Hlavní navigace

Penzijní spoření už od plenek?

9. 7. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Spořit si na penzi je v dnešní době holou nutností. Penzijním fondům rok od roku přibývá klientů, dnes jich je 2,7 milionu. Největší fondy mají ve své správě desítky miliard korun. Může se tento systém zhroutit a my si budeme muset začít spořit už od kolébky?

Penzijní připojištění se během deseti let svého trvání v České republice poměrně uchytilo. Spoření na penzi se státním příspěvkem letos slaví deset let existence. V roce 1994 bylo Česko ve východní Evropě bílou vránou – byli jsme první zemí, která doplňkové připojištění zavedla. Po deseti letech je Česká republika stále výjimkou, tentokrát ovšem v tom negativním slova smyslu. Kompletní penzijní reforma je narozdíl od většiny ostatních postkomunistických zemí v nedohlednu.

Během deseti let se počet penzijních fondů výrazně snížil, původně jich bylo 44, ovšem po vzájemných fůzích a likvidacích jich dnes zůstalo 12. Dobrou zprávou je, že zatím nenastal případ, kdy by pojištěné osoby přišly o celé své úspory.

Na finanční přilepšení v důchodovém věku si dnes v penzijních fondech spoří 2,7 milionu Čechů, což je více než 50 % práceschopné populace. Zatím je zřejmé, že na penzi myslí především starší lidé. Průměrný věk připojištěných osob v loňském roce přesahoval 47 let. Největší skupinou, která penzijní připojištění vlastní, jsou lidé ve věku 50 až 59 let.

Věková struktura účastníků penzijního připojištění
18 – 29 let 11,30 %
30 – 39 let 17,10 %
40 – 49 let 23,50 %
50 – 59 let 29,70 %
60 let a více 18,40 %

Pramen: Asociace penzijních fondů

Pokřivená věková struktura v systému penzijního připojištění dělá odborníkům trochu vrásky. Průměrný věk v české populaci je totiž 39 let, tedy o osm let nižší než u připojištěných osob. Pokud by zůstal současný stav zachován, mohl by v budoucnosti vlivem stárnutí obyvatelstva způsobit zásadní nerovnováhu celého systému připojištění.

Představitelé Asociace penzijních fondů, která sdružuje všechny penzijní fondy v České republice, tedy jako jeden ze svých hlavních cílů postavili snížení průměrného věku připojištěných osob. Považujeme za důležité, aby se průměrný věk účastníků penzijního připojištění snižoval, říká viceprezident Asociace Jiří Rusnok. To znamená, že je nanejvýš žádoucí, aby se do spoření na důchod zapojovali ve stále větší míře i lidé okolo 30 let a mladší, vysvětluje Rusnok.

Jedním ze způsobů, jak současnou situaci řešit, je pojištění dětí mladších 18 let. Zatím to legislativní podmínky neumožňují, podle zástupců Asociace se ale o této změně uvažuje. Znamenalo by to, že například rodiče by mohli spořit svým dětem na důchod. Je ale otázkou, zda penzijní připojištění nabízí natolik příznivé zhodnocování a ostatní podmínky, aby bylo k takto dlouhodobému spoření využíváno.

Chcete vědět, jaké zhodnocení vám připsal váš penzijní fond? Přečtěte si článek Rudolfa Pádivého Jak si vedl váš penzijní fond?

Kromě roku 2003 se počet účastníků spoření zvyšoval v řádu desítek procent ročně. Zmírnění růstového trendu v loňském roce odborníci vysvětlují tím, že část účastníků začíná ze systému odcházet, protože už získala nárok na výplatu úspor.

Dvanáct penzijních fondů má ve své správě dohromady téměř 80 miliard korun. A jak s těmito prostředky nakládají? Zhodnocení se v loňském roce pohybovalo mezi 2,5 až 4,5 procenty. Je to tedy několikanásobně více než na bankovních termínovaných účtech. Oproti rokům předchozím se sice výnos snížil, ovšem koresponduje s loňskou nízkou mírou inflace.

Přestože se počet lidí, kteří si spoří na penzi v penzijních fondech, stále zvyšuje, je Česko oproti ostatním zemím Evropské unie dost pozadu. Češi si totiž spoří v průměru velmi nízké částky. Navíc se objem vložených peněz zvyšuje výrazně pomaleji než roste reálná průměrná mzda. Penzijní úspory v Česku dosahují pouze 3,4 % hrubého domácího produktu. Například v sousedním Polsku je objem těchto prostředků dvojnásobný.

dan_z_prijmu

Složení portfolia penzijních fondů v roce 2003
Dluhopisy 74%
Pokladniční poukázky 10%
Peníze na účtech a termínovaných vkladech 7%
Akcie a podílové listy 5%
Ostatní aktiva 2%
Ostatní investice 2%
Nemovitosti 0%

Pramen: Asociace penzijních fondů

České penzijní fondy investují v souladu se zákonem především do bezpečných nástrojů. Do budoucna se uvažuje, že si pojištěnec bude moci volit typ fondu podle osobní míry rizika. Zatím se fondy soustředí především na nákup dluhopisů – do nich bylo v roce 2003 investováno 74 % svěřených prostředků.

Založili byste svým dětem penzijní připojištění?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).