Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Platit nebo neplatit poplatky u lékaře? od nanai - Jsem opravdu ráda za poplatek za pohotovost. Je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 1. 2008 11:29

    nanai (neregistrovaný)
    Jsem opravdu ráda za poplatek za pohotovost. Je naprosto neskutečné jak lidé pohotovost zneužívají-minimálně polovina lidí které během pohotovostní služby ošetřím by si klidně se svým problémem mohla zajít ke svému obvodnímu lékaři již dříve, nebo naopak počkat do dalšího dne. Někkteří by pak ki lékaři nemuseli jít vůbec-např. lidé jsou schopni přijít s dítětem na pohotovost se 1 štípancem od komára na čelíčku, nebo s 2 dny trvající rýmou a teplotou 37,1C. A to za situace, kdy mi právě záchranka přivezla vážně nemocné dítě na příjem, a ti s rýmou se ještě rozčilují že musí 30 minut čekat, než je přijdu ošetřit. Tak takové lidi má pak opravdu lékař chuť vynést z ordinace v zubech. Bohužel řada lidí, kteří péči nezneužívají, ani nevěří, že část populace to naopak dělá s velkou oblibou.Přijdou například v neděli večer na pohotovost, protože chtějí ušetřit čas-nechce se jim následující dopoledne čekat u lékaře,a na pohotovosti jsou obvykle ošetřeni dříve.
  • 3. 1. 2008 11:58

    Monika (neregistrovaný)
    Ano, to je taky jeden z důvodů proč zavést poplatky! Ať si sáhne na srdce ten, koho se to týká.
  • 5. 1. 2008 1:37

    anonymní
    Ikdyž se mne to týká, na srdce si aahat nebudu. Se svými dětmi chodíme pokud možno o víkendu na pohotovost, nejraději do nemocnice(vzdálená přes 30 km od bydliště), pokud nás vezme. A víte proč ?
    Protože náš dětský lékař je z mého hlediska lempl, který při kažkém zakašlání automaticky předepisuje antibiotika. Nejsem sice zdravotnicky vzdělán, ale myslím si, že imunitní systém je takovým léčením postupně ničen. Protože z vyprávění svých známých vím, že i další dětští lékaři postupují obdobně, nemá smysl lékaře měnit.
    V nemocnici dostanou moje děti péči na daleko vyšší úrovni. Pořádná prohlídka od doktora, který to s dětmi umí, antibiotika jsou nejkrajnější řešení, v případě nepříznivého průběhu nemoci je možná telefonická konzultace. Nemusíme čekat dlouho - před námi je max. 1 pacient. V normální dětské ordinaci je to často na několik hodin, kdy si prskající děti vymění všechny možné bacily. V případě situace, kdy pohotovostní lékař řeší akutní situaci, bez reptání počkáme.

    Poplatek 90 Kč je z tohoto hlediska směšná částka, kterou rád zaplatím - ostatně kdyby bylo třeba, zaplatím i víc. Zdraví mých dětí mi za to stojí.
  • 3. 1. 2008 14:39

    Tomáš Marný (neregistrovaný)
    Ano, část populace to tak dělá... A vy si myslíte, že ta část populace (pokud máme na mysli stejnou - já myslím tu, jejíž příslušníci z 95% nepracují a kradou jako straky), bude ty poplatky platit?
  • 4. 1. 2008 11:30

    anonymní
    No, tu teplotu bych nepodceňoval. Mnoho pacientů může mít např. meningokoka, a laik těžko pozná, zda o něj nejde. A tady hrají roli v žití a nežití doslova minuty. Nebo se zlomenou rukou taky budete čekat až do rána či dokonce pondělí po víkendu? Nevím, několikráte jsme na pohotovosti byli, ale že by tam lidé chodili s banalitami, s tím jsme se u skučících či zakrvácených pacientů rozhodně nesetkali.
    Ono kdyby u obvodních lékařů byly důstojné podmínky a pacoši nemuseli čekat celé dopoledne v bolestech či horečkách ve vydýchané čekárně, až na ně přijde řada po řadě předběhnuvších pacošů či jednání s dealery, lidé by bez obav k tomu obvoďákovi šli.
    Nám exla sousedka na banální chřipku. Měla "jen" blbou teplotu, na pohotovost nešla, v pondělí měla mít v práci uzávěrku. V neděli odpoledne se tam objevil pohřební vůz. Ale zdravotnictví ušetřilo za práci lékaře a nějaká léčiva, vystavení úmrtního listu je hrazeno z veřejného pojištění a je jistě levnější než léčba... Posuzovat od stolu a z tabulek zneužívání lékařské péče je opravdu pitomina na entou nebo jen výmluva, aby od lidí mohlo být legálně odčerpáno další kvantum peněz, které se dá chudákům podnikatelům na lepší podmínky v podnikání. Chápal bych, kdyby zdravotníci měli problémy s přežitím jako třeba zemědělci, ale žádného zdravotníka s neuspokojivými příjmy bohužel neznám, a to se v této "branži" bohužel dost pohybuji ... Pokud chtějí být ohodnoceni jako lékaři na Západě, musí třeba ordinovat i v odpoledních hodinách, ale zároveň musí být náležitě finančně ohodnoceni i jejich pacienti, aby měli z čeho platit. Jednosměrně (odpovídající evropské platy proti socialistickým almužnám mnohých zaměstnanců) to ve vyspělé společnosti nemůže fungovat. Nebo jdeme zpátky na Balkán?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).