Hlavní navigace

Názor k článku Platit nebo neplatit poplatky u lékaře? od anonym - Zavedl bych tyto poplatky: Za pobyt v nemocnici (za...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 2. 2008 21:25

    anonymní
    Zavedl bych tyto poplatky:
    Za pobyt v nemocnici (za stravu, i doma jí každý) pro osoby od 18 do 100 let ve výši 75,-Kč denně. Nejdéle však za 90 dní v kalendářním roce.
    Platilo by se po odchodu z nemocnice a to nejdéle do 30 dnů (ne jak je nyní do 8 dnů) aby lidé mohli platbu realizovat z příchozí výplaty, důchodu, nebo peníze sehnat. Důležitá je maximální délka platby, která je ve většině států EU. Ne jako nyní v ČR kdy se platí v nemocnici nebo LDN třeba za celý rok. Dále by neměly děti do 18 let platit. Tak je tomu např. v Německu. Je nemorální aby platili i kojenci.
    Poplatek za zneužití lékařské pohotovosti (posuzoval by lékař, zda šlo o banalitu) 100,-Kč

    Uvažoval bych: Poplatek za recept (za každou položku) 10,- až 20,-Kč

    Zrušil bych poplatek za návštěvu lékaře. Lidé často k lékaři nejdou, aby neplatili, poškozují si zdraví a léčba je pak dražší. Navíc je jistě pro lékaře ponižující vybírat peníze za ošetření, když si každý platí zdravotní pojistku. Náklady na výběr 30,-Kč jsou údajně 30-45% z vybrané částky (tiskopisy, čas, méně ošetřených pacientů, administrativa, uchovávání a manipulace s financemi, bankovní poplatky...). Výběr zdržuje a má minimální finanční přínos.

    Zvažoval bych spoluúčast u stomatologa za plombu. Ve výši 50%. tedy v současné době asi 150 - 200 Kč. Ovšem za podmínky, že by se dalo na stomatologické zákroky dobrovolně připojistit. Připojištění by mohlo měsíčně stát okolo 100.-Kč.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).