Hlavní navigace

PMI indexy z EMU zklamaly. EU ekonomika se propadá

21. 11. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ačkoliv čtvrteční data z EMU příznivá nebyla, euro nakonec vůči dolaru neoslabilo.

Zprávy a události

 Americké spotřebitelské ceny v říjnu stagnovaly (trh –0,1 % m/m), meziroční růst tak zůstal beze změny na úrovni 1,7 %. Jádrové ceny se zvýšily o 0,2 % m/m (trh +0,1 %), meziroční jádrová inflace se mírně posunula nahoru z 1,7 % na 1,8 %. Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti se po revizi marginálně snížily o 2 tis. na 291 tis. (trh 284 tis.). Průmyslový PMI index se v listopadu zhoršil o 1,2 bodu na 54,7 bodu (trh 56,3 bodu). Na druhou stranu vpředhledící index vzrostl o 0,9 % (trh +0,6 % m/m) a prodeje stávajících domů se zvýšily o 1,5 % meziměsíčně (trh –0,4 %).

Maloobchodní tržby ve Velké Británii se v říjnu zvýšily o 0,8 % m/m (stejně rostly i tržby očištěné o prodej aut, trh očekával +0,3 %). Meziročně byly tržby vyšší o 4,3 %.

 Německý průmyslový PMI index se v listopadu zhoršil z 51,4 bodu na 50,0 bodu (trh 51,5 bodu), obdobně dopadl i index ze služeb (propad z 54,4 bodu na 52,1 bodu, zatímco trh očekával mírné zlepšení). Za celou EMU se průmyslový index snížil o 0,2 bodu na 50,4 bodu (trh 50,8 bodu) a index ve službách o 1 bod na 51,3 bodu (trh 52,4 bodu). Průmyslový index se zhoršili i ve Francii (o 0,9 bodu na 47,6 bodu), zatímco index ve službách se zlepšil (o 0,5 bodu na 48,8 bodu). Spotřebitelská důvěra za celou EMU se také propadla o 0,5 bodu.

PMI indexy z EMU zklamaly

Ačkoliv čtvrteční data z EMU příznivá nebyla, euro nakonec vůči dolaru neoslabilo. Během dopolední seance sice ztrácelo až k hladině 1,2500 USD/EUR, v odpoledních hodinách své ztráty vymazalo a dnes ráno se obchoduje okolo úrovně 1,2550.

Ačkoliv se očekávalo u evropských PMI indexů zlepšení, opak byl pravdou. Tyto předstihové indexy za listopad se propadly v průmyslu i ve službách v Německu i za celou eurozónu. Ekonomové SG očekávali, že růst HDP by měl ve čtvrtém čtvrtletí za celou EMU dosáhnout 0,2 % q/q, po dnešních číslech hrozí zhoršení tohoto výhledu. Eurozóna se tak pravděpodobně bude pohybovat na konci roku na hraně recese.

Data z druhé strany Atlantiku ukázaly na stagnující celkovou inflaci a mírně akcelerující jádrovou inflaci, což ovšem bylo způsobeno jednorázovým zvýšením cen letenek. Průmyslový PMI stejně jako v EMU zklamal, nicméně se alespoň nachází dostatečně v pásmu expanze (54,7 bodu). Potěšil pak růst vpředhledícího indexu o 0,9 % meziměsíčně a prodejů stávajících nemovitostí (+1,5 % m/m), jejichž výše se již dotáhla na úroveň ze září 2013.

Dnes bude ekonomický kalendář de facto prázdný, lze tak očekávat klidnější seanci. Zveřejněn bude jen průmyslový index z okolí Kansasu, který by si měl dle ekonomů SG polepšit o 3 bb. Větší pozornosti se budou těšit centrální bankéři, z ECB bude mluvit její šéf M. Draghi a také Constancio (první k tématu Evropa a druhý k měnové politice). Z americké centrální banky budou přednášet také dva její členové (Tarullo a Williams).

Česká koruna ve čtvrtek téměř beze změny

Česká koruna se včera vůči euru obchodovala téměř beze změny, když se kurz CZK/EUR pohyboval v pásmu 27,65–27,71 bez výraznější tendence nahoru či dolů. Ostatním měnám ve středoevropském regionu se dařilo, polský zlotý i maďarský forint si okolo čtvrté hodiny shodně připisovaly 0,2 %.

Z domácí ekonomiky opět nebyla zveřejněna žádná data, těch jsme se dočkali pouze v Polsku. Průmyslové ceny v souladu s očekáváním v říjnu poklesly o 0,3 % meziměsíčně, meziroční deflace pak dosáhla 1,2 %. V deflaci se pohybuje i spotřebitelské ceny (-0,6 % y/y v říjnu), pouze jádrové ceny ještě stále mírně rostou (+0,2 %). Podle centrální bankéřky Zielinské-Glebocké nemůže centrální banka trpět deflaci po delší období. Polská centrální banka tak bude v následujících týdnech a měsících pozorně sledovat zejména inflační data. Další snížení sazeb tak nelze vyloučit, když v současnosti se tamní klíčová sazba nachází na úrovni 2,0 %. Kromě cen v průmyslu byla v Polsku zveřejněna i průmyslová produkce, která meziročně vzrostla o 1,6 % (trh +1,4 %). Meziměsíčně a po očištění se výroba zvýšila o 0,3 % (SWDA), což vytváří dobrý základ pro poslední čtvrtletí letošního roku a naznačuje, že by se mohla dařit i českému protějšku.

skoleni_15_5

Dnes se žádných důležitých ekonomických událostí nedočkáme, obdobné to bude ovšem i v Evropě a USA. Lze tak očekávat klidnější seanci.

Česká výnosová křivka se ve čtvrtek posunula dolů zejména na delším konci, který se snížil o 4 bb. Pohyb následoval vývoj na evropském protějšku a téměř vymazal včerejší růst, který dosáhl na delším konci 5 bb.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).