Hlavní navigace

Pod dozorem zdravotní pojišťovny. Kontraindikace u léků ohlídá mobilní aplikace

22. 5. 2019
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
S počtem užívaných léků se zvyšuje pravděpodobnost lékové kontraindikace a riziko, že vám léky způsobí potíže, místo aby vám pomohly. První zdravotní pojišťovna ukázala své řešení, stát chystá vlastní.

Když užíváte jeden lék či doplněk stravy, pravděpodobnost kontraindikací s jinými látkami či s potravinami je poměrně malá, téměř zanedbatelná. S rostoucím počtem užívaných léků se ale pravděpodobnost zvyšuje.

Léky mají lidé navíc často předepsány od různých lékařů, kteří mohou přehlédnout, že předepisují lék, který se s tím, který už užíváte, nesnáší dobře a v nejhorším případě může způsobit i zdravotní problémy.

Na to reaguje aplikace Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví. Kromě hlášení lékových kontraindikací pak umožňuje i ruční zápis léků bez předpisu a další funkce.

Riziko kontraindikace je i 40 %

Většina populace v České republice užívá či užívala současně maximálně 5 léků či přípravků, jako jsou doplňky stravy a podobně. Téměř milion obyvatel ale denně užívá mezi 6 a 10 druhy léků.

Počet Čechů užívajících současně více přípravků
Autor: Oborová pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví

Počet Čechů užívajících současně více přípravků

Malé procento Čechů pak denně bere i přes 16 přípravků. A společně s růstem počtu užívaných léků a doplňků stravy roste i riziko kontraindikace. Pokud například užíváte do 5 léků a přípravků, riziko nějaké kontraindikace jsou statisticky pouhá 4 %.

Počet Čechů s pravděpodobnou lékovou interakcí.
Autor: Oborová pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví

Počet Čechů s pravděpodobnou lékovou interakcí.

Pokud ale užíváte přes 10 léků, je riziko lékové interakce 15 %, a u osob, které užívají 16 a více léků, je riziko přes 40 %. Takových osob je sice minimum, ale na druhou stranu i malá 4% pravděpodobnost může znamenat, že léková interakce poznamená někoho, kdo užívá pouze 2 různé léky.

Jaká rizika vám hrozí

Obecně se rizika lékových interakcí dají dělit do 6 skupin. Ve skupině 0 je riziko nulové a žádná interakce tu nehrozí. Existují totiž samozřejmě i léky a doplňky stravy, u kterých žádné interakce nehrozí, je jich ale málo a předpokládá se, že je užíváte pouze krátkodobě a trpíte pouze tímto jedním problémem.

Další skupinou – skupinou 1 – jsou nezávažná rizika. Ta předpokládají, že vám lékař či lékárnice řekne, čemu se máte vyvarovat, a i kdybyste tak neučinili, nehrozí vám žádné vážné riziko. Typicky se může jednat o to, když vám lékař předepíše antibiotika a sdělí vám, že v určitém časovém odstupu od užití léku se máte vyhnout mléčným výrobkům. V takovém případě není potřeba upravit dávkování léku, ale stačí si přečíst příbalový leták.

Skupina 2 zahrnuje málo závažná rizika. Opět platí, že tato rizika pro vás nejsou závažná a není nutné upravovat dávkování.

Skupina 3 už ale obsahuje středně závažná rizika. Léky se mohou vzájemně ovlivňovat a hrozí tu riziko, že vám kombinace léků může způsobit nějaké potíže. Může jít například o reakci léků na osteoporózu (bisfosfonátů) a vápenatých iontů, které přijímáte ve stravě, například z ovesných vloček, máku nebo ořechů. Vzhledem k užívaným lékům je ale riziko už nezanedbatelné.

Ve skupině 4 jsou závažná rizika lékových interakcí. Například užíváte makrolidová antibiotika k léčbě streptokoka a do toho užíváte statiny na léčbu cholesterolu. Kombinace obojího už představuje závažné riziko a je třeba se mu věnovat. Například krátkodobě vysadit jeden lék apod.

Velmi závažná rizika pak spadají do skupiny 5. Tady už hrozí riziko ohrožení zdraví, v extrémním případě i smrt. Často sem spadají léky, jejichž účinek ruší užívání byliny třezalky tečkované. Tyto léky ale bývají předepisovány na závažné onemocnění, a pokud nejsou účinné vlivem užívání třezalky, může pacient zemřít v podstatě na neléčené onemocnění.

Oznámení o interakci pro klienty OZP

Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví se rozhodla své klienty informovat v případě, že užívají léky, které spolu vzájemně mohou interagovat. Projekt spustila v pilotním provozu v roce 2018, a to v rámci aplikace VITAKARTA. V letošním roce pak spustila ostrý provoz.

Pokud se rozhodnete aplikaci využívat, musíte být klientem pojišťovny. Z principu ani jiná možnost není, protože v opačném případě by pojišťovna neměla informace o vykázané lékařské péči.

Aplikace je k dispozici bezplatně na webové stránce a pro mobilní telefony s operačním systémem Android a iOS.

Kontrola interakcí v praxi

V praxi pak používání aplikace funguje poměrně jednoduše. Pokud jste v aplikaci zaregistrovaní, automaticky se do systému nahraje informace o léčivech, na které jste dostali recept. Ve chvíli, kdy si recept vyzvednete, se tato informace dostane do interní databáze OZP a bude porovnána s léky, které máte v aplikaci uvedeny, že užíváte.

Do aplikace můžete užívané léky vložit dvěma způsoby. Prvním je už zmíněné automatické načtení na základě vyzvednutí léků na recept. Tento proces však pár dní trvá, než jej systém zpracuje, čímž dochází ke zdržení. Pokud chcete informaci znát hned, můžete léky do aplikace zadat ručně.

To samé platí i o doplňcích stravy a lécích, které jsou vydávané bez předpisu. Ty ale musíte do aplikace zadat ručně vždy, jelikož si je interní systém nemá odkud načíst.

Oznámení od rizika 3

Jak jsme uvedli výše, rizika 0–2 nejsou závažná a není nutné na jejich základě upravovat dávkování léků. Proto na tyto 3 skupiny aplikace neupozorňuje.

Upozornění dostanete až od skupiny 3 – středně závažná rizika interakce léků, a to formou push notifikace. Pokud využíváte chytré hodinky, může vám push notifikace přijít i na ně.

Push notifikace o nevhodné kombinaci léků.
Autor: Oborová pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví

Push notifikace upozorňující na nevhodnou kombinaci léků.

Obecně se ale dá možnost push notifikací vypnout, pokud o ně nestojíte.

V případě, že vám přijde informace o tom, že užívané léky navzájem představují minimálně riziko 3, doporučí vám aplikace, abyste se obrátili na svého lékaře a upozornili ho, že užíváte jmenovitě tyto a tyto léky, které spolu mohou navzájem interagovat, a jak máte postupovat.

Pokud nebudete chtít kontaktovat svého lékaře, nebo to z nějakého důvodu není možné, nabízí OZP také možnost obrátit se na jejího Asistenta zdraví na telefonu (844 111 000). Jedná se však o barevnou linku, která je zpoplatněna.

Je možné, že lékař o potenciálním riziku ví, a přesto vám léky předepsal. V některých případech totiž může případné riziko interakce představovat menší nebezpečí, než kdybyste léky neužívali vůbec.

Další oznámení

Kromě oznámení o riziku interakce užívaných léků také aplikace upozorňuje na shodu a podobnost lékových skupin a na jejich rizikové podávání nebo nevhodné užívání.

Ze své praxe pojišťovna nejčastěji řeší případy, kdy může docházet k ovlivnění srdeční činnosti, interakce bisfosfonátů, tedy léků zabraňujícím rozvoji poškození kostí, a vápenatých iontů, interakce mezi clopidogrelem, což je protidestičkové léčivo proti srážlivosti krve, s inhibitory protonové pumpy při léčbě vředů, refluxu a gastritidy nebo interakce mezi nesteroidními protizánětlivými léky a léčivy ovlivňujícími krevní tlak.

Aplikace vás dále upozorní i na potenciálně problematické potraviny, doplňky stravy a byliny, které by na užívané léky mohly mít negativní vliv.

„Vezměte si své léky“

Zatím poslední novinkou, kterou pojišťovna spustila pro své klienty, je oznámení o tom, že si má pacient vzít své léky. Aplikace vám ve zvolený čas sdělí, jaké léky a v jakém dávkování si máte vzít. Funkce slouží především těm, kteří užívají hodně léků.

Připomenutí užití konkrétního léku.
Autor: Oborová pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví

Připomenutí užití konkrétního léku.

I tady se oznámení zobrazí formou push notifikace přímo na telefonu či chytrých hodinkách.

Aplikace u zdravotních pojišťoven

OZP není jediná pojišťovna, která svým klientům nabízí aplikaci.

Zdravotní pojišťovna Aplikace  Kde je aplikace dostupná
Česká průmyslová zdravotní pojišťovna Zdraví v mobilu Android, iOS (momentálně nefunkční)
Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví Vitakarta Web, Android, iOS,Windows
RBP, zdravotní pojišťovna MojeRBP Web, Android
Vojenská zdravotní pojišťovna ČR Zdraví na klik Web, Android, iOS
Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR Moje VZP Web, Android
 Zaměstnanecká pojišťovna ŠKODA Karta mého srdce Web, Android, iOS, Windows
 Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR ZP211 Web, Android, iOS

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna sice aplikaci má, ale momentálně je nefunkční. Podle informací na infolince by měla aplikace běžet od poloviny července 2019.

Vojenská zdravotní pojišťovna ČR umožňuje, aby její aplikaci využívali i klienti jiných zdravotních pojišťoven, byť v omezenějším režimu.

Stát připravuje vlastní lékový systém

Centrální evidenci užívaných léků jednotlivých pacientů připravuje i stát. V poslanecké sněmovně aktuálně leží novela zákona o léčivech, která s tímto systémem počítá.

skoleni_15_4

Ministerstvo zdravotnictví v novele navrhuje, aby byl zřízen státní systém, který by evidoval, jaké léky mají jednotliví pacienti předepsány. Lékař by pak měl možnost do tohoto systému při předepisování léků nahlížet a zhodnotit rizika.

Do systému by měli mít možnost nahlížet i samotní pacienti, pokud si vyřídí přístup. Zatím je však zákon ve 3. čtení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).