Hlavní navigace

Názor k článku Penzijní připojištění ztrácí na atraktivitě od Mex - Musím se trochu připjit, ale snad jen méně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 6. 2008 11:19

    Mex (neregistrovaný)
    Musím se trochu připjit, ale snad jen méně mentorským tónem.

    Skutečně je to o pochopení. PF mají velmi striktně vymezeny oblasti, v nichž mohou prostředky klientů zhodnocovat. Pohříchu mají zapovězeny všechny i jen trochu rizikovější formy. Tím je dáno, že hlavní oblastí investic PF jsou dluhopisy a to ještě ne jakékoliv, dále maximálně nějaké nemovitosti a vklady u bank. Světová finanční krize se ovšem na dluhopisovém trhu dost podepsala a přestože dluhopisy nepotkaly takové poklesy jako třeba akcie, dotklo se to výnosnosti investic víc než bychom byli rádi.
    Bohužel jiné významnější zdroje pro zhodnocování prostředků PF nemají a pro klienty jsou zajímavé především státní podporou.

    Naproti tomu stavební spořitelny vytvářejí v současnosti výnosy především z poskytnutých úvěrů a protože objem vkladů je stále oproti objemům úvěrů obrovitý, mohou poskytovat i pevný úrok.
    Jestli si vzpomenete na počátky stavebního spoření, zjistíte, že spořitelny nejprve jen přijímaly vklady, k nim připisoval příspěvky stát, k tomu vybírali poplatky a fakticky nejdříve se dal vzít úvěr po dvou letech spoření. No to byl super stav. Když ale vytvořily spořitelny dostatečné rezervy, začaly poskytovat i různé překlenovací úvěry a meziúvěry, u nichž ovšem není striktní omezení sazby, jako je to u regulérních úvěrů ze stavebního spoření a už si mohou dovolit mnohem víc.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).