Hlavní navigace

Názor k článku PID Lítačka: jednotný dopravní systém pro Prahu a Středočeský kraj. Kupon můžete mít i na kartě od Pavel - Tak to má být udělané tak aby to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 8. 2018 13:25

    Pavel (neregistrovaný)

    Tak to má být udělané tak aby to ověřit šlo. Čím složitější systém, tím větší je šance na jeho poruchu a tím robusnější musí být protředky pro ošetření těchto poruch.

    Nejjednodušší systém zakoupení papírové jízdenky přímo v tramvaji a její označení při prodeji byl dávno zrušen.

    Pak přišly označovače - o něco složitější řešení - a už tam se často stávalo, že označovač měl tak tupé nože, že tu dírku prostě neudělal. Ošetřeno to nebylo, cestující s takto (ne)označenou jízdenkou byl černý pasažér a při chycení platil pokutu.

    Pak se označovalo tiskem - a zase nebylo nijak ošetřeno, když ve strojku se vypsala páska.

    Byla možnost koupit lístek v automatu, několikrát se mi stalo, že z automatu vylezl bílý ničím nepotištěný papír. A zase člověk jel na černo, i když za jízdu zaplatil.

    A teď máte dlouhý řetězec ze článků, z nichž ani jeden nezaručuje bezchybný provoz: mobil - mobilní síť - infrastruktura u dopravce - mobilní síť - mobil - terminál revizora - mobilní síť - infrastuktura dopravce - mobilní síť - terminál revizora, v každém tom kroku jsou milióny věci, co se můžou porouchat (stačí třeba během kontroly vjet do tunelu). A když se to stane, tak je z cetujícího černý pasažér?

    Systémy se stále zesložiťují, možnosti poruchy narůstají, ale nikdo to neřeší. Dokud se toto nespraví, tak prostě papír vítězi (i když dnes i ten papír představuje větší riziko poruchy než dříve, viz problémy s tiskem v automatu).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).