Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Podílové fondy... přežitek? od Vasek - 1. To, co bylo během kuponové privatizace vytunelováno,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 7. 2007 9:54

    Vasek (neregistrovaný)
    1. To, co bylo během kuponové privatizace vytunelováno, byly investiční fondy, nikoli podílové fondy.

    2. "Investiční strategie, které nabízí jeden instrument, v určité obdobě nabízí i druhý." -- To není pravda, certifikáty jsou mnohem variabilnější (emitent není omezován podmínkami pro výpočet ceny).

    3. "Certifikáty budou vždy kopírovat hodnotu podkladového aktiva" -- To je pravda pro indexové a basket certifikáty, certifikátů je ovšem mnohem více druhů.

    4. Spread je zrovna u těch indexových certifikátů, o kterých mluvíte, velice nízký, na známé indexy typu DAX i nulový.

    5. "investor při změně hodnoty podkladového aktiva vždy ví, jakou hodnotu má jeho certifikát" -- u indexových ano, jinak potřebuje vysokoškolský diplom v oboru finanční matematika, aby si to mohl spočítat. (Uznávám, že u fondů mu nemusí pomoci ani ten diplom, ale pro 99 % investorů v tomto není prakticky rozdíl.)

    6. S pasivně řízenými podílovými fondy to nevidím tak bledě: jejich výhoda je, že pokud chci investovat pravidelně malé částky, poplatky spojené s nákupem fondu jsou mnohem nižší než u certifikátů. Takže dokud brokeři nepředstaví nějaké rozumné spořící plány, fondy mají obrovskou výhodu.

    Pane autore, tohle je seriózní článek?
  • 3. 7. 2007 11:16

    anonymní
    Ad 5: Nesouhlasim. Maximalne muze byt problem v ziskavani podkladu (shaneni kursu ruznych spolecnosti a men, pokud se jedna o menove nezajisteny basket certifikat na nejake exoticke akcie). Jinak ale potrebna matematika je jen trivialni nasobeni, deleni a scitani.
  • 3. 7. 2007 16:03

    Vasek (neregistrovaný)
    U basket certifikátů máte pravdu. Ale co garantované certifikáty? Tam už se budou dělat neceločíselné mocniny. A různé pákové certifikáty založené na opcích apod.? K tomu, abyste spočítal časovou hodnotu, ten diplom potřebujete -- anebo potřebujete někoho s tím diplomem, aby Vám sestavil vzorec, do něhož to dosadíte, ale stále ještě budete muset shánět hodnotu aktuální bezrizikovou úrokovou míru, nějak zjišťovat volatility apod. S větou "investor při změně hodnoty podkladového aktiva vždy ví, jakou hodnotu má jeho certifikát" prostě nesouhlasím, napsal bych maximálně tak "může to vždy, někdy velice komplikovaně, spočítat".
  • 3. 7. 2007 17:02

    investor (neregistrovaný)
    To co píšete, platí u warrantů. Tam závisí na volatilitě podkladového aktiva a časová hodnota se počítá poměrně složitě. U investičních certifikátů je výpočet mnohem jednodušší.
  • 3. 7. 2007 20:26

    Michal Kára (neregistrovaný)
    U pakovych certifikatu se to pocita jednoduse podle strike, nepocita se s casovou hodnotou jako u warrantu.

    A dalsi vec je, ze i kdyz si investor hodnotu nemuze spocitat, muze si ji okamzite zjistit na burze, coz u podilovych fondu nejde.

    A propos, on ten B-S vzorec na warranty / opce sam o sobe slozity neni (pokud jej nechcete odvozovat), da se natukat i v Excelu (jedina netrivialni vec je distribucni funkce normalniho rozdeleni, kterou ma Excel vestavenou). A navic neni problem si ten vzorecek stahnout, staci drobet googlovat.
  • 4. 7. 2007 6:49

    Tučňák :D (neregistrovaný)
    Člověk si ho ani nemusí stahovat program pro výpočet ceny warrantu je na každých lepších www stránkách.
  • 13. 7. 2007 17:42

    Humumbus (neregistrovaný)
    Naprosto přesné!! Jen bych snad ještě dodal, že koupí indexového certifikátu ještě investor podstupuje kreditní riziko, o čemž jaksi autor zapomněl informovat.

    Autorovi článku: Hodnota takovýchto článků je nulová - buď napište o certfikátech podrobný seriál nebo se na to vykašlete úplně. Podobný článek (včetně titulku) bych očekával spíše v Blesku :)))
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).