Hlavní navigace

Počet bankomatů i debetních karet roste, ale kreditek naopak ubývá

17. 8. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Visa Inc.
Češi se v roce 2019 rozplatili platebními kartami. Ale jen debetními, kreditek naopak ubývá a klesá i počet transakcí s nimi. Vyplývá to ze statistik České národní banky.

V Česku ke konci roku 2019 obíhalo přes 13 milionů platebních karet. Znamená to, že v peněženkách je často více jak jedna karta, nejsou výjimky, že lidé mají více platebních karet k více účtům.

Jen debetních karet bylo vydáno 11,4 milionu. Ale kreditek opět ubylo, meziročně jich ubylo o 48 tisíc, ke konci loňského roku jich tak bylo vydáno 1,6 milionu. Debetní karty zajistily 90 % transakcí, ten zbytek připadá na stále ubývající kreditky.

Počet karet celkem v milionech kusů (bez ohledu na počet jejich funkcí) a počet bankomatů v jednotkách kusů.
Autor: Česká národní banka

Počet karet celkem v milionech kusů (bez ohledu na počet jejich funkcí) a počet bankomatů v jednotkách kusů.

Bankomatů přibývá, vkladových stále jako šafránu

Bankomatů meziročně přibylo o 91 kusů, ale jen 4 uměly i hotovost vkládat. Za to platebních terminálů je přes 210 tisíc, meziročně jich přibylo 27 tisíc. Více platíme, méně je však inkas. Češi začali více používat běžné platební příkazy, rostly o 5 %, a naopak o 3 % se meziročně snížil počet inkas.

Počet příkazů k úhradě a počet plateb kartami (v milionech).
Autor: Česká národní banka

Počet příkazů k úhradě a počet plateb kartami (v milionech).

Výběrů hotovosti na přepážce ubývá, ale kartou platíme více

Objem hotovostních výběrů na přepážkách v roce 2019 klesal o téměř 20 mld. Kč na 458 mld. Kč a objem hotovostních vkladů na přepážce poklesl v témže roce o téměř 60 mld. Kč na 713 mld. Kč. Vliv na to mohou mít i vysoké bankovní poplatky za výběr hotovosti a také za vklad na účet třetí osobou. Oba poplatky mohou být i sto korun.

dan_z_prijmu

Objem plateb debetními a kreditními kartami (v miliardách Kč)
Autor: Česká národní banka

Objem plateb debetními a kreditními kartami (v miliardách Kč)

Objem plateb kartami vydanými bankami (kromě karet s funkcí elektronických peněz) se zvýšil ze 711 mld. Kč na 808 mld. Kč v roce 2019. Z toho objem plateb debetními kartami se zvýšil o 108 mld. Kč. Naopak objem plateb kreditními kartami meziročně poklesl o téměř 11 mld. Kč na 91 mld. Kč, protože však klesal i samotný počet kreditních karet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje finančnímu poradensví v praxi a publikační činnosti na téma finanční gramotnosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).