Hlavní navigace

Podaří se ještě zachránit Union banku?

4. 3. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Včera vedení Union banky seznámilo centrální banku se svým plánem na záchranu banky. Mají ještě podobné pokusy smysl? A bude to klientům ku prospěchu? Lákadel konkurence přitom stále přibývá.

Zástupci Union banky tvrdí, že mají reálný plán na záchranu banky. Na jejich slovech však zas tak docela nezáleží – rozhodující totiž bude výrok České národní banky, která životaschopnost navrhovaného plánu posoudí a rozhodne o dalším osudu banky.

Od okamžiku, kdy banka zavřela pobočky, se vyrojilo několik různých variant, jak banku zachránit – od vstupu silného investora, přes propojení se zemědělskými fondy až po vytvoření „nové“ a jinak orientované banky. V celé záležitosti se navíc mísilo několik zájmových skupin, jež si vzájemně odpíraly právo o osudu banky rozhodovat.

Situace je tedy i nadále nepřehledná, a tak nezbývá než si počkat na rozhodnutí centrální banky. Ta má pro vynesení „rozsudku“ lhůtu tří týdnů, ovšem chce vše stihnout co nejdříve, možná už do konce tohoto týdne (uvidíme, jak její rozhodování ovlivní dnešní jednání parlamentu, kde se především v kruhu voličů současného prezidenta (ODS, KSČM, část ČSSD) prosazuje záchrana banky).

Na straně banky se sice ozývají hlasy, které volají po obnovení provozu, byť v omezené míře, z toho však lze spíše usuzovat na touhu zachovat si tvář do poslední chvíle než na skutečné přesvědčení o proveditelnosti podobného záměru, ačkoliv šéf banky Mentlík tvrdí, že banka teď má nejlepší likviditu za poslední měsíce (proč se tedy zavírala?).

Ať se zvolí jakákoliv strategie, je téměř jisté, že Union banka už nikdy nebude takovou bankou jako dosud, tedy v hojné míře využívanou drobnými klienty z řad fyzických osob nebo menších podnikatelů (má se prý prodat zhruba polovina pobočkové sítě). Proto se také mluví o její přestavbě na investiční banku zaměřenou na střední podniky – protože jen ty se snad mohou nechat věcnými argumenty a speciálními výhodami přesvědčit, že jejich vklady v bance nebudou ohroženy.

Laická veřejnost se přesvědčováním, byť by bylo sebelépe vybaveno pravdivými argumenty, přemluvit k důvěře téměř jistě nedá, zde hraje roli jen psychika, a ta je po nečekaném zavření poboček tak otřesená, že se do původního stavu s největší pravděpodobností nevrátí. A tak znovuotevření poboček v omezeném i neomezeném provozu by zřejmě znamenalo jen masivní výběr vkladů v maximální míře, která bude umožněna.

Pro klienty by brzké otevření poboček paradoxně nemuselo být za určitých okolností tou nejlepší variantou. Dostali by se sice k části svých vkladů (hovoří se třeba o částce 5.000 Kč) dříve (možná v řádu dnů), než kdyby museli čekat tři měsíce na vyplacení 90 % z Fondu pojištění vkladů, ale v případě problémů by se ke zbytku mohli dostat ještě později než za ony tři měsíce – začala by totiž běžet nová lhůta pro vyplacení náhrady za pojištěné vklady. Ani jedna z variant mnoho optimismu do budoucna bohužel neslibuje.

Kam jinam?
Klienti, kteří už veškerou naději ztratili, se již začali ohlížet po novém bankovním ústavu. Minulý týden jsme vás informovali o prvních zvýhodněných nabídkách konkurenčních bank. K Živnostenské bance, GE Capital Bank a Raiffeisenbank postupně přibyly další. Všechny se vlastně drží podobné strategie – krátkodobých a nikterak závratných zvýhodnění v oblasti běžných účtů a úvěrů v nižších částkách.

ČSOB nabízí své Osobní konto plus (obvyklá cena za vedení 50 Kč/měsíc) a Aktivní konto (170 Kč/měsíc). Výhodou je vedení (včetně výpisu) zdarma po dobu tří měsíců. Půjčit si prostřednictvím kontokorentu (úroková sazba 10,39, resp. 8,39 %) nebo spotřebitelského úvěru (úroková sazba od 8,9 %) je možné až do 100.000 Kč, a to bez poplatku za schválení úvěru. Čerpat je přitom možné už do jednoho dne od předložení potvrzení o výši příjmu.

Divize ČSOB, Poštovní spořitelna, se zaměřila na seniory. Chce využít toho, že důchodcům, kteří měli účet v Union bance, bude důchod vyplácet pošta, a přemluvit je při té příležitosti k založení Senior programu u svého Postžira. Nabízí jim šestiměsíční poplatkové prázdniny, když si účet otevřou do 21. března (klienti by platili pouze 12 Kč/měsíc za vedení Maxkarty, obvyklá cena za vedení účtu je 15 Kč/měsíc).

skoleni_15_4

S nabídkou pro klienty Union banky přišla i Volksbank. Vedení běžného účtu nabízí po dobu šesti měsíců zdarma (obvyklá cena 16,70 Kč/měsíc), platební kartu Maestro získáte za roční poplatek 66 Kč (obvykle 200 Kč/rok) a její Home banking (obvykle 500 Kč/rok) a Internet banking (obvykle 30 Kč/měsíc) také budete moci provozovat půl roku zadarmo.

O nabídce dalších tří bank si můžete přečíst ve starším článku Co čeká klienty Union banky?.

Využili byste zvýhodněné nabídky některé z bank?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).