Hlavní navigace

Platit některé bankovní poplatky je absurdní

4. 12. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Banky jsou stvořeny, aby generovaly zisk, a je legitimní, že za jejich služby se platí. Ovšem některé poplatky, které s radostí účtují, jsou doslova postavené na hlavu.
Hlavním internetovým partnerem hlasování o nejabsurdnější bankovní poplatek je finanční server Měšec.cz

Poprvé na mezinárodní úrovni. Počínaje 1. prosincem 2007 se začalo hlasovat v Česku a na Slovensku o 20 absurdních bankovních poplatků. Pokud vám některé poplatky bank připadají postavené na hlavu, neváhejte a zapojte se do hlasování.

Portál www.bankovnipoplatky.com vyhlásil 3. ročník ankety „o nejabsurdnější bankovní poplatek“. Tentokrát se anketa uskuteční nejen v České republice, ale i na Slovensku.

V 1. ročníku návštěvníci webu zcela suverénně zvolili za vítěze poplatek za příchozí platbu. Ve 2. ročníku pak zvítězil poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky. Pro 3. ročník ankety jsme tyto vítězné poplatky nezařadili – ať mají šanci „vyhrát“ i jiné absurdní a nesmyslné poplatky. Anketa by kromě zjištění postojů klientů bank měla do jisté míry vyvinout tlak na banky v souvislosti s výší bankovních poplatků. Po skončení 3. ročníku ankety se uskuteční supervolba, tedy volba toho nejabsurdnějšího bankovního poplatku ze tří „vítězných“ poplatků.

Nominováno bylo 9 poplatků z ČR, které se nejlépe umístily loni, dále 4 absurdní poplatky ze Slovenska. Do 30. listopadu 2007 pak mohli návštěvníci webu rozšířit seznam poplatků o další nominace. Z těchto tipů jsme sestavili tabulku těch poplatků, které byly nominovány nejčastěji.

<chart id=„1“></chart>

Harmonogram hlasování:

1. 12. 2007 – 31. 1. 2008 – 1. kolo hlasování
1. 2. – 28. 2. 2008 – Finálové kolo hlasování (3 poplatky)
1. 3. 2008 – Vyhlášení nejabsurdnějšího bankovního poplatku pro rok 2007
1. 3. – 15. 3. 2008 – Supervolba – hlasování o super absurdním bankovním poplatku (ze tří vítězů této ankety – 2005, 2006, 2007)

Hlasy z ČR a ze Slovenska se budou zaznamenávat do jedné tabulky, která bude na konci vyhodnocena. Pro statistické a mediální účely budeme schopni prezentovat výsledky i odděleně. Vzhledem k objektivitě hlasování bude omezen počet PC v rámci jedné IP adresy na 20.

Hlasuje se o následujících 20 bankovních poplatcích

Nejčastěji nominované bankovní poplatky, jak je navrhli bankovní klienti (název bankovního poplatku nemusí přesně odpovídat terminologii ze sazebníků bank, ale měl by pro účely hlasování srozumitelně popsat dotyčný bankovní poplatek):

Poplatek za vedení běžného účtu
Poplatek za vedení kontokorentního úvěru
Poplatek za vedení kreditního účtu
Poplatek za vedení (správu) hypotečního účtu
Poplatek za vedení platební karty (roční)
Poplatek za účetní položku
Poplatek za připsání úroku
Poplatek za změnu údajů (změna bydliště, nový OP)
Poplatek za neuskutečnění platby (nepřijatý příkaz např. v rámci sběrného boxu)
Poplatek za příjem většího množství roztříděných mincí
Poplatek za rozměnění peněz
Poplatek za stornování či změnu trvalého příkazu
Poplatek za zablokování karty
Poplatek za poskytnutí úvěru
Poplatek za neoprávněnou reklamaci
Poplatek za nadměrný vklad
Vyšší poplatek za vklad na účet třetí osobou
Poplatek za službu internetbanking
Poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat nebo přes internetbanking
Poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou

Vybrané absurdní situace, které napsali klienti bank:

Příběhy z Česka

Platby za vedení účtu u zemřelého klienta

V peněžním ústavu mi bylo sděleno, že manželovi, který zemřel a má v bance veden účet, budou i nadále nabíhat platby za vedení účtu, i když na účtu již nebude žádný pohyb. Manžel a ani nikdo jiný zrušit účet nemůže, dokud nebude vyřízeno dědické řízení a dědic pak doplatí uvedené poplatky za vedení účtu – tedy položky debetu. No, to je opravdu ironie – hojit se na někom, kdo se nemůže bránit.

Poplatek za nadměrný hotovostní vklad

Při vkladu na podnikatelský účet v hotovosti nad 500 000 Kč si KB účtuje procentní poplatek. Na doporučení pracovnic u pokladní přepážky, chci-li vložit např. 1 000 000, vložím 500 000 bez poplatku u jednoho okénka a pak si vystojím frontu u jiného. Bez poplatku vložím druhých 500 000. Je to trochu jako v Kocourkově.

Poplatek z výběru z kreditní karty

Při čerpání z kreditní karty je 45 dnů bez úroku, ale za každých 1 000 Kč strhne banka 10 Kč. Při vložení zpět na účet jsem dala 460 Kč víc nad limit, takže jsem byla naopak v plusu. O těchto 460 Kč jsem přišla s odůvodněním, že jsem tím porušila smlouvu o čerpání z kreditní karty!? Takže kdybych třeba přeplatila o několik tisíc, tak bych o ně také zřejmě přišla. Nad tím zůstává rozum stát.

Poplatek za příjem platby z EU (SRN)

eBanka mi účtuje za přijetí zahraniční platby z Německa v ekvivalentu kolem 100 000 Kč absurdní velepoplatek 1 000 Kč! Ano, je to za PŘIJETÍ PLATBY, do 100 000 si účtují 1 % z přijímané částky (samozřejmě ještě NAVÍC vydělají přepočtem měny podle kurzu devizy nákup), těch 1 000 Kč je administrativní poplatek bance. Zákazník si platí svoje bankovní výlohy v Německu sám. Nad 100 000 Kč už jim je to jedno a paušál zůstává 1 000 Kč. Měli by si účtovat jeden standardní poplatek jako u příjmu platby v Kč, kdy platím 7 Kč bez ohledu na výši částky.

Poplatek za rozměnění si vlastních peněz u pokladny KB

Chtěl jsem si rozměnit 11 kusů dvoutisícovek na 50, 100, 200, 500 a 1 000korunové bankovky. Pokud bych chtěl dostat více než 50 kusů bankovek, tak je poplatek 1 %, minimálně však 100 Kč a bez omezení. Naštěstí jsem byl na tuto skutečnost upozorněn dopředu. Rozměňovat v bance se nevyplácí.

Příběhy ze Slovenska

Poplatek za zrušení trvalého příkazu – jak banka rychle zavedla nový poplatek

Nemile mě zaskočil poplatek za ukončení trvalého příkazu 25 Sk v SLSP na mém sporožirovém účtu, kde mám zaplacený balíček exklusive. Trvalý příkaz byl zadaný tak, že platba měla proběhnout celkem 9×. Zadávala jsem ho přes internetbanking a ukončil se automaticky – lidský faktor tedy v bance nemusel vůbec zasahovat.

Před půl rokem, kdy jsem zjistila tento poplatek poprvé, jsem kontrolovala sazebník SLSP v rubrice tohoto balíčku, ale takový poplatek jsem tam nenašla. Takže jsem napsala reklamaci a SLSP mi vrátila peníze zpět. Před dvěma týdny jsem opět zjistila strhnutí tohoto poplatku (25 Sk) za ukončení dalšího trvalého příkazu. Z minulé zkušenosti jsem si byla jistá, že uspěji, takže jsem opět napsala reklamaci. Tentokrát s komentářem, že žádám odevzdat mnou popisovanou chybu programátorům k přepracování, protože se domnívám, že jde o opakované neoprávněné obohacování banky. Jaké ale bylo moje překvapení, když se mi za pár dní bankovní úřednice telefonicky ozvala s tím, že ji to sice mrzí, ale reklamace není oprávněná, protože mnou reklamovaná položka se již v sazebníku nachází. Banka tento poplatek velmi rychle zavedla.

Poplatek za rozměnění tisícikoruny

Nedávno jsem se omylem zastavil ve Slovenské spořitelně v Auparku v Bratislavě, abych si v pokladně rozměnil 1 000korunovou bankovku na drobnější peníze (konkrétně 1×500 Sk, 2×200 Sk a 1×100 Sk). Zůstal jsem ale jako opařený, když mi za toto rozměnění naúčtovali poplatek 20 Sk. Zdůvodnění znělo následovně:

Výměna bankovek a mincí různých nominálních hodnot, které klient předložil bance nebo které banka odevzdala klientovi, je zpoplatněná, a to 0,40 Sk za kus, minimálně pak 20 Sk.

skoleni_15_4

Poplatek za vystavení potvrzení

Poplatek, který banka naúčtovala naší společnosti za vystavení potvrzení, že společnost je klientem banky a má v bance založený účet – 1 000 Sk + DPH.

Autor je provozovatelem serveru bankovnipoplat­ky.com

Zúčastníte se ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je provozovatelem serveru Bankovní poplatky.com, organizátorem petice proti poplatkové politice bank a ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).