotovaných firem, ale naopak reakce na situaci na zahraničních trzích.

Takovéto propady světových burz mohou naznačovat mnohé, ale hlavně nebezpečí zpomalení světového hospodářského růstu. Příčiny lze hledat v neustálém růstu cen ropy a zvýšení úrokových sazeb USA, které se pomalu začaly přelévat do Evropy. Pražská burza tak zažila největší výprodej posledních let, což se projevilo i na výnosech podílových fondů.

Výkonnost některých akciových fondů
Sporotrend (ISČS) IKS Světových indexů (KB) ČSOB akciový index
roční výkonnost 28,96% 3,96 12,50%
měsíční výkonnost  –16,95%  –7,18%  –5,78%
týdenní výkonnost  –6,79%  –1,92%  –1,60%

Zdroj: ifondy.cz

Statistiky Asociace fondů a managementu ČR (AFAM) tuto situaci jen potvrdily. Jak je vidět z tabulky, v minulých letech dosahovaly domácí otevřené podílové fondy několikaprocentních výnosů a průměrný výnos akciových fondů za rok 2005 činil dokonce 17 %. Nyní však přinesly asi půlprocentní zhodnocení pouze fondy peněžního trhu, zatímco akciové, dluhopisové i smíšené fondy jsou zatím v průměru ztrátové.

dan_z_prijmu

Podle ředitele Retailového bankovnictví banky ČSOB Martina Jarolíma sice došlo na základě nedávného vývoje na akciových trzích ke zpomalení investování do fondů, ale hlavním trendem se ukázala být snaha investorů o změnu struktury investic. Ve velké míře totiž investoři vystoupili z akciových fondů a následně hledali jiný, bezpečnější nástroj, například zajištěné fondy.

Oborníci se o budoucnost fondů nebojí a věří, že trh dosáhne původně předpokládaného objemu investic, a to i přes nedávné ochlazení. A mýtus, že je investování pouze pro bohaté? Ten už dávno neplatí. Výnosy z některých investičních nástrojů běžně převyšují cenu například hypotéky nebo spotřebitelského úvěru. Profiluje se tak nová skupina investorů, kteří dávají své peníze do investičních nástrojů a zároveň si jdou půjčit například do banky.

MS ve fotbale 2006 a peníze

Ve fotbale se točí velké peníze. Víte, kolik stála výstavba a rekonstrukce stadiónů pro šampionát? Kolik stojí hráči? A jak si můžete nejlépe vsadit na svého favorita? Čtěte přílohu finančního serveru Měšec.cz MS ve fotbale 2006 a peníze.

Investujete své peníze do fondů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Absolventka Fakulty národohospodářské VŠE v Praze, obor hospodářská politika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).