Hlavní navigace

Plány Donald Trumpa na omezení regulace finančního sektoru pomohly akciím nahoru

6. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Hlavním motorem jsou i zde akcie finančních domů, které globálně pozitivně reagují na plány Donalda Trumpa omezit regulaci tohoto sektoru.

Hlavní události

ČEZ by mohl dostat za bulharská aktiva až 400 mil. EUR.

Západoevropské akcie zahájí nový týden smíšeně.

Z dnešních makroekonomických ukazatelů stojí za pozornost pouze ráno zveřejněné německé tovární objednávky, které výrazně předčily očekávání analytiků. Ze Spojených států se ničeho zajímavého na začátku týdne nedočkáme. V jeho průběhu budou investoři na starém kontinentě sledovat data o vývoji průmyslové produkce v největších evropských ekonomikách. Druhý týden v měsíci obecně nenabízí příliš důležitých údajů v USA. Výjimkou jsou obchodní bilance nebo spotřebitelská důvěra michiganské univerzity.

Výsledková sezóna si dnes vybírá spíše oddechový čas, když výsledky zveřejní pouze několik amerických a evropských společností. Mezi ně patří například irská aerolinka Ryanair, italský operátor Telecom Italia či americký filmový producent Twenty-First Century nebo výrobce počítačových her Hasbro.

Obchodování na zámořských trzích

Závěr uplynulého týdne patřil v zámoří především finančním titulům, které si připsaly dvě procenta a přispěly tak značně k růstu celého indexu S&P 500, který si polepšil o 0,7 % a dostal se tak na dosah svého historického maxima z konce ledna. Index 500 největších amerických společností tak vymazal ztráty z celého týdne a celkově zakončil v minimálním zisku 0,1 %. Průmyslový index Dow Jones ztratil za posledních pět seancí jednu desetinu procenta, ale udržel se nad psychologickou hranicí 20.000 bodů. V minulém týdnu se dařilo především firmám s malou tržní kapitalizací, jejichž index Russell 200 vzrostl o 0,5 %. Páteční růst akciových titulů podpořila i tvorba nových pracovních míst, která výrazně předčila očekávání trhu.

V nákupu akcií neotáleli na začátku nového týdne ani asijští investoři a s výjimkou australského trhu rostou všechny burzy. Hlavním motorem jsou i zde akcie finančních domů, které globálně pozitivně reagují na plány Donalda Trumpa omezit regulaci tohoto sektoru. Banky v Japonsku pak také profitují z výsledkové sezóny, která ukazuje na jejich vysoký zisk díky globálně rostoucím výnosům a zvýšené volatilitě po amerických prezidentských volbách. Zisky jednotlivých akciových indexů však nejsou příliš vysoké, když se pohybují maximálně do 0,9 % jako v případě tajwanského trhu.

skoleni_15_4

ČEZ

Energetická společnost již na konci ledna informovala v tiskové zprávě o tom, že zvažuje prodej bulharských aktiv a že o koupi projevilo zájem několik investorů. ČEZ provozuje v zemi distribuční a prodejní společnost a zároveň je pod jeho křídly i uhelná elektrárna Varna. Ta ale kvůli neplnění ekologických předpisů nyní stojí. Agentura Bloomberg v pátek uvedla, že cena těchto aktiv by se mohla vyšplhat zhruba na 400 mil. EUR.

Kroky vedoucí k prodeji těchto aktiv lze vzhledem k dlouhodobým sporům s regulátorem a v současnosti vedeným arbitrážním řízením vnímat za pozitivní. Na druhou stranu možná získaná částka z prodeje je výrazně nižší, než ČEZ v této zemi investoval. Otázkou rovněž zůstává, kolik se společnosti podaří získat ze zmíněné arbitráže. Zprávu vnímáme neutrálně pro cenu akcií.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).