Hlavní navigace

Platební karta nemusí sloužit jen k běžnému placení

18. 5. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Lístek už platební kartou zaplatíte. Co třeba zaplatit daně nebo poplatky za psa? Jaký je potenciál platebních karet?

Bezkontaktní placení se rozmáhá stále více. S tím souvisí i neustálé zvyšování se bezkontaktních terminálů, které má za následek i zvyšování počtu bezkontaktních transakcí. Platební karty ale nemusíme využívat jen pro placení za služby. Variant je více. Vyplynulo to z přednášky Lukáše Pokorného ze společnosti Global Payments Europe na konferenci Platební karty vs. hotovost, kterou pořádal server Měšec.cz.

Zde se můžete podívat, jak se za poslední rok změnil počet transakcí a terminálů, kde můžete bezkontaktně zaplatit.

Vývoj bezkontaktního placení.
Autor: Sdružení pro bankovní karty

Vývoj bezkontaktního placení

Mezi roky 2014 a 2015 přibylo v České republice 18 000 bezkontaktních terminálů. Spolu s tím se zvyšuje i počet bezkontaktních transakcí a objem peněz, které skrze bezkontaktní transakce utratíme, a to více než dvojnásobně. Pokud ale stále více peněz utrácíme bezkontaktně, znamená to, že méně peněz utrácíme v hotovosti. Proto se některé společnosti začaly zaměřovat na to, jak své služby poskytovat tak, abyste nemuseli hotovost využívat.

Bezkontaktní doprava

O platebních kartách a jejich využitelnosti v dopravě jsme již psali. O možnostech, jaké platební karta v tomto směru nabízí, si můžete přečíst v článku „Karty nebo mince? Ve veřejné dopravě hraje roli čas“. S nákupem jízdenek se pojí několik možností, jak ho bezkontaktně realizovat:

  • Nákup a platba časového kupónu přes internet v e-shopu.
  • POS network – kartu si musíte zaregistrovat na prodejním místě, následně provedete nákup a platbu jízdného a validaci přímo ve voze.
  • Tokenizace.

Aby byl časový kupón přiřazen k platební kartě, ale nemusel být na ni přímo zapsán, jako to bývá u dopravních karet, využívá se například tokenizace. Tokenová brána vás při registraci platební karty přes e-shop přesměruje do prostředí právě tokenové brány, kde zadáte údaje o platební kartě a následně jste opět přesměrováni na stránky dopravce se speciálním ID kódem. Ten pak používáte v souvislosti s párováním časových kupónů k vaší kartě.

Možnost zakoupit si jízdenku a zaplatit ji platební kartou ve voze hromadné dopravy již možná je. Přiřadit kupón k platební kartě je již také v současné době varianta, kterou si můžete v rámci cestování vyzkoušet. Doba jde ale stále dopředu, a tak se již nyní výrobci zamýšlejí nad tím, jak umožnit podobné, ale i jiné služby skrze mobilní telefony. Tam zatím modernizace mírně zaostává, V dopravě si zatím skrze mobilní telefon nakoupíte pouze SMS jízdenku. Doprava však není jediná, kde se mohou bezkontaktní platby rozvíjet.

Poplatky za psa zaplaťte mobilem

Potenciál platebních karet a bezkontaktních plateb je ale mnohem vyšší. Několik variant představil v rámci své přednášky Lukáš Pokorný. V budoucnu by vše mohlo fungovat skrze nějaký přístupový kanál, kde si vy jako zákazník pořídíte konkrétní službu. Přístupovým kanálem může být:

  • Smart portál – počítač, tablet, smartphone – zakoupení služby skrze internet, mobilní aplikace atd.
  • POS terminál – přepážka či kancelář, kde s vámi objednávku provede konkrétní pracovník.
  • Veřejný přístup – samoobslužné panely či kiosky.

V rámci využití jednoho z výše uvedených kanálů si zaregistrujete vaši platební kartu – abyste transakce následně mohli provádět bezkontaktně. A zakoupíte si například lístek do kina. Poté dojde k tokenizaci. Při nákupu platební kartou je vaše platební karta přeměněna na tokenové ID. Toto ID je pak distribuováno ke konkrétnímu obchodníkovi, který tak ověří vaši platbu. S takto zaplaceným lístkem do kina pouze přijdete k pokladně, přiložíte kartu a již se zobrazí, že vstupenka je zakoupena, jelikož vaše platební karta je spárována s výše vygenerovaným ID kódem a tím i s vaší objednávkou.

Společnost Global Payments Europe věří, že by se takto realizované nákupy mohly rozšířit do oblastí:

  • dopravy,
  • městské agendy,
  • kultury.

V rámci městské agendy by platby fungovaly trochu jinak, jelikož se zde většinou musíte identifikovat a prokázat svou totožnost. Jedinečným identifikátorem by bylo vaše jméno, rodné číslo či SPZ vašeho auta. Jeden z těchto údajů by se promítl do ID, které se vygeneruje v rámci tokenizace, a vy byste tak mohli platit za komunální odpad, poplatky za psa či pokuty za parkování. Ale i daně.

V oblasti kultury již tak přísné podmínky nejsou, a tak by nákup lístků do zoo, na koupaliště, sportoviště, divadla či do jiných kulturních zařízení probíhal tak, jako výše popsaný nákup lístku do kina.

Token ale může fungovat i jako klíč ke skříňce v posilovně či na koupališti, která vám bude přiřazena po provedení nákupu.

Chytrá města

V souvislosti s realizací podobných projektů a technologií se mluví o tzv. smart cities – chytrých městech. V České republice z pohledu bezkontaktních plateb není jasně daná definice, kdy je možné město považovat za „smart city“. Pro některé úřady je to v okamžiku, kdy začínají akceptovat bezkontaktní platby v rámci placení právě různých poplatků. Pro jiná města to může být právě možnost bezkontaktního placení v dopravě. Toto však může být pouze první fáze.

Agendy se mohou dále rozšiřovat a platební karta může být použita například jako identifikátor. Stejným způsobem ale může sloužit i mobilní telefon, různé čipy apod.

A pokud rozvineme teorii ještě dál, můžete si v budoucnu koupit lístek na MHD a k tomu získat parkovací místo, abyste mohli na okraji města zaparkovat, pohodlně dojet do centra městskou dopravou. Parkovací lístek či vstup na parkoviště si platit nemusíte, ten máte v rámci lístku.

skoleni_15_4

Platební karty nebo hotovost?

Hotovost je v dnešní době stále velmi využívána, ale postupně se začíná vytrácet. V České republice je tento trend o něco pomalejší a méně viditelný než v zahraničí, například v severských státech je platební kartou realizováno 80 % všech transakcí. U nás se ale různé společnosti snaží vymyslet všemožné způsoby, jak vás „rozplatit“ a přesvědčit, že bezkontaktní placení je pro vás výhodnější, pohodlnější či příjemnější. Proto vám například e-shopy nabízejí možnost uschovat si zde číslo platební karty, abyste při budoucím nákupu nemuseli číslo znovu psát. 

Zda hotovost zmizí úplně, nebo se bude využívat minimálně, nebo naopak objem peněz vydaných v hotovosti vzroste, se s jistotou říci nedá. Postupem času se však objevuje stále více a více možností, jak svá zařízení spárovat s platební kartou a následně platební kartu využívat k nejrůznějším platbám. Záleží tedy na každém, jaké varianty placení jsou mu příjemné a jaké se rozhodne využívat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).