Hlavní navigace

Pět bank nabízí dlužníkům druhou šanci, jak levně splatit své závazky

12. 9. 2022
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Druhé státní Milostivé léto odstartovalo. Stejně jako minule se k akci přidalo i několik bank. Které to jsou a jaké nabízí podmínky?

Na začátku září odstartovala další akce Milostivého léta, která je příležitostí, jak se levně zbavit veřejnoprávních dluhů. Stejně jako loni se k ní přidalo několik bank, které nabízí svým klientům příležitost splatit jen původní výši dluhu a podstatně si tak snížit celkovou výši dluhu.

MONETA Money Bank

MONETA Money Bank svou verzi Milostivého léta odstartovala už v červnu. Akce, která nabízí smířlivější podmínky, než najdete u konkurence, a je určena většímu okruhu lidí, měla původně trvat jen do konce srpna. Nově je prodloužena do konce listopadu.

Platí pro klienty, kteří jsou v prodlení se splácením závazků o více než 90 dní nebo je jejich dluh vůči bance vymáhán soudním exekutorem.

Pro tyto dvě skupiny klientů však platí odlišná pravidla:

  • lidé v exekuci mají do konce listopadu čas na doplacení dlužné jistiny, lhůta platí opravdu jen v termínu do konce listopadu, takže kdo se přihlásí dříve, bude mít na splácení delší čas,
  • klienti, kteří jsou v prodlení o více jak 90 dní se splácením svých závazků vůči bance, mají na splacení dlužné jistiny až sedm let, během nichž jim budou nastaveny nové parametry splátkového kalendáře.

Generální pardon na sankční poplatky a úroky udělí banka v okamžiku doplacení jistiny a obchodního úroku. Tedy po třech měsících u lidí v exekuci nebo do sedmi let u klientů v prodlení delším než 90 dní. V případě, že budou tuto novou splátkovou dohodu řádně plnit, nebude jim banka během této doby účtovat žádný další úrok ani sankční poplatky, vysvětlil ředitel banky Tomáš Spurný.

Mluvčí Zuzana Filipová pro server Měšec.cz ještě dodala, že pokud by klient v exekuci potřeboval více času (například kvůli rozhodnutí něco za účelem splacení závazku zpeněžit), měl by mít možnost se v těchto individuálních případech s bankou domluvit na určitém prodloužení tříměsíční časové lhůty.

Patříte-li mezi skupinu klientů, kteří mohou akci využít, můžete se k akci připojit přes web banky.

Nabídka Milostivého léta se vztahuje:

  • na nezajištěné spotřebitelské úvěry pro fyzické osoby a
  • na nezajištěné půjčky živnostníkům (OSVČ).

Možnost sjednání splátkové dohody na sedm let naopak neplatí pro klienty v insolvenci.

Air Bank

Air Bank bude, stejně jako minule, oslovovat klienty v exekuci. Pokud ti doplatí dlužnou jistinu, odpustí jim neuhrazené obchodní a sankční úroky. Platí zde však i podmínka úhrady poplatku pro exekutora za zastavení exekuce.

Air Bank se bude snažit s exekutory domluvit, aby se i v rámci její akce, která se inspirovala Milostivým létem II, spokojili se stejnou částkou jako u Milostivého léta II, a to 1815 Kč (1500 Kč + DPH), která představuje náhradu nákladů exekutora. Ale protože se zákon o Milostivém létu II nevztahuje na dluhy klientů u soukromých společností, nemůže banka exekutorům přímo nařizovat, aby si částku za svou odvedenou práci snížili, upozornila banka.

Akce Air Bank kopíruje parametry státem vyhlášeného Milostivého léta II. Probíhá tedy od září do konce listopadu a vztahuje se jen na exekuce zahájené před 28. říjnem 2021. Dlužníci nesmí být v insolvenčním řízení a musí se jednat o fyzické osoby.

Česká spořitelna

Více informací najdete na speciálním webu České spořitelny.

Česká spořitelna spustila Milostivé léto pro klienty banky a Stavební spořitelny České spořitelny od 1. září do 30. listopadu 2022. Akce je určena jen pro klienty, jejichž nesplacené dluhy už jsou vymáhány soudním exekutorem.

Aby se klienti zbavili svých dluhů, stačí, aby zaplatili původní dlužnou částku, jistinu. Podmínkou je také uhrazení poplatku ve výši 1815 Kč příslušnému exekutorovi, jenž dluh pro banku vymáhá.

Banka avizovala, že bude klienty, kteří by mohli Milostivého léta využít, oslovovat pomocí SMS zpráv. Spustila i linku na čísle 956 777 385, kde můžete zjistit výši jistiny ke splacení a účet, na který je třeba jistinu a zmíněný poplatek pro exekutora zaplatit. Poté už komunikaci s exekutorem a zastavení exekuce vyřídí banka.

Raiffeisenbank

Podrobnosti a žádosti najdete na webu banky a stavební spořitelny.

Od září spustila Milostivé léto i Raiffeisenbank. I v tomto případě akce mohou využít i klienti stavební spořitelny ze skupiny. Podmínkou je, že jde o fyzické osoby, jejichž exekuční řízení bylo zahájeno před 28. říjnem 2021. Pokud takový klient do konce listopadu uhradí dlužnou jistinu a poplatek exekutorovi, banka zařídí zastavení výkonu exekuce a ukončí vymáhání.

Zájemci o akci musí poslat žádost o zastavení exekuce přímo exekutorovi. V případě, že nevíte, kam přesně žádost poslat, můžete se obrátit na linku banky na čísle 412 440 000.

UniCredit Bank

O akci, do které se soukromé subjekty zapojovaly minulý rok, jsme informovali v článku Dluhy v rámci Milostivého léta odpustí banky i úvěrovky. Co pro to musíte udělat?

Do akce se zapojila také UniCredit Bank. I její verze Milostivého léta trvá od září do konce listopadu, je ale určena jak pro nepodnikající, tak i podnikající fyzické osoby, které mají v exekuci úvěr nezajištěný zástavním právem k nemovitosti.

Klienti, kteří splňují tyto podmínky a chtějí doplacením jistiny snížit dluh o příslušenství, mají psát na e-mail collection@unicreditgroup.cz.

Milostivé léto v režii státu

Milostivé léto tak, jak jej letos znovu vyhlásí stát, umožňuje splacení původních veřejnoprávních dluhů bez nutnosti hradit i vzniklé náklady exekuce a další sankce. Akce opět trvá tři měsíce a začala od 1. září 2022.

Další podrobnosti k akci Milostivé léto II, kterou vyhlásil stát, najdete v článku Milostivé léto II startuje od září 2022. Máte druhou šanci snížit dluhy.

Stejně jako minule je opět určena jen fyzickým osobám, které mají dluh vůči státu nebo jiným veřejnoprávním věřitelům. Podmínkou je, aby byl vymáhaný soudním exekutorem a aby daná fyzická osoba nebyla v insolvenci. Nesmí tedy zrovna procházet oddlužením (osobní bankrot).

K zastavení exekuce je nutné, abyste během tříměsíční lhůty uhradili původní dluh (tzv. jistinu) nebo její část, na kterou je vedena exekuce, a zároveň zaplatili paušální náhradu nákladů exekuce ve výši 1815 Kč. Zbytek (tzv. příslušenství dluhu) pak bude odpuštěn.

skoleni_15_4

Aby exekutor zastavil exekuci, musíte mu do 30. listopadu 2022 písemně sdělit, že žádáte o zahájení postupu podle tohoto zákona, tedy že žádáte o zahájení postupu podle právní úpravy tzv. Milostivého léta.

Soudní exekutoři budou zastavovat exekuce pouze v řízeních zahájených přede dnem 28. října 2021. Tedy před obdobím, ve kterém probíhalo první Milostivé léto, jež trvalo od 28. října 2021 do 28. ledna 2022.

Na pomoc pro dlužníky, kteří si mohou v rámci státního Milostivého léta výrazně snížit dluh, se zaměřuje organizace Člověk v tísni, která provozuje užitečný web s informacemi Milostivé léto.

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Měšce? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).