Hlavní navigace

Platební karty: Ztráta soukromí?

15. 1. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Fronty u pokladen za člověkem platícím kartou se pomalu krátí, jak se zrychluje "odbavování" bezhotovostních zákazníků. Přesto se někteří lidé elektronickým platbám vyhýbají a prostředky moderní techniky odmítají... a mohou k tomu mít důvod. Nechtějí přijít o soukromí.

Česká republika se pomalu zaplavuje přílivem platebních karet, když jejich celkový počet přesáhl 7,7 milionu. Není se co divit, placení kartou je pohodlné a skýtá i další výhody (např. není třeba nosit velkou hotovost, může být spojena s pojištěním a další). I proto bylo jen za třetí čtvrtletí loňského roku uskutečněno téměř 35 milionů retailových transakcí v objemu skoro 42 mld. Kč (statistiky za čtvrté čtvrtletí a s tím ani za celý rok ještě nejsou k dispozici).

Počet vydaných karet v ČR3. čtvrtletí 2006
Druh karty Počet vydaných karet
Debetní karty 6 547 592
Kreditní karty 790 706
Charge karty 366 855
Celkem 7 705 153

Zdroj: Sdružení pro bankovní karty

Použití karty je též stále snazší – vždyť klienti bank mají k dispozici bezmála 52 tisíc provozoven vybavených na akceptaci platebních karet a necelé 3 tisíce bankomatů. A bankomaty stále vedou před použitím karet k úhradě v obchodě s téměř 40 miliony transakcemi bez pár milionů v objemu 141 mld. Kč. Opět jen za jediné čtvrtletí.

Platební karty vydané v ČR ve 3. čtvrtletí 2006

Zdroj: Sdružení pro bankovní karty

Poměr vydaných platebních karet k práceschopnému obyvatelstvu (zaměstnaní plus nezaměstnaní dle Českého statistického úřadu za 3. čtvrtletí 2006) dosahuje 1,48, tzn. na jednoho práceschopného obyvatele České republiky připadá téměř jedna a půl platební karty; přesto nemá kartu zdaleka každý. Řada lidí, kteří se naučili karty využívat, má více než jednu, k nim je třeba připočíst firemní karty – lidí, kteří kartu nemají žádnou, zbude více než dost.

<chart id=„6“></chart>

Proč nepoužívat platební karty?

Motivy, proč se někteří lidé brání používání platebních karet, jsou v zásadě čtyři – náročnost použití technologie, cena za službu, bezpečnostní obavy a obavy o ztrátu soukromí.

Náročnost použití platební karty

Platba kartou je bezesporu dovednost, kterou si musí osvojit nejen obchodník, který platbu přijímá, ale také zákazník, který kartou platí či vybírá z bankomatu. Nejedná se o dovednost nikterak náročnou, ale zejména starším či zdravotně postiženým lidem může dělat potíže.

Cena za službu

Cena za platební karty a jejich využívání je dalším motivem některých odpůrců platebních karet. Vydání karty je zpoplatněno již výjimečně, poplatkově je zatíženo častěji vedení karty.

Orientační cena za roční vedení platební karty
Cena
od do
Elektronická karta 0 Kč 360 Kč
Embosovaná karta 200 Kč 900 Kč
Zlatá karta 3 500 Kč 4 800 Kč

V tabulce jsou uvedeny pouze orientační ceny. Zejména u „vyšších typů“ platebních karet – embosovaná, zlatá – bývá v ceně za kartu zahrnuto též pojištění (nejčastěji cestovní v různém rozsahu či pojištění ztráty platební karty). V rámci některých balíčkových účtů lze i dražší karty získat v ceně za vedení účtu – pak je ale zpravidla vyšší poplatek za vedení účtu. V rámci různých bonusových programů za používání karty lze cenu též snížit.

Použití karty u obchodníků zpravidla zpoplatněno nebývá. Výjimkou mohou být karty asociace MasterCard, která umožňuje obchodníkům (v závislosti na smlouvě s jejich bankou) přenést náklady na platbu kartou na zákazníky. V České republice je to ale jev velmi řídký. Nejčastěji se s poplatkem za úhradu kartou můžete setkat při nákupu přes internet v zahraničních obchodech. Karetní asociace Visa zpoplatnění platby kartou neumožňuje ve svých pravidlech.

Zpoplatněny jsou výběry z bankomatu. U nich též platí, že banky, které mají výběry z bankomatu zpoplatněny vyšší částkou, nabízejí několik výběrů (alespoň z vlastních bankomatů) zdarma.

Poplatky za výběr z bankomatu
Výběr z bankomatu
od do
„Vlastní“ bankomat 2,50 Kč 9 Kč
„Cizí“ bankomat 6,50 Kč 39 Kč
Zahraničí* 0,5 % 2,5 %

* Poplatek je vybírán buď jako procentní část plus pevná část (např. 0,5 % + 75 Kč), nebo procentem z vybírané částky s minimální výší poplatku (např. 2,5 %, min. 80 Kč) – z tohoto důvodu nelze jednoznačně říci, jaký poplatek je nejvyšší a jaký nejnižší.

Část klientů odrazují též případné poplatky za blokaci a stoplistaci platebních karet. To však již souvisí s bezpečnostními obavami.

Bezpečnost platebních karet

Platební karty jsou terčem mnoha útoků – od phishingových, kdy se útočník snaží získat čísla karet a další bezpečnostní prvky přes internet, přes kopírování karet po „klasické“ kapesní krádeže.

Podle Roba Keenana, produktového vedoucího (Product Leader) vývoje debetních karet společnosti MasterCard, nesou největší bezpečnostní rizika transakce bez fyzické přítomnosti platební karty – tedy internetové, telefonní a korespondenční transakce. Ostatně ke zvýšení bezpečnosti internetových transakcí má přispět systém 3D Secure, jehož základní pilíř spočívá v oddělení platby od internetových obchodů.

Výraznému snížení rizika, pokud nepotřebujete provádět internetové a MO/TO (mail order/telefon order) transakce, je využití elektronických platebních karet (pozor, některé karty Visa Electron internetové transakce umožňují) nebo zakázání těchto transakcí. Pokud občas internetovou platbu provést potřebujete, může být alternativou internetová karta, u níž lze operativně měnit limity plateb.

Případů, kdy by došlo k většímu úniku informací, ubývá. Poslední větší, který měl dopad i na několik českých klientů, se stal před rokem a půl ve Spojených státech, kde došlo ke zcizení informací o 40 milionech platebních karet. Útočník se k informaci dostal, protože zpracovatelská společnost porušila pravidla karetních asociací.

Ztráta soukromí

Udržet si poslední zbytky soukromí v přelidněném světě je stále náročnější. Platební karty tomu rozhodně nepomáhají. Pokud platíte v obchodě hotovostí, jste zcela anonymní. Použijete-li platební kartu, prodavač zjistí vaše jméno a bude mít k dispozici váš podpis. U embosovaných karet i číslo a CVV2 kód, s nimiž lze provádět MO/TO transakce a platit na internetu. Platba je ověřena v bance, která o ní provede záznam. Je-li kasa v obchodě vybavena pamětí, není technický problém spojit vaši platbu s vaším nákupem, a ani vaše útrata tak nezůstane anonymní…

Co chrání soukromí, jsou bankovní tajemství, pravidla kartových asociací a zákony na ochranu osobních údajů. Vše ale může jít vniveč, stanete-li se podezřelými z jakéhokoli trestního činu – a nemusí se jednat jen o majetkový delikt. V rámci vyšetřování s požehnáním soudu musí banky spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení. Zda se vaše vina prokáže či nikoli, je věc jiná…

skoleni_15_4

Jistou alternativu platebních karet nabízejí např. švýcarské banky.

Pokud by však tento motiv měl bránit použití platebních karet, bylo by beztak třeba jít ještě dál. Dohledat zapnutý telefonní přístroj lze s přesností na desítky metrů (lze se bránit předplacenými kartami), pohyb na internetu lze také sledovat. Ostatně v posledních měsících probíhá v ČR akce proti sdílení materiálů chráněných autorským právem přes internet – a policie je díky stopám, kterým se „sdíleči“ nevyhnou, velmi úspěšná.

Stopy zanechávané platebními kartami ale nejsou jen v neprospěch slušných lidí, kteří si snaží zachovat soukromí. Mohou též ochránit před nebezpečnými skupinami, jakou se v minulém týdnu podařilo odhalit v Německu.

Používáte platební karty?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).