Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Penzijní spoření – nutnost, či zbytečnost? od občan - Zdravím všechny garantované spořitele a investory. Myšlenka státních podpor/...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 10. 2015 6:31

    občan (neregistrovaný)

    Zdravím všechny garantované spořitele a investory.
    Myšlenka státních podpor/ poslanecká sněmovna může kdykoliv zrušit/.
    K zamyšlení- spoření u fi CONSEQ. Jsou to češi.Mají velmi dobré výsledky a také mnoho ocenění. Za poslední dva roky v Dynamickém DSP- ZENIT, přes 30 % zhodnocení. Garanci od 10 let za příplatek.
    Velmi nízké nákupní ceny fondů, pokud porovnáte jiné otevřené podílové fondy.
    0,8%, tak co chceš víc ????
    Všem přeji na penzi důstojné stáří.

  • 5. 10. 2015 11:30

    jezevec (neregistrovaný)

    co chceš víc? chci jakousi hmatatelnou záruku, že nezemřu hlady, pokud zemřu později než jsem si naplánoval a našetřil. což mi dává průběžný systém, odvozující můj důchod od vždy aktuální mzdy a cenové hladiny.
    třicetiprocentní zhodnocení při 100procentní inflaci mi tedy na důchod negarantuje ani rohlík, nehledě na ostatní rizika, včetně až ztráty celého vkladu. ostatně, většina penzijních fondů v ČR dlouhodobě nekryje ani inflaci. není složité chtít víc.

  • 5. 10. 2015 18:00

    Axl (neregistrovaný)

    Průběžný systém vám nedává garanci naprosto žádnou.
    Jak můžete spoléhat na to, že se systém za 20 či 30 let nezmění?
    Jak můžete mít jistotu, že i budoucí generace se násilím nechá natlačit do tak nevýhodného systému?
    Víte jak vypadá demografický vývoj? Bude vůbec menšinová produktivní třída schopná vydělat na většinovou příživnou třídu (státní zaměstnanci, takypodnikatelé žijící z dotací či státních zakázek, neziskovkáři, akademici žijící z grantů, nezaměstnaní, studenti sociální ekologie či kulturní antropologie, atd...)? Podle mne již dnes tak 20% lidí (podnikatelé nepobírající dotace a bez státních zakázek + jejich zaměstnanci) živí zbylých 80%. Již nyní je penzijní systém v deficitu a dorovnává se z rozpočtu. Na dluh. Ale ten dluh jednou narazí na strop, jako v Řecku.

    Spoléhat na systém, který je tak nevýhodný, že do něj lidé musejí být natlačeni proti své vůli, pod hrozbou trestu, to je neprozíravé. Žádné takové násilí nemůže vydržet věčně.
    A i kdyby nějakým zázrakem ten systém ještě 20 let vydržel, tak i mainstreamoví ekonomové tvrdí, že bude schopen vyplácet penze tak ve výší 6500Kč. Už vás vidím, jak z toho vyžijete. A už vidím třicátníka, který ochotně bude do systému odvádět ranec, když jako odměnu za 30 let dostane trapnou almužnu. To raději odejde do šedé, firmy odejdou do daňových rájů a lidi si budou platit bez evidence bitcoinama, aby je stát nemohl oškubat. Být instalatérem v budoucnu, tak rozhodně raději přijmu bitcoiny bez dokladu v hodnotě 2000Kč, než 3000 korun oficiálně na účet, ovšem s brutálními odvody a v budoucnosti dost možná se zápornými úroky na tom účtě.

    Na udržitelnost systému bych tedy nevsázel.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).