Hlavní navigace

Počítejte s námi

7. 8. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Spočítat si čistou mzdu, výnos stavebního spoření, výši splátkek úvěrů či zjistit, zda má nárok na přídavky na děti, zvládne sám jen člověk "z oboru". S Měšcem to zvládne každý! Na zodpovězení otázky typu "Kolik měsíčně zaplatíte za miliónovou hypotéku" už nemusíte do banky.

Podobně jako v minulém díle seriálu o užitečných utilitkách Měšce, kdy jsme vám představili Žebříčky, se i dnes zaměříme na službu, která je dostupná všem bez rozdílu – registrovaným i neregistrovaným uživatelům – Kalkulačky.

Kalkulačka v pojetí Měšce není jen prostý nástroj na provádění základních početních operací. Slouží naopak k jednodušším či složitějším finančním výpočtům. Nemusíte znát postup ani vzoreček výpočtu, stačí vždy odpovědět na jednoduché otázky položené vstupním formulářem.

Kde kalkulačky naleznete?

Kalkulačky naleznete nejsnáze v Přehledu kalkulaček, ale budete-li se pohybovat po konkrétních produktech a „křižovatkách“, relevantní výpočetní nástroje naleznete i tam.

Nacházíte-li se například „na území“ daně z příjmů, v nabídce jsou připraveny kalkulačky čisté mzdy a životního minima.

Některé kalkulačky naleznete ve více oblastech. Tak je tomu nejčastěji s kalkulátorem čisté mzdy, jenž se nalézá na Měšci celkem osmkrát. Důvodem je jedině užitečnost kalkulačky pro různé oblasti činností – ať si chcete zažádat o úvěr, zjistit daňovou povinnost či nárok na sociální dávky, vždy potřebujete znát svou čistou mzdu.

Co a jak spočítat

Použití kalkulaček je široké, ale jednoduché. Jakmile naleznete správný výpočetní nástroj, stačí zadat formulářem vyžádané informace do správných kolonek a odeslat. Pro ukázku se podívejme na výpočet čisté mzdy.

<calculator id=„12“></cal­culator>

K výše uvedené kalkulačce mám zvláštní osobní vztah. Ne, že bych díky ní zjistil, že nemusím platit daně, zas tak vřelý není. Před časem ale odhalila chybu jednoho interního účetního programu, čímž si mě získala.

Velmi užitečnou a šikovnou je kalkulačka pro výpočet nároku na sociální dávky. Jedná se o utilitku vyvinutou s novým Měšcem.

dan_z_prijmu

<calculator id=„13“></cal­culator>

S novým Měšcem přišla na svět i kalkulačka „Daňová úspora penzijního připojištění“.

<calculator id=„14“></cal­culator>

Spočítat si můžete celou řadu dalších „finančních příkladů“ od úroků v bance přes životní minimum po splátky úvěru. A pokud vám bude nějaká výpočetní utilitka chybět, zašlete nám své náměty na adresu redakce@mesec.cz.

Využíváte kalkulačky na Měšci?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).