Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Platit škodu musíte i za zvíře, které není vaše od Nalim - Zajímalo by mne, jaký právní názor by zaujal...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 6. 2010 10:33

    Nalim (neregistrovaný)

    Zajímalo by mne, jaký právní názor by zaujal tentýž soud, pokud by někomu na silnici vběhl pod kola divočák. Jedná se předce o podobný případ. Konkrétní sdružení myslivců provozuje v tom místě honitbu, ve které chová zvěř. Lze sice namítnout, že by to mohl být kus z jiné honitby, to se ale přece neřeší ani při tom, když se zvěř loví. Co je na území honitby, patří onomu sdružení. Pak by mělo také nést odpovědnost za škodu, ktrá byla jinému způsobena jejich činností, na což by měli být správně pojištěni. Dále by již neměla být žádná překážka v uhrazení škody, způsobené na motorovém vozidle?

  • 27. 6. 2010 19:55

    DD (neregistrovaný)

    Ano, o to právě mi jde. Ovšem nejedná se o škodu na motorovém vozidle, ale na mých vlastních dolních končetinách  – tři tržné rány, dohromady přes 30 cm. Prasata jsou přemnožená, napadlo mě na asfaltové komunikaci (ne v lese) a myslivci na mou stížnost vyjádřili lítost.......trochu málo, myslím.

  • 28. 6. 2010 10:24

    benzin (neregistrovaný)

    JJ presne tak nejen prasta jsou premnozena, ale i srnci a dnaci zver. Prave protoze myslivci strasnym zpusobem zakrmuji a to nejen v krmelcich, ale delaji obrovske vnadiste (kopy na kterych je i nekolik vlecek pice, repy apod.). Myslivcum to samozrejme vyhovuje. Problem je v tom, ze zakon o myslivosti dava spoustu prav, ale jen minimum (maji vubec nejake?) povonosti.
    -
    Ten zakon vychazi z predpokladu, ze myslivci se staraji o statni bohatstvi, chovaji (ale i reguluji stav) zver. Kazdopadne ta zver nepatri maitelum pozemku, ani mysliveckemu sdruzeni, to v honitbe pouze vykonava sluzbu pro stat, za coz mu nalezi odlovena zver.
    -
    P.S.: Nemalo poslancu jsou celny mysliveckych sdruzeni a maji radi tuto kratochvili. Proto taky myslivecka sdruzeni nemaji temer zadnou zodpovednost a ani povinnosti. Take neexistuje kontrola, ktera by kontrolovala jestli je plan lovu stanoven spravne a jestli se nefixluje (jako ze se vzdycky fixluje) pri jeho pleni.

  • 29. 6. 2010 11:14

    DD (neregistrovaný)

    Máte pravdu, vyjadřovali se dost arogantně, co si to vůbec dovoluji si stěžovat. Ale mně vážně nepřipadá normální potkat prase v 10 dopoledne na kraji silnice mezi chatami. Jestli mělo hlad nebo poblíž mladé netuším, odnesla jsem to 5 týdnů trvající pracovní neschopností a šokem. Proto mě velice zaujal článek, který řeší, že škodu musíte platit i za zvíře, které není vaše. Myslivcům zvěř nepatří, ale mají se o ní starat. A pokud odmítají provést nějaká opatření, aby se případ neopakoval (možná i s horšími následky), ráda bych je vytrestala alespoň náhradou škody.

  • 29. 6. 2010 12:11

    benzin (neregistrovaný)

    No oni maji prava a povinosti dle zakona. A mezi temi povinostmi neni nahrada skod zpusobenych zveri. Ta zver je narodni bohatstvi, tak mozna muzete zkusit to odskodneni vymahat na statu, ale stejne asi nic nedostanete.

  • 29. 6. 2010 12:45

    Flasi (neregistrovaný)

    Holt všichni jsme si rovni, ale myslivci jsou si rovnější.
    Když na silnici zabijete zvíře, tak (ač to málokdo udělá, když nemusí) máte povinnost odevzdat ho mysliveckému sdružení, které v daném místě provozuje honitbu.
    Logicky, protože to zvíře jim patřilo živé a patří jim i mrtvé.
    Ale když vám to zvíře způsobí škodu (mimo pár extra řešených situací jako je škoda na úrodě apod.), tak vám místní myslivecké sdružení nemusí nahrazovat nic, protože oni za to logicky nemohou.

  • 29. 6. 2010 14:46

    benzin (neregistrovaný)

    Odevzdat ho musite, ale z jinych duvodu. Ono jim nepatri, pouze maji povinost se o takove zvire postarat. Maji ho povinost zaevidovat do planu lovu (a o tento kus budou moct mene odlovit) a nasledne zlikvidovat. Podle zakona nemohou zvire srazene autem prodat na maso nebo sami snist (coz samozrejme udelaji). Mislivci delaji pro stat sluzbu, to je ta hlavni myslenka mysliveckeho zakona.

    Nicmene co se treba vlku tyce, tak skody ktere zpusobi na stadech jsou chovatelum kompenzovany statem. Ale nevim jestli je to spearatni narizeni / zakon, nebo se to vztahuje na libovolnou skodu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).