Hlavní navigace

Perličky v pojištění zvířat: podvodníci se najdou i mezi chovateli papoušků

18. 3. 2019
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Někdo pojistí sebe a svou rodinu, jiný chce pojistit i zvíře. Z toho ale často vznikají veselé historky, například o tom, jak chtěl někdo pojistit býčí spermobanku nebo chov šelem. A kapitolou samo o sobě jsou podvody, které se ani tomuto segmentu nevyhýbají.

Čas od času zveřejňujeme na Měšci článek s nejrůznějšími perličkami z oblasti bankovnictví a pojišťovnictví. V dnešním článku se zaměříme na pojištění zvířat a různé kuriozity, se kterými se v pojišťovně pracovníci setkali.

Lidé pojišťují hlavně psy a kočky

Mezi nejčastěji pojišťovaná zvířata patří psi. Je to i logické, protože právě pes je v České republice nejrozšířenějším domácím mazlíčkem. Pojištění psů tvoří až 80 % všech pojistek z oblasti pojištění zvířat. Domácí mazlíčky si pojišťují jejich majitelé zejména ve větších městech, kde jsou náklady na veterinární léčbu obvykle vyšší, uvedla pro Měšec.cz Ivana Buriánková, tisková mluvčí České pojišťovny.

Zdaleka nejčastěji si ale pojištění zvířat sjednávají majitelé chovných stanic. Pro ně totiž není pes či kočka jen domácím mazlíčkem, ale především investicí.

Obecně ale platí, že pojistit si můžete v podstatě jakékoli zvíře, ať už domácí, či hospodářské. Speciální pojištění máme například pro chovatele koní, a to jak pro ty rekreační, tak i pro špičkové stáje, dodává Ivana Buriánková.

A většinou není problém pojistit i netradiční chovy. V této oblasti se pravidelně setkáváme s pojištěním spárkaté zvěře (jelenů, daňků či muflonů), ryb, chovatelé u nás pojišťují také bažanty, králíky a lamy. Zkušenosti máme rovněž s pojištěním chovu pštrosů, exotických papoušků, bizonů, buvolů či antilop. Jako opravdivou perličku pak mohu uvést řešení poptávek na pojištění velbloudů, krokodýlů a šelem, vypočítává Ivana Buriánková.

Na co jde zvíře pojistit?

Standardně se u pojištění zvířat setkáte hlavně s pojištěním léčení úrazu nebo nemoci. Toto pojištění kryje nezbytné veterinární léčení pojištěného zvířete ve stavu vyžadujícím bezodkladné veterinární ošetření způsobené úrazem nebo onemocněním.

Dále se můžete pojistit proti uhynutí nebo utracení zvířete. Pokud k tomu dojde, vyplatí pojišťovna jednorázově sjednanou částku. Pojistnou událostí je v tomto případě uhynutí nebo utracení pojištěného psa nebo kočky v důsledku nákazy, infekční nemoci, neinfekční získané nemoci, úrazu, operace, porodní škody nebo akutní otravy.

Často je ale nutné, abyste měli průkaz původu zvířete, nebo aby mělo zvíře speciální výcvik. O tom se vždy dopředu informujte, než pojištění uzavřete. A další možností je pojištění odpovědnosti, které se vztahuje na škodu na zdraví jiné osoby či zvířete, dále na škodu na majetku, ale také na finanční škody.

I zvířata mají pojištění odpovědnosti

Právě pojištění odpovědnosti začali lidé v posledních několika letech pro svá zvířata více poptávat. Může za to novela občanského zákoníku, která zavedla do praxe řadu momentů, které starý zákoník neznal. A k významné změně došlo v právě odpovědnosti vlastníka zvířete.

Dříve majitel zvířete odpovídal za škodu pouze tehdy, když ji prokazatelně zavinil – například neuvázal psa, ten utekl a způsobil dopravní nehodu. Dnes platí tzv. objektivní odpovědnost, tedy majitel je za škodu způsobenou zvířetem odpovědný vždy, a to bez ohledu na to, zda ji zavinil, nebo ne, uvedla pro Měšec.cz Ivana Buriánková.

Lidé se tak začali bát, že kdyby například jejich pes způsobil dopravní nehodu, ať už jejich vinou, nebo ne, škoda by šla za nimi.

Nejčastější škody v praxi

Mezi jednu z nejběžnějších pojistných událostí v rámci pojištění zvířat patří úhrada veterinárního ošetření. Nejčastěji jde o poskytnutí nezbytného veterinárního ošetření psů kvůli úrazům, ať už jde o následek rvačky s jiným psem, či jinou nešťastnou událost.

Velmi časté jsou ale právě i škody z pojištění odpovědnosti. Ačkoli je totiž váš pes vychovaný a má za sebou několik speciálních kurzů, nikdy nevíte, kdy zafunguje přirozený instinkt. Mladá žena byla se svým psem na procházce v parku. Pes byl bez vodítka. Najednou z křoví vyběhla kočka a pes se vrhl za ní. Kočka vběhla do auta, které zrovna zastavilo u parku a ze kterého vystupovali lidé. A pes skočil samozřejmě za ní. V autě tak vznikla několikatisícová škoda na čalounění sedadel a plastovém obložení interiéru včetně vnitřního polstrování dveří. Opravu toho všeho uhradila pojišťovna, a to z pojištění odpovědnosti, které měla chovatelka sjednáno, informuje Ivana Buriánková.

Cestování se zvířetem a pojištění

Někteří lidé se zvířetem i cestují, a kromě standardního pojištění tak řeší i cestovní pojištění pro zvíře.

Pojišťovny pro tento účel nabízí připojištění veterinární léčby, které se vztahuje na nezbytné léčebné výlohy v případě úrazu nebo náhlého onemocnění zvířete. Často se ale vztahuje jen na psa či kočku, a tak se před sjednáním u dané pojišťovny informujte, jaké zvíře vám umožní do zahraničí pojistit.

Územní platnost si pak můžete zvolit buď v rámci Evropy, nebo celého světa. Zjistěte si také, jakou máte spoluúčast a zda je možné sjednat pojištění bez spoluúčasti, pokud o to stojíte. Cena pojištění pak ale bývá vyšší. V rámci proplácených nákladů pak existuje i strop, nad který už pojišťovna úhradu neproplácí.

A zvíře musí být samozřejmě jasně identifikovatelné. Podmínkou je, že pojištěné zvíře má svůj pas a je identifikovatelné čipem, nebo má vytetované číslo, informuje Ivana Buriánková.

Perličky z pojištění zvířat

Kromě výše uvedených zajímavostí, jako pojištění chovu šelem a krokodýlů, se ale pojišťovna setkala i s řadou dalších. V minulosti měla například poptávku na pojištění býčí spermobanky nebo na dravce, kteří jsou využíváni na letištích. Obojí nakonec pojišťovna pojistila.

Pojistné události

A vtipné jsou i některé pojistné události. Jedna klientka například na pojišťovnu nahlásila, že si při jízdě na praseti vykloubila pravé rameno. Snad ještě kurióznější než samotný úraz je fakt, že jej nahlásila paní, které bylo v době úrazu téměř 60 let.

Jiná klientka se nešťastnou náhodou sama postřelila vzduchovkou, když zabíjela králíka.

A vtipně působí i to, jak někteří klienti pojistnou událost nahlašují: Naše kočka přinesla na zahradu krysu nebo nějakou takovou mrchu, dcera si chtěla kočku pohladit, hlodavec v její tlamě ji ale kousl do ukazováku pravé ruky. Dcera leknutím na krysu šlápla, ta se pustila, asi tam ještě někde běhá, uvedla do hlášení jedna klientka.

Kočka mě kousla, ani nevím jak

Některé události se mohou přihodit i tak, že ani sám poškozený neví, jak k tomu došlo: Za blíže nezjištěných skutečností jsem byl kousnut kočkou, uvedl pojišťovně pokousaný klient.

A nebezpečí může číhat i na honu: Nesl jsem si zajíce z honu, připletl se mi pod nohy cizí pes, spadl jsem tak ze schodů a narazil jsem si pravý loket.

Velmi nepříjemnou zkušenost pak měla paní, která se příliš přiblížila ke krávě. Zaútočila na mne kráva. Povalila mne na zem a hlavou mě kutálela několik metrů, uvedla do hlášení.

A nebezpečné mohou být i hárající feny: Při odchodu do práce mi utekl pes, když jsem jej chytil a vracel ho zpět domů, pokousal mi levou ruku. Nechtěl totiž být doma, venku hárají feny, uvedl poškozený klient.

Chovatel podvodník

Čas od času se pojišťovny setkávají i s pojistnými podvody. Toho se dopustil i muž, který si koupil poměrně drahého papouška – stál 80 000 Kč. Po týdnu mu bohužel papoušek uhynul, a to údajně na frakturu lebky.

Chovatele však napadlo, že vzniklou škodu by si mohl finančně kompenzovat. Domluvil se proto s kamarádem, který vlastnil rotvajlera, že škodu svedou na něj.

Celou škodu následně nahlásil ze svého odpovědnostního pojištění právě majitel psa. Pes prý sekl packou po kleci s papouškem, která spadla, a následkem toho si pták přivodil smrtelná zranění. Jako důkazy klient předkládal veterinární zprávu i pádem poškozenou klec.

Detektivům se nicméně celá záležitost zdála od začátku dost podezřelá. Na tak velkého papouška byla totiž klec až nezvykle malá a nehrály i další skutečnosti. Diskutabilní byl i původ papouška, protože předložené pořizovací doklady byly, mírně řečeno, nevěrohodné. Pod tlakem důkazů nakonec dotyčný přiznal, že si celou záležitost vymyslel a pojistného plnění se samozřejmě nedočkal, dodává Ivana Buriánková.

Holub splašil poníka

Některé pojistné událostí působí tragikomicky. Situace jako z grotesky se odehrála v západních Čechách. Mladý muž jedoucí na povozu taženém poníkem chtěl složit náklad slámy. Zastavil tedy, sestoupil z kozlíku a jal se vozík zabezpečovat. Co čert nechtěl, v té samé chvíli letěl kolem holub a k přistání si naneštěstí vybral právě poníkovu hlavu. Zvíře, které toto naprosto neočekávalo, se okamžitě splašilo a v divokém tempu se rozeběhlo po ulici. Srážka s vraty garáže, kde bohužel stálo zaparkované auto, a následná značná škoda na vozidle tak byla nevyhnutelná, říká Ivana Buriánková.

Zvědavé slepice

Poněkud morbidní příběh se pak odehrál v jedné vesničce na Moravě. Chovatelka slepic nechala drůbež volně běhat po zahradě a sama se šla do domu věnovat vaření nedělního oběda. Na druhé straně plotu však zřejmě něco zaujalo slepičí pozornost a několik opeřenců prostrčilo hlavy skrz pletivo.

skoleni_15_4

V té chvíli však jako na potvoru běžel kolem pes ze sousedství, po jehož „zásahu“ se počet slepic v chovu dramaticky snížil. Škoda byla majitelce naštěstí uhrazena z odpovědnostního pojištění majitele psa, dodává Ivana Buriánková.

Další perličky a kuriozity z pojišťoven či bank si můžete přečíst v našich článcích:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).