Hlavní navigace

Názor k článku Počet bankomatů i debetních karet roste, ale kreditek naopak ubývá od JaPepa - Chápu to správně, že podle vás je etické...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 8. 2020 13:15

    JaPepa

    Chápu to správně, že podle vás je etické a morální zakázat lidem placení kartou? Že je správné jim říkat, které "myšlenky mají okamžitě zavrhnout"?

    Připadá mi, že lidi dělíte do dvou skupin: První chtějí (jako vy) jen hotovost a chtějí zrušit karty. Ostatní chtějí jen karty a zrušit hotovost. Ale neuvažuje ty, kteří nemají nic ani proti kartám ani proti hotovosti. Ty by šlo dál dělit např. na ty, kteří preferují hotovost, ale karty jim na rozdíl od vás nevadí. Opačně na ty, kteří preferují karty, ale proti hotovosti nic nemají. No a pak na skupinu (do které patřím i já), kteří využívají karty, většinou jim dávají přednost, občas používají i hotovost, ale zásadně jsou proti jejímu zrušení.

    Také jste si špatně (chybou nebo záměrně?) vyložil reakci pana Nováka. On se důrazně ohradil proti všem, kteří by mu chtěli zakazovat placení kartou. Vy jste to překroutil tak, že je proti všem, kteří chtějí platit hotovostí.
    Je rozdíl mezi: "Tohle mi (ne)vyhovuje, tak to (ne)budu používat, a jsem rád, že mi to nikdo nezakazuje / nepřikazuje. Ostatní ať se rozhodnou podle sebe." a mezi přístupem: "Tohle je podle mne špatné a tudíž se to musí zakázat i pro všechny ostatní." Do toho druhého řadíte snahu o zakázání hotovosti, ale stejně tak tam spadá snaha o zrušení karet.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).