Hlavní navigace

Podepsali jste se správně na občanský průkaz?

27. 9. 2001
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

V nové rubrice Měšce vám přinášíme zkušenosti vás, čtenářů, s finančními institucemi a jejich produkty. V prvním příspěvku se s vámi o svůj zážitek s novými občanskými průkazy podělí čtenářka z Tábora. Podpis na nové občance se může proměnit v jednu velkou nepříjemnost.

Čtenářská zkušenost:

Otázka z nadpisu se vám může zdát trochu zvláštní, ale uvidíte, co všechno se vám může přihodit s novým občanským průkazem.

Od začátku roku jsou vydávány nové občanské průkazy s platností na pět let, které oproti staršímu typu doznaly určitých změn. Fotka již například není vlepovaná, ale jednoduše naskenovaná, a to pro jistotu i z druhé strany v menším formátu. Kromě toho je na přední straně naskenovaný váš podpis – a tady už se dostáváme k problému. Podpis na novém občanském průkazu totiž začíná sloužit různým institucím jako podpisový vzor. Co se ovšem může stát, když se na občanku podepíšete jinak, nebo když se podepíšete správně a občanku ztratíte?

Ukázkou vám mohou být dva příběhy. Obě události se staly v Táboře přibližně před dvěma měsíci, ale předpokládám, že se to může přihodit i kdekoli jinde.

První příběh se odehrál v ČSOB, když jsem zapomněla svou kartičku k účtu. Výběr samozřejmě mohl být proveden pouze s potvrzením pravosti mého podpisu dle podpisového vzoru. Tentokrát to však bylo jinak. Připravila jsem si občanský průkaz, vyplnila dotazník se svými údaji, připojila dva podpisy a směle přistoupila k okénku. Úředník se mile usmál a prohlásil, že je rád, že mám nový občanský průkaz a tudíž nemusí jít hledat do archivu můj podpisový vzor. Podpisy byly naštěstí shodné s tím na občance a já spokojeně odešla s penězi; vše netrvalo déle než dvě minuty.

Tehdy jsem se s tímto postupem setkala poprvé. Jak jsem si však všimla později, úředníci podpis vždy porovnávají s tím z občanky. Co by se stalo, kdybych občanku ztratila a někdo se naučil můj podpis? Mohla bych se sice spoléhat na fotku, ale bohužel jsem ze scanneru vyšla poněkud „upravená“, takže mám asi smůlu a zkrátka ji ztratit nesmím.

Druhý příběh s podobnou zápletkou se odehrál na poště. Stará paní přistoupila k okénku a žádala doporučený dopis. Úřednice chtěla předložit lístek o zásilce, občanský průkaz a podepsat doporučenku. Paní se podepsala, dáma za přepážkou si její podpis bedlivě prohlédla – a požádala o druhý pokus, který by se alespoň trochu podobal tomu z občanského průkazu. Po chvíli marných snah nakonec úřednice prohlásila, že se vlastně s paní XY zná a že jí může věřit – když je z našeho města – a dopis jí vydala. Kdyby byla ovšem člověk přespolní, měla by zřejmě smůlu – zkrátka se musí podepsat tak, jak se podepsala na občanský průkaz, a žádné řeči.

Od té doby jsem se s podobnými případy setkala ještě několikrát. Něšťastníci, kteří při vyplňování žádosti o nový průkaz nedávali pozor a na příslušné místo načmárali nějaké klikyháky, budou mít tedy smůlu: měli by se je hezky rychle naučit napodobit. Ostatně času na to budou mít dost: občanský průkaz platí celých pět let.

Olga Žáčková, Tábor
(text prošel redakční úpravou)

Reakce Ministerstva vnitra České republiky:

Dotaz redakce: Nové občanské průkazy obsahují podpis. Má občan povinnost užívat stejný podpis, jaký má na občanském průkazu, i v bance?
Odpověď: Samozřejmě nemá. Žádná tokováto povinnost není občanovi NIKDE uložena. Mimochodem, i v občanských průkazech typu „červená knížka“ byl podpis. Až na dalších vzorech OP zase podpis občana nebyl.
(Mgr. K. Drncová, odd. podání osob OVK MV)

Reakce České pošty:

Podle poštovních podmínek, které vycházejí ze Zákona č. 29/2000 Sb., o poštovních službách, a z Vyhlášky č. 28/2001 Sb. Ministerstva dopravy a spojů, vydá pošta doporučenou zásilku, o které se text zmiňuje, adresátovi, který prokáže svoji totožnost občanským průkazem nebo cestovním dokladem. Z uvedených dokladů si pošta ověří jméno a příjmení adresáta, případně rodné číslo a datum narození. Adresát následně potvrdí převzetí doporučené zásilky svým podpisem.
Při předávání doporučené zásilky adresátovi pošta neověřuje pravost podpisu podle jakéhokoli podpisového vzoru.
{Ing. Ladislav Vančura, tiskový mluvčí České pošty, s.p.)

Reakce Československé obchodní banky:

Obecně lze říci, že k ověřování dispozičního práva klienta není možno přistupovat tímto způsobem. Pokud je ověřován podpis klienta, musí být podpis proveden před pracovníkem banky na příslušný doklad a následně ověřen v databázi podpisových vzorů, popř. v dokumentaci klienta. Uvedený způsob ověřování podpisu s podpisem uvedeným na občanském průkazu nemá žádnou souvislost s ověřováním dispozičního práva podle podpisového vzoru. Co se týká Vámi zaslaného čtenářského příspěvku, lze ho jen velmi těžko komentovat, jelikož neznáme přesné podrobnosti (jméno klientky, adresu pobočky – ČSOB má v Táboře 2 pobočky -, přesné datum), podle kterých bychom mohli uvedený případ identifikovat.
(Ing. Pavel Hejzlar, pověřený řízením útvaru firemní komunikace ČSOB, a.s.)



Redakce

Tabulka č. 125
Přestože Česká pošta nekontroluje pravost podpisu, její zaměstnanci vyžadují stejný podpis, jaký je na občanském průkazu. Zaměstnavatel je odpovědný za činnost svých zaměstnanců, proto České poště udělujeme zlámanou grešli. Doufejme, že to povede k lepší informovanosti úřednic za přepážkami.

Banka kontroluje pravost podpisu dle podpisového vzoru, který klient pro tyto účely vyplnil. Z bezpečnostních důvodů by měl být tento vzor naopak odlišný od běžně používaného podpisu, tedy i od toho, který je uveden na občanském průkazu. Zaměstnanci ČSOB toto pravidlo nedodrželi, proto bance udělujeme zlámanou grešli.

Máte také nějakou špatnou zkušenost? Nebo chcete naopak někoho pochválit? Příspěvek do nové rubriky Měšce můžete zasílat i vy! Tešíme se na ně na adrese redakce@mesec.cz, autor každého zveřejněného zážitku od nás navíc obdrží tričko s logem Měšce. Ti z vás, kteří do konce roku pošlou nejvíce zkušeností, případně nejzajímavější příspěvek, se kromě toho mohou těšit na zajímavé dárky.

dan_z_prijmu

Pro finanční instituci, jíž se ohlas týká, bude mít vaše zkušenost trvalé následky. Za kladný ohlas jí totiž redakce jménem čtenářů udělí „zlatý dukát“, záporný ohlas bude oceněn „zlámanou grešlí“.

Každá instituce, které se čtenářská zkušenost týká, přitom přímo v článku dostane prostor pro vyjádření. Jakým způsobem jej využije – zda k omluvě, poděkování, osvětlení situace či jinak – je plně na jejím uvážení. Takže – vzhůru do toho!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv redaktorů serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).