Hlavní navigace

Platební karty v bezpečí

3. 12. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Riziko ztráty platební karty a jejího následného zneužití je noční můrou leckterého střádala. Toto riziko se ale dá minimalizovat nejenom obezřetným zacházením s kartou, ale také vhodným pojištěním. Nabídek je povícero a rozdíly jsou někdy až překvapivě velké.

Banky vesele vybavují své klienty platebními kartami a jejich klienti tyto karty vesele používají v platebním styku. Jelikož si banky chtějí své klienty udržet a zároveň musí dodržovat právní normy platné v ČR, snaží se své klienty chránit. Příkladem takové ochrany může být zodpovědnost banky za ztráty vzniklé zneužitím klientovy platební karty.

Od kdy ručí banky za škody způsobené zneužitím karty
Banka Odpovědnost za škodu
ČSOB 24 hodin před telefonickým nahlášením ztráty
Česká spořitelna Poslední tři kalendářní dny (včetně dne nahlášení ztráty)
HVB Bank Posledních pět kalendářních dní (včetně dne nahlášení ztráty karty)
Raiffeisenbank Den, ve kterém byla nahlášena ztráta karty
eBanka Poslední tři kalendářní dny (včetně dne nahlášení)

Banky přebírají tuto odpovědnost v půlnoci dne, kdy byla nahlášena ztráta (resp. odcizení) karty. Rafinovaný zloděj ale do půlnoci peníze jistě stihne zneužít, nemluvě o tom, že si klient banky nemusí chybějící karty všimnout okamžitě, nýbrž až po několika dnech. Tento problém se pokouší řešit banky prostřednictvím pojištění proti zneužití a ztrátě platební karty.

Základní principy

Banky, které pojištění proti zneužití platební karty poskytují, mají zpravidla smlouvu s neživotní pojišťovnou, která pojistnou ochranu realizuje. Samotné pojištění se pak vztahuje na finanční ztráty vzniklé následkem ztráty/krádeže kar­ty.

Základní podmínkou pro krytí je skutečnost, že nebyla karta zneužita svým vlastníkem. To je vcelku zřejmé. Ochrana se ale nevztahuje na ty transakce, při kterých byl použit PIN. Klient, který si tedy píše PIN na lístek v peněžence nebo nedej bože přímo na kartu, může mít problém.

Většina bank, která nabízí toto pojištění, vylučuje z krytí i ty transakce, při kterých nedošlo k fyzickému předložení karty. To se týká zejména internetových plateb, při kterých stačí zadat její identifikační číslo. Dohadování se se společností, které bylo takto zaplaceno, může být složité. Zvláště pak, sídlí-li v Jižní Americe.

Zradou v tomto pojistném produktu je způsob placení. Platí se totiž (ve všech případech) celoroční pojištění. Chcete-li se pojistit na kratší období, máte smůlu. Vyprší-li platnost karty dříve, pojištění končí a klient nebývá nijak kompenzován. Taktéž je dobré dávat si pozor na termín „jednorázové pojištění“. Básník tím chce říct, že po pojistné události, chce-li klient v pojištění pokračovat, musí zaplatit znovu celoroční pojistné.

Pojištění ztráty platební karty u nás začala v loňském roce nabízet ČSOB, později se k ní přidala Česká spořitelna, HVB Bank, Raiffeisenbank a v nedávné době i eBanka. Podívejme se nyní blíže právě na eBanku, jejíž nabídka je nejnovější.

eBanka

Tato dceřiná společnost České pojišťovny přišla s relativně bohatou nabídkou pěti variant pojištění lišících se pouze pojistnou částkou od 10 000 Kč až do relativně nadstandardních 80 000 Kč. Pojistné odpovídá nabídce ostatních pojišťoven (resp. bank), je zde patrné, že se tvůrce podmínek „odpíchnul“ od již existujících nabídek a zvolil mírně nižší pojistné.

eBanka pojištění zneužití platební karty
Varianta Pojistná částka Spoluúčast Roční pojistné Roční pojistné zlevněné (*)
E20 20 000 Kč  – 230 Kč 195 Kč
E30 30 000 Kč  – 290 Kč 246 Kč
E40 40 000 Kč  – 360 Kč 306 Kč
E50 50 000 Kč  – 480 Kč 408 Kč
E80 80 000 Kč  – 720 Kč 612 Kč

* eBanka nabízí pro pojištění zakoupené do konce tohoto roku 15% slevu na pojistném

Banka přebírá odpovědnost za škody vzniklé za 72 hodin od půlnoci dne nahlášení, tedy za poslední tři kalendářní dny. Podmínky pojištění jsou naprosto standardní, krytí se vztahuje pouze na transakce, při kterých došlo k fyzickému předložení karty.

Za zmínku jistě stojí současná akce eBanky. Její klienti, kteří si pojištění platební karty sjednají do konce tohoto roku, získají 15% slevu na pojistném. Pojištění je možné sjednat ke kartám Standard, Classic, Business, Gold, Standard Charge a Business Charge.

Z čeho vybírat

Zmíněné pojištění nabízejí i další banky, udělejme si tedy jejich stručnou rekapitulaci.

ČSOB

ČSOB přišla s nabídkou jako první, čemuž odpovídalo i původní vysoké pojistné, které musela pod konkurenčním tlakem citelně snížit.

ČSOB pojištění zneužití platební karty
Varianta Pojistná částka Spoluúčast Roční pojistné
Basic 15 000 Kč 10%, min. 300 Kč 150 Kč
Classic 50 000 Kč 10%, min. 300 Kč 460 Kč
Super 85 000 Kč 10%, min. 300 Kč, max. 5000 Kč 800 Kč
Extra 200 000 Kč 5%, min. 300 Kč 1300 Kč

Její nabídka je výjimečná zejména nejvyšší pojistnou částkou (200 tis. Kč) a skutečností, že si klient musí platit spoluúčast. Taktéž právě u ní čeká na klienty překvapení ve formě jednorázového pojistného. Krytí by taktéž zasloužilo „prodloužit“, pojištění se vztahuje pouze na škody vzniklé 24 hodin před nahlášením ztráty karty.

Česká spořitelna

Česká spořitelna své pojištění nabízí pouze k debetním kartám, držitelům karet Gold je poskytováno bezplatně. Tři varianty jejího pojištění s maximální pojistnou částkou patří ke standardu na trhu.

ČS pojištění zneužití platební karty
Varianta Pojistná částka Spoluúčast Roční pojistné
P 10 10 000 Kč  – 170 Kč
P 30 30 000 Kč  – 320 Kč
P 50 50 000 Kč  – 480 Kč

Pojištění se vztahuje na škody nahlášené za poslední tři dny (taktéž standard), nevztahuje se ale na poplatky za zablokování karty (rovněž standard).

HVB Bank

Ačkoliv HVB Bank nabízí pouze dvě varianty pojištění, je tato nabídka přeci jenom unikátní. Pojištění se totiž vztahuje na rekordní dobu pěti kalendářních dnů od nahlášení ztráty platební karty. Pojištění je navíc nabízeno úplně ke všem kartám, které banka vydává.

HVB Bank pojištění zneužití platební karty
Varianta Pojistná částka Spoluúčast Roční pojistné
Varianta 1 20 000 Kč  – 200 Kč
Varianta 2 50 000 Kč  – 500 Kč

Pojistné podmínky jsou obdobné jako u ostatních pojišťoven. Na platby přes Internet se pojištění taktéž nevztahuje.

skoleni_15_4

Raiffeisenbank

S relativně mladou a odlišnou nabídkou přišla i Raiffeisenbank. Ta nabízí držitelům Komlpetkonta s variantou Klasik (80 Kč měsíčně) nebo Optimum (125 Kč měsíčně) pojištění zdarma.

Raiffeisenbank pojištění zneužití platební karty
Varianta Pojistná částka Spoluúčast Roční pojistné
Klasik, Optimum 10 000 Kč  – Zdarma v rámci Kompletkonta (varianty Klasik a Optimum)

Tato varianta pojištění zneužití platební karty ale žádným zázrakem není. V prvé řadě existuje pouze jedna varianta pojištění, v řadě druhé je charakterizována nízkou pojistnou částku, a to pouhých 10 000 Kč.

Využíváte pojištění platební karty proti zneužití?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).