Hlavní navigace

Platby kartou jsou pro Čechy klíčové, ale bez hotovosti by žít nechtěli

13. 11. 2019
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Česká spořitelna a. s.
Většinou už dnes platíme primárně kartou. I tak by ale třetina Čechů vnímala zrušení hotovosti velmi negativně. Ačkoli ale Češi preferují bezhotovostní platební styk, leckdy mají v pojmech nepořádek.

Platební kartou v dnešní době platí 80 % Čechů. Ani tak by se však hotovosti nevzdali a podle řady z nich má v platebním styku své místo, které zatím nejde tak snadno nahradit kartou. Podívejme se, jak se Češi staví k platebnímu styku.

Pouze hotovostí skoro nikdo neplatí

Platební zvyklosti Čechů jsou podle průzkumu České bankovní asociace různé. Většina používá jako hlavní platební prostředek svoji debetní platební kartu. Zhruba třetina platí i kreditní kartou a méně než pětina pak mobilním telefonem.

Těch, co by v dnešní době používali k placení pouze hotovost, moc není.

Jaké platební prostředky používáte?
Autor: Česká bankovní asociace

Jaké platební prostředky používáte?

Zajímavostí však je, že jich oproti loňskému roku přibylo. V roce 2018 používalo jen hotovost 8 % dotázaných. Letos už je to 15 %.

V roce 2018 bylo v České republice celkem 11 800 000 aktivních platebních karet. Z toho drtivá většina, 9 900 000 karet, byla debetní. Pouze 1 800 000 představovalo kreditní karty.

K novějším metodám placení, jako je platba mobilním telefonem, platební nálepkou na klíčích či telefonu anebo debetní předplacenou kartou, se kloní spíše mladá generace. Ti jsou otevřenější novým metodám a variantám, zatímco s přibývajícím věkem se lidé drží spíše zavedených a známých postupů.

K bankomatu alespoň jednou za měsíc

Výběry z bankomatu už dnes také nejsou prioritní pro řadu dotázaných. Alespoň 66 % z nich vybírá jedenkrát měsíčně. Zbylá třetina ani to ne. Opět to ale výrazně závisí na věku respondenta.

Paradoxně v tomto případě platí, že čím mladší klient banky je, tím častěji si chodí vybírat z bankomatu. Mladí lidé chodí vybírat v průměru jednou týdně.

ČBA - Jak často vybíráte z bankomatu?
Autor: Česká bankovní asociace

ČBA – Jak často vybíráte z bankomatu?

Bezkontaktní výběry nabývají postupně na popularitě. Zatímco v roce 2018 jejich využívání přiznala necelá pětina dotázaných (18 %), v letošním roce je pravidelně využívá už třetina.

Naopak vkladomaty za účelem vkládání peněz jsou využívány velmi ojediněle.

V České republice máme celkem 5461 bankomatů. V loňském roce v nich bylo provedeno celkem 183 000 000 transakcí. Průměrná vybíraná částka činí 4244 Kč.

Někteří dokonce bankomaty nevyužívají vůbec, a to jak na vklady, tak na výběry. V průzkumu více než polovina dotázaných přiznala, že bankomat k vkladům hotovosti nevyužívá vůbec. A 9 % Čechů jej nevyužívá ani k výběrům hotovosti. 

Cashback nabírá na popularitě

Co naopak nabírá na popularitě, je tzv. cashback, neboli výběr hotovosti přímo na pokladně. Funguje na jednoduchém principu, kdy kromě zaplacení částky požádáte ještě o vydání hotovosti přímo na pokladně.

Počet transakcí cashbacku se oproti loňskému roku zvýšil o 60 % na 809 000 transakcí. Mezi lety 2017 a 2018 se navíc objem transakcí zdvojnásobil a činil miliardu. Průměrně takto vybíráme 1473 Kč.

Zrušit hotovost? Třetina je pro

Často omílanou otázkou ve společnosti je případné zrušení hotovosti. S tím, jak se doba stále více digitalizuje, už hotovost nevyužíváme natolik jako dříve. Část Čechů by tak opravdu byla pro její kompletní zrušení.

Ve 36 % případů by Češi zrušení hotovosti brali jako krok ke zjednodušení života. Všude už by zkrátka platili jen kartou, mobilem, hodinkami apod. Pro 33 % by tento krok nepředstavoval ani zjednodušení, ani zhoršení, zkrátka by ho vnímali neutrálně. Zbylých 31 % by ale takový krok vnímalo velmi negativně a do určité míry by omezoval jejich svobodu.

Ať tak či tak, na zrušení hotovosti zatím není Česká republika připravena. Ani jinde ve světě nejsou tak daleko, že by hotovost zcela zrušili. Ještě stále jsou totiž místa, kde se bez hotovosti neobejdete. Často to bývá při nákupu jízdenek v městské hromadné dopravě, při platbě parkovného, při nákupu občerstvení či zmrzliny v malém stánku, na lokálních trzích, různých prodejních výstavách apod. I tam už se čas od času najdou průkopníci, kteří mají platební terminál, ale je jich zatím minorita.

Kartou na internetu provádíme hlavně zahraniční platby

K placení služeb přes internet využíváme nejčastěji platební bránu. Tato metoda letos jen těsně porazila možnost dobírky, která je mezi Čechy stále velice populární.

Jakou formou nejčastěji platíte na internetu?
Autor: Česká bankovní asociace

Jakou formou nejčastěji platíte na internetu?

Je zde pomalu vidět trend, kdy placení kartou na internetu nabývá na oblibě. Jsou mu nakloněni hlavně mladší nakupující, pro které je to nejpohodlnější cesta. Naopak starší generace stále preferuje placení zboží až při jeho dodání.

Ti, co používají kartu i k placení na internetu, platí nejčastěji stejnou kartou, jakou běžně využívají.

Jakou platební kartou platíte na internetu?
Autor: Česká bankovní asociace

Jakou platební kartou platíte na internetu?

Malé procento Čechů má k platbě na internetu vyhrazenou speciální kartu, kterou na nic jiného nepoužívá. Někteří pak k platbě využívají spíše kreditní kartu.

U plateb kartou na internetu převažují zahraniční platby, a to v počtu 58 000 000 transakcí za rok 2018. Domácích transakcí bylo provedeno o poznání méně, a to 47 500 000. Domácí transakce jsou ale za vyšší částky. Za rok 2018 činil objem domácích transakcí 45 miliard korun, ale u zahraničních pouze 42 miliard korun.

Okamžité platby ano, ale jen bezplatně

O okamžitých platbách jsme na Měšci psali již několikrát. Namátkou například v těchto článcích:

Aktuálně umí okamžité platby Air Bank, Banka CREDITAS, Česká spořitelna, Komerční banka a Raiffeisenbank. Do konce roku je chce spustit ještě i MONETA Money Bank.

Při využití okamžitých plateb jsou peníze z jednoho účtu na druhý zaslány a připsány během několika sekund, a to kdykoli, tedy v režimu 24/7. Aby ale proces fungoval, musí i banka odesílatele umět okamžité platby.

Podle průzkumu ČBA o tomto typu plateb zatím slyšelo 65 % dotázaných, přičemž 35 % Čechů zatím nemá o existenci takové služby tušení.

Ti, co o službě vědí, ji uvítali a rádi ji budou využívat, ale většinou jen za podmínky, že bude bezplatná. Tak se k situaci staví 80 % dotázaných. Pouze 1 % lidí uvedlo, že by okamžité platby využilo i v případě, že by si za ně banka účtovala jakýkoli poplatek. Poplatek do 150 Kč jsou ochotna akceptovat pouze 2 % dotázaných. Zbylých 10 % službu využívat nechce bez ohledu na to, jestli ji jeho banka bude někdy nabízet.

To, že lidé o okamžitých platbách vědí, ale ještě neznamená, že jim rozumí. Podle průzkumu si 30 % Čechů myslí, že v případě využití okamžité platby jsou peníze připsány během několika hodin. Dalších 12 % si pak myslí, že peníze dojdou až druhý den.

Zmatky i v dalších faktech

A zmatky mají lidé v oblasti okamžitých plateb i v řadě dalších faktů. Podle průzkumu si 19 % Čechů myslí, že okamžité platby fungují jen ve všedních dnech. Dalších 14 % si pak myslí, že tyto platby probíhají jen v rámci úředních hodin banky.

skoleni_15_5

Nesprávně si 35 % respondentů také myslí, že okamžité platby je možné využít i k poslání peněz kamkoli po EU v jakékoli cizí měně. A 6 % dotázaných se dokonce domnívá, že systém okamžitých plateb v ČR je možné využít pouze pro platební příkazy v nějaké cizí měně.

I tak však 57 % Čechů odpovědělo správně, že okamžitou platbu je možné využít jen v rámci České republiky a pro příkazy v české měně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).